AK partij aan kop in peilingen Turkije

12
5

AK partijDe Turkse regeringspartij AK staat in twee donderdag verschenen opiniepeilingen aan kop. Deze economische liberale partij met wortels in de politieke islam geniet de voorkeur van de meeste Turken, met percentages van 29 en 41 procent.

De tweede partij van het land blijft daar ver achter. Het is volgens de peilingen momenteel de Republikeinse Volkspartij (CHP) die, afhankelijk van de peilers, 13 of 14 procent van de kiezers achter zich heeft.

12 REACTIES

 1. die verkiezingen zijn toch voor niks,als AKP wint dan gaat de leger en CHP weer wat anders verzinnen,dan gaan de EU weer zeuren over de toetreding dat dat weer vastgelopen is omdat TR niet democratisch is,maar zo zie je maar weer dat dat niet aan de moslims ligt want zij kiezen het op een democratische wijze,maar de leger heeft het weer over seculiere staat,en zo blijft het maar een bal die blijft rollen en zijn we 10 verder en nog niks bereikt,ik denk dat het toetreding naar de EU niet aan de moslims ligt maar aan leger want zij zullen nooit van deze lijn wat ze nu zetten afzien,omdat zij namelijk denken dat dit de democratie is,maar dat is het niet,want als een volk keer op keer schreeuwt om AKP ,en de leger zet iedere keer een stokje ,dan is er in turkije geen sprake van democratie………en de europeanen lachen zich rot om dit want ze willen TR niet in de EU hebben om verschillende redenen, en dus ook door die ROT LEGER!!!!!!

 2. Blijkbaar snap jij geen hol van de achtergrond van Turkije, en zijn politiek!! Ik zal geen opvoedkundig praatje houden maar denk na voordat je wat zegt. Check je bronnen man. Je hebt als naam “Turkoglu” maar je keert je tegen je eigen naam. Turkije zou geen Turkije zijn, zonder Ataturk en zijn leger. Dit loopt als een rode draad door de economie en democratie van het huidige Turkije.

  No hard feelings!!

  Groet,

 3. Juist, vooruitgang kunnen we wel vergeten, Ik weet niet of die top-officieren wel in dienst van turkije zijn. Ik heb mijn twijfels……………………

 4. Ik begrijp het allemaal niet.

  De propaganda machine voert blijkbaar zijn functie goed uit. Allereerst weet ik niet meer wie ik moet vertrouwen. Is het de AK partij met voornamelijk een “islamitsche” achtergrond die ik moet vertrouwen? Waarvan de hoofdrol spelers tot 10 jaar geleden nog uitspraken deden als: Turkije is niet Europees en Europa is niet ons doel (tijdens de refah periode). Diezelfde personen veranderen nu alle wetten om Turkije toe te laten treden tot de EU. Moet ik deze personen vertrouwen of moet ik de machtige legerofficieren vertrouwen die een grote rol hebben in de Turkse politiek. Ik weet wel dat het Turks leger zonder hulp van de Amerikanen niet zo veel voorstelt. Dus of het zinvol is om de legeroffiecieren te vertrouwen weet ik ook niet.

  Zucht!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Als je het aan mij vraagt is het meer een schaakspelletje. De eerste vraag die bij mij vraagtekens brengt is. Wat voor positie heeft Turkije tijdens het schaken? De tweede vraag die bij mij vraagtekens brengt is: Aan welke kant van het schaakbord bevind de AK partij en het Turks leger zich op het schaakbord? en wat is de reden waarom zij zich aan die kant van het schaakbord bevinden. Is dat uit onmacht of omdat het corrupte verraders zijn?

  Zucht !!!!!!!!!!!!!

  Ik weet het niet!!!!!!!!!!!

 5. AZIZ,volgens mij begrijp jij er niks van, mijn nick wil niet zeggen dat ik de atheistiche gedachten draagt,inderdaad ik ben turkoglu maar dat houd niet in dat ik “”die”” lijn volgt,natuurlijk ATATURK is de vader der vaderland maar knoop het nou eens goed in je oren die leger verziekt alles,meer wil ik niet zeggen………….

 6. Man vergeet de EU, zij hebben Turkije nodig en niet andersom. Door alle economische belemmeringen die de EU Turkije oplegt, krijgt Turkije niet de kans om economisch te groeien. Voor wat betreft die top officieren, die zijn duidelijk in dienst van de vijand van Turkije. Dat een hoop Turken dit niet willen zien snap ik ook niet.

 7. het is niet correct om te zeggen dat moslims op AKP stemmen en niet moslims niet…

  Ik ken ook genoeg moslims die niet op AKP stemmen en ik ken ook niet moslims die wel op AKp stemmen (al gebeurt dat laatste minder snel)

  etnische minderheden in Turkije kiezen ook langs deze twee lijnen…

  Koerden (moslim) wel AKP.
  Nit moslim Turken kiezen daar niet snel voor omdat zij liever geen islamitisch georienteerde partij hebben, al is die goed in de politiek. dat is een sympathie kewestie maar heeft ook mt beeld en verwachting te maken.

  Turkoglu; je kan dus niet stellen dat je te maken hebt met moslims of niet moslims, maar met AKP stemmes of NIet…dat zijn twee totaal verschillende dingen…en als dat niet zo is, hebben we een probleem, want dat zou betekenen dat het een islamitische partije is. en ze zeggen zelf toch dat ze dat niet zijn…of zijn ze dat toch wel?

 8. De Adalet ve Kalkınma Partisi heeft tot op heden waargemaakt wat zij beoogt. Er is geen partij die de laatste decennia meer heeft bijgedragen aan de bloei van Turkije dan de AKP. Het is onzin om te denken dat zij streeft naar de invoering van de sharia ondanks dat haar wortels liggen in de islam. Ik denk dat zij goeddeels is te vergelijken met het CDA in NL dat zijn wortels heeft in het christendom maar echt niet de bijbelse wetten wil invoeren.

 9. Gorkum heeft gelijk, de AKP is het CDA van Turkije zij het een stuk conservatiever. Dit is niet zo vreemd, Turkije is geen Nederland. Het huidige “democratische” systeem inclusief de 10 % kiesdrempel in Turkije zijn bedacht door DE GENERAALS en de corrupte CHP-top. Dit om de Koerden en de islamisten buiten de deur te houden. Wat betreft de koerden is dit gelukt, wat betreft de gematigde islamisten is dit falikant mislukt. De CHP is indertijd opgericht door de Vader van het moderne Turkije, Ataturk. Echter, ik betwijfel of Ataturk heden ten dage zo tevreden zou zijn met deze partij.
  De AKP heeft onder Europese druk bepaalde wetgeving gemoderniseerd, of verwesterd, zo je wilt. Zo treedt deze regering keihard op tegen eerwraak. In een democratie moet het leger accepteren wat de wil van het volk is. Als de bevolking wil dat vrouwen met hoofddoekjes om in overheidsgebouwen mogen werken, hebben zij dat te accepteren.
  Hoe jammer ik het ook vind, Turkije zal voorlopig geen EU lid worden. Frankrijk,Griekenland en een paar andere landen zullen dit uiteindelijk kunnen tegenhouden.
  Bedankt Generaals!

 10. Als ik de geschiedenis en het heden van Türkiye een beetje begrijp dan zal Atatürk niet blij zijn met “zijn” partij. Hij heeft met macht en leger het land seculier gemaakt, bevrijdt van overheersing van sultans om van het land een democratische rechtstaat te maken.
  In zo’n land kan een leger niet blijven “regeren” maar alleen een democratisch gekozen parlement. In een vrije seculiere staat zijn geloof en staat gescheiden, maar mag de meerderheid het wel bepalen binnen de grenzen van de wet. Gorkum en Necmettin heben volgens mij gelijk.
  AKParti heeft al veel economisch goeds gedaan en wil ook aansluiten bij de EU (die Turkije echt niet meer kan uitsluiten na 45 jaar!) en zal dan toch verdere moeten democratiseren. Maar natuurlijk mag je m.b.t. je geloof dan ook een hoofddoek dragen en is er zomaar geen sharia. In nederland moesten we ff wennen maar het is toch heel normaal hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here