Turkije raakt steeds verder geïsoleerd

0
1

De Turkse steun voor EU en Navo brokkelt steeds verder af, terwijl omgekeerd het wantrouwen van Europeanen en Amerikanen jegens Turkije groeit. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Transatlantic Trends van het German Marshall Fund, schrijft Elsevier.

Het fund voerde opiniepeilingen uit in elf Europese landen – waaronder Nederland – en Turkije en de Verenigde Staten. De waardering van de Turken voor de Verenigde Staten en de Europese Unie, die vorig jaar al een scherpe daling vertoonde, vond een nieuw dieptepunt. Op een 100-punts thermometerschaal daalde de ‘warmte’ jegens de Verenigde Staten met 20 graden tot 11 graden. Voor de EU was dat 19 graden, tot 26 graden.

Ook Rusland en China zijn met respectievelijk 21 en 28 graden weinig populair onder Turken. Behalve voor zichzelf (86 graden) voelt de Turk nog de meeste sympathie voor de Palestijnen (42 graden). De Turken blijken ook steeds sceptischer over het leiderschap van Amerika en de EU. Voor het eerst ziet een meerderheid van 54 procent een grote rol van de EU op het wereldtoneel als onwenselijk. Voor Amerika is dat 74 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here