Twee kandidaten voor presidentschap

0
1

Het Turkse parlement start maandag de procedure voor de verkiezing van een nieuwe president. De kandidaat van de regerende partij AKP, ex-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, geldt als favoriet.

Zijn enige tegenkandidaat is ex-minister van Defensie Sabahattin Cakmakoglu, de kandidaat van de nationalistische MHP. De kans is klein dat Abdullah Gül maandag al verkozen wordt. Daarvoor moet een kandidaat een tweederdemeerderheid van 367 parlementsleden achter zijn naam krijgen.

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) beschikt sinds de vervroegde parlementsverkiezingen van vorige maand slechts over 341 van de 550 zetels. Ook in een tweede ronde is een tweederdemeerderheid nodig om verkozen te worden. Pas in de derde ronde volstaat een gewone meerderheid van 276 stemmen. De derde ronde is gepland voor volgende week dinsdag meldt De Tijd.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here