Onduidelijkheid over sancties Turkije

2
1

Het is onduidelijk in hoeverre Turkije economische sancties oplegt aan mensen die de Koerdische Arbeiderspartij PKK steunen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

De Turkse nieuwszender NTV meldde donderdag op basis van officiële bronnen dat Turkije het luchtruim had gesloten voor vliegtuigen van en naar Noord-Irak. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ontkende deze berichten korte tijd later en zei dat er nog geen economische sancties zijn ingesteld.

Volgens nieuwszender NTV zou het verbod alleen gelden voor de autonome Koerdische regio in Irak.

2 REACTIES

 1. PKK traint hier strijders
  door Martijn Koolhoven – GRONINGEN, zaterdag

  De Koerdische terreurorganisatie PKK organiseert in het diepste geheim op afgelegen kampeerterreinen, onder meer in Groningen, trainingen voor jonge PKK-strijders.

  In het Groningse Leens heeft op camping ‘De Marne’ een training plaatsgevonden van 130 jonge PKK-aanhangers vanuit heel Europa. Ook in Ter Apel heeft de terreurorganisatie trainingen georganiseerd.

  De PKK betaalt campinghouders ruim Æ’20.000 voor een verblijf van tien dagen met 150 man. De terreinen liggen verscholen achter groen en zijn vrijwel niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

  Gedurende de trainingsperiode is het de jonge PKK-recruten, die vaak gekleed gaan in camouflagekleding en slapen in legertenten, verboden het kampeerterrein te verlaten. Dit uit vrees dat de trainingen in het oog lopen.

  Bevoorrading van de kampementen met Turkse broden, groente, vlees en watermeloenen, vindt plaats door Koerden afkomstig uit heel het land. De jongelui, overwegend mannen, zijn afkomstig uit alle delen van Europa. Sinds de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) onderzoek deed naar de aanwezigheid van PKK guerrillakampen in Nederland, eerder dit jaar, hebben de PKK-strijders zich niet meer in Groningen laten zien.

  Geert Steeman van camping ‘De Marne’ doet niet geheimzinnig over de trainingen, die hebben plaatsgevonden naast het kampeerterrein op een langwerpig weiland dat ’s winters dienst doet als plaatselijke ijsbaan. Het terrein ligt achter een dicht begroeide bomenrij. Camping De Marne heeft het terrein zonder aarzeling ter beschikking gesteld aan de Koerdische strijders. Steeman: “De PKK vecht voor een goed doel, iedereen moet vechten voor zijn vrijheid. Ze hebben hier niemand kwaad gedaan. Dat wilden ze ook niet, want ze zeiden tegen mij: wij willen met niemand ruzie, want anders is ons plan mislukt. Maar ze kwamen hier niet om vakantie te vieren”, aldus Steeman. De Turkse regering houdt de PKK verantwoordelijk voor de dood van 30.000 mensen.

  De PKK-strijders die in Leens zijn neergestreken wilden eerder hun kampement opslaan in Ter Apel, maar dat kampeerterrein was vol. Steeman vroeg een aanbetaling van Æ’10.000 omdat hij het financiële risico te groot vond als de Turken niet zouden komen opdagen. De contactpersoon (naam en telefoonnummer onbekend) betaalde zonder problemen het voorschot uit. Steeman: “Ze kwamen uit alle delen van Europa, met taxi’s, autobussen en gewone auto’s hier naar toe. Tijdens hun verblijf arriveerden hier iedere dag vrachtwagens vol Turkse broden, groente, vlees en watermeloenen.”

  Tijdens de trainingen gold binnen het PKK-kamp een streng regime. Reveille, appèl, gymnastiek, exercities, salueren, drie keer per dag bidden. “Niemand had last van ze met die strenge regels”, aldus Steeman. “Er zat echt een systeem in. Niemand mocht hier in de kantine komen en ik had had één contactman. Ik heb één keer een 06-nummer gehad en verder niets.”

  Burgemeester J.J.J. Stam van gemeente De Marne, waartoe Leens behoort, zegt niet te weten dat de PKK binnen de gemeentegrenzen heeft getraind. “Deze mensen kunnen gewoon een kampeerterrein huren. De PKK is in Nederland geen verboden organisatie en iedere club die dat wil kan een terrein huren. Men hoeft daarvoor geen vergunning aan te vragen. Dat je op een camping oefeningen doet, is ook niet verboden, zolang er geen vuurwapens worden gedragen”. Voor zover bekend is dat op de PKK-trainingskampen tot nu toe niet het geval. Dat camping De Marne de PKK heeft onthaald, zegt de burgemeester “in zekere zin ook weer niet te verbazen. Deze meneer Steeman is afkomstig uit de Amsterdamse penose”.

  Onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) toonde eerder dit jaar aan dat PKK-terroristen hier trainingen geven aan sympathisanten. PKK-leider Öcalan, die deze zomer terecht stond in Turkije, onthulde tijdens dit proces – op vragen van de rechtbank – dat de Koerdische Beweging in Nederland woningen heeft gehuurd voor het verzorgen van trainingen. Hij zei te denken dat de Nederlandse overheid op de hoogte is van deze activiteiten.

  Momenteel telt Nederland naar schatting 300.000 Turken, waarvan ongeveer een kwart van Koerdische afkomst is. Het aantal PKK-sympathisanten onder deze Koerden in Nederland bedraagt volgens de BVD ruim 6000. Het actieve kader van de terreur-organisatie schat de veiligheidsdienst op 100 personen.

  Bron : http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/19990918/teksten/bin.pkk.html

  Brabantse camping blijkt geheim PKK-kamp
  de Volkskrant, Voorpagina, 13 november 2004 (pagina 1)
  Van onze verslaggevers

  De Nationale Recherche heeft vrijdag een inval gedaan op een kampeerboerderij in het Brabantse Liempde, waarbij 29 verdachten zijn aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie was in de boerderij een opleidingscentrum van de Koerdische arbeiderspartij PKK gevestigd.

  Behalve op de camping in Liempde heeft de politie ook in tien woningen elders in het land invallen gedaan. Daarbij zijn acht verdachten aangehouden: drie in Eindhoven, twee in Den Haag, twee in Rotterdam en een in Capelle aan den IJssel. Donderdagavond is ook een verdachte opgepakt op Schiphol.
  De arrestanten in Liempde worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Onder hen zijn 23 ‘cursisten’ van de PKK-opleiding, variërend in de leeftijd van 15 tot 33 jaar. De verdachten, onder wie vijf vrouwen, hebben verklaard dat ze de Koerdische nationaliteit hebben, maar justitie vermoedt dat de arrestanten in werkelijkheid de Turkse nationaliteit bezitten.

  Volgens het OM kregen ruim twintig personen in de kampeerboerderij een opleiding ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije, die onder meer bestaat uit het plegen van terroristische aanslagen. De deelnemers kregen onderricht in ‘speciale oorlogsvoering’.

  Het OM heeft aanwijzingen dat de cursisten aan het einde van hun opleiding naar Armenië zouden worden gestuurd om deel te nemen aan de gewapende strijd van de PKK. Twee weken geleden zijn op Schiphol drie mannen en een vrouw aangehouden, die op het punt stonden naar het Midden-Oosten te vertrekken. Ten minste een persoon had een opleiding in Liempde genoten. Justitie onderzoekt nog of ‘strijders’ die vanuit Armenië naar Nederland reizen, gebruik hebben gemaakt van valse reisdocumenten.

  De PKK wordt door de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd. Het CDA wil dat de PKK ook in Nederland wordt verboden. PvdA en VVD willen nog niet ingaan op de aanhoudingen in Liempde, omdat er nog te veel onduidelijkheid over bestaat.

 2. Verbazingwekkend wat er allemaal kan in Nederland. Als de EU de PKK als terroristisch partij beschouwd hoe kan nederland dan als lid van de EU zulke trainingen toelaten. Je bent medeschuldig aan alles wat er aan het doden nu gebeurt. En die meneer van de camping is het alleen om geld te doen. Soms heb ik hekel aan democratie.. alles moet maar kunnen, dr is toch nog wel een beetje ruimte tussen dictatuur en democratie potverdrie!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here