Imams preken over eerwraak

3
7

Imams preken over eerwraakEerwraak is ook in Nederland een bekend fenomeen geworden. Families besluiten in het geval van eerwraak dat de veroorzaker van ‘eerverlies’ moet worden gedood. Hoe wordt er in de Turkse gemeenschap aangekeken tegen eerwraak?

EénVandaag is aanwezig tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Deventer, de imam preekt daar vanmiddag over eerwraak.

3 REACTIES

 1. eerwraak gaat over cultuur…islam is maar 1 van de vele onderdelen van de cultuur van iemand!

  eerwraak is een uiting van patriarchale culturen waarin de controle over reproductie geregeld wordt…het gaat dus eigenlijk om de controle over de reproductie!

  maar dan du op een manier waarop de mannelijke lijn dat bepaald, beschermd etc etc…

  Ook zie je dat eerwraak een socio-economisch probleem is. Daders van eerwraak zijn in bijna alle gevallen pizzakoerier, slage, werkloos, (groente)boer, arbeider etc etc…het is dus iets dat laag op de sociale ladder wel voorkomt en hoe hoger je komt hoe minder…dat neemt niet weg dat de druk op iemand die hoog in de ladder zit ook heel hoog kan oplopen. Maar in e statistieken van bijvoorbeeld ht onderzoek van politie den haag haaglanden, kom je deze gevallen bijna niet tegen…

  1 ding is duidelijk, namus en seref zijn in interactie met elkaar. seref is een breder begrip. namus is daar een onderdeel van. seref gaat over status, positie, respect etc etc, namus gaat om de kuisheid. hoe hoger de seref, hoe kleiner de druk op namus…dus hoe meer mannen emanciperen, hoe lager de druk op de emanciptie van de vrouw!

  dit in een notendop als het gaat om waar je moet beginnen als je eerwraak wilt aanpakken…

  emancipatie, participtie van de man en ook van de vrouw, (let wel -man-!!!) tezamen met veel dicussie en openheid over het bestaan ervan en hoe afkeurnswaardig het is! Vooral de vrouwen bijbrengen dat zij uiteindelijk alleen zelf over hun geluk en hun lichaam kunnen beslissen!…want achter de dader staat bijna in alle gevallen de moeder!

  de moeder (zelf eigenlijk lijdend voorwerp in haar cultuur als het gaat om kuisheid) houdt de eercode in stand en spoort zonen aan de eer te zuiveren…dat is een bewijs voor deze ultieme druk op de vrouw!

 2. De strafvermindering voor eerwraak is gelukkig in Turkije afgeschaft. In Nederland is het juist een reden voor strafvermeerdering en dat zou het ook in Turkije moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here