Politieke crisis raakt Turkse economie

10
2

De Turkse beurs en de lira krijgen maandag klappen. Oorzaak is de politieke crisis in het land. Gevreesd wordt dat de legertop tussenbeide zal komen tijdens de presidentsverkiezingen. Sinds 1960 heeft het Turkse leger 4 regeringen afgezet.

De voornaamste index, de ISE National 100, verliest omstreeks 15.00 uur 5,4 procent tot 44.311,16 punten. Ook de Turkse lira moet terrein prijsgeven. Een euro is 1,8553 lira waard (+1,8%). ‘De val van de markten was zeer krachtig, en de markt is zich nu aan het stabiliseren’, zegt een beursanalist tegen De Tijd.

10 REACTIES

 1. Wat een klootzakken, die legerleiders! Noemen ze dit democratie?Democratie houdt in dat het leger zich niet mengt in politiek!AK partij is gekozen door het volk en naar mijn beste weten hebben ze niet grondwet overtreden. Hoe moet dit verder met Turkije indien die leeghoofden van het leger zich iedere keer inmengen wanneer ze daar zin in hebben en met eeuwenoude argumenten konen als: wij zijn de hoeders van Ataturk. Wie is Ataturk?Het lijkt wel aslof hij aanbeden wordt of zo. Zijn gedachtegang wordt zwaar overtrokken door deze onnozole oorlogslustige ongelovige Westerse klootzakken. Ze vergeten dat ze in een islamotische land wonen waar meer dan 90% islamiet is. Omdat A. Gul moslim is, wordt opeens gezegd dat dit bedreiging is voor democratie in TR. Hebben moslims geen recht op democratie, is dit alleen voorbehouden aan laaggeschoolde realiteitsmissende legerleiders?Ik heb het idee dat ze niet echt in de samenleving zitten, volgens mij zit AK partij al meer dan 5 jaar in regering en is het met TR uitstekend gegaan en hebben ze niet de wet overtreden dus waar hebben ze het over?Als ze niet beseffen dat ze in een islamitisch land wonen (elhamdullah muslumaniz), laar ze dan oprotten naar Amerika of zo, die ongelovige klootzakken.

 2. je vergeet een heel belngrijk ding:

  al waren alle mensen in turkije 100 procent belijdend moslim, dan is Turkije nog geen islamitisch land…het is een land waar de mensen moslim zijn…en dat is iets heel anders! dat is namelijk gelijk de kracht van Turkije i.t.t. ander islamitische landen! en dat is misschien wel het grootste verdienste van Ataturk…toegegeven, Ataturk zou niet aanbeden moeten worden, maar in een land waar sjechs en orthodoxe bloeddorstige gelovigen wonen aan de ene extreme kan, wonen nou eenmaal ook extreem tegenovergestelden…ik zelf heb helemaal niets tegen AKP of moslims, maar ik zou niet willen dat in Turkije een oncontroleerbare normen en waarden systeem zou ontstaan die zich op islam zou basseren…welke islam wordt dan dan namelijk

 3. Nou ik snap niet waar al deze ophef goed voor is!
  vraag 1: is akp democratisch gekozen door het volk j/n
  vraag2: is turkije een democratisch land j/n
  vraag3: is turkije een seculiere staat j/n
  vraag4: hanteert turkije vrijheid van religie j/n

  als je op 2/4 met ja beantwoord, heb je niks anders te doen en te zeggen, dan gewoon iemand die de regering naar voren schuift te verkiezen, want dit schrijft de turkse grondwet ook voor.
  tja en al die kemalisten die nu roepen, dat turkije seculier is, waar waren jullie met de verkiezingen, dan had je als ozo politiek getalenteerd volk niet moeten kiezen voor een partij dat zijn normen en waarden op religie baseert.
  concreet wil dit zeggen: wie zijn billen brand…..
  Voor al die mensen die zeggen ala irak: als je een leger hebt die continu wilt ingrijpen heb je in theorie geen beter beleid dan in irak.
  Voor al die turken die nu roepen elamdullah muslumaniz,wil ik zeggen we zitten in 2007 doe even normaal.

  Ik vind het wel prachtig dat jullie jezelf zo serieus nemen, turken die hun vaderland voor 80% zijn ontvlucht voor een beetje geld.
  Niet hier roepen vrienden teruggaan en daar gaan roepen, dan hebben jullie een vinger in de pap.
  Hier leven jullie in een andere samenleving met andere maatschappelijke problemen.
  ciao

 4. gulsen, ik vind je wel erg kort door de bocht redeneren. en al helemaal geen begrip tonen voor allerlei zaken die 40 jaar geleden begonnen en tot nu nog spelen….om maar niet te zeggen bijna respectloos! al moet ik ook zeggen dat ik het wat betreft je politieke analyses grotendeels met je eens ben!

  maar de argumentatie die je erbij hanteert, waarom mensen zus of zo zouden moeten denken of zich zus en zo zouden moeten opstellen, daar ben ik het niet mee eens.

  arbeidsmigratie was iets anders dan migatie tot de jaren 60 van de vorige eeuw. geen van die Turken is hiernaartoe gekomen met de bedoeling hier te blijven leven. ook de nederlandse samenleving had dat niet bedacht…

  nu, ruim 40 jaar later beseft men het bestaan van iets wat in de wetenschppelijke litertuur al wel is benoemd, transnationale identiteiten, bi-culturalteit etc etc, maar waar de mainstream platte, inhoudloze agenda politiek puur een loyaliteitenkwestie van maakt…geheel ongegrond maar ook wel begrijpelijk, maar laten we dan wel benoemen waar het om gaat. namelijk het niet kunnen weten vooraf en het niet in staat zijn in te spelen op resultaat achteraf! dat even over de turken die jij benoemt als zij die voor een beetje geld trokken en nu ideeen hebben over het thuisland!natuurlijk hebben ze die…dit misschien in tegenstelli tot veel ndere groepen in NL, maar ook daar zijn veel socio-economche verklaringen voor. De Turken wijken op dit punt niet af van de processen die spanjaarden, portugezen en grieken in Nl in de jaren 80 hebben doorgemaakt, alleen hun poltiek nationale processen ijn ‘europees eigen’ gemaakt waardoor dat wel als normaal werd ervaren, en de turkse i ‘de ander’ dus blijft het een opvallend ‘afwijking…

  wake up, je hebt te maken met transnationale identiteiten, en ja, ook dubbele loyaliteiten en bi-culturaliteit en dus ook met conflicten op dat gebied. conflict natuurlijk voor hen die dit onwenselijk vinden of niet kunnen plaatsen! In die zin i Turkije zo onzettend belngrijk voor de ’toekomstige geschiedenis van Europa’…

  verde nog dit, Turkije kende ook al voordat Mustafa kemal Ataturk ten tonele vesrcheen problemen met politieke islam. zelfs de sultans hebben problemen ervaren met lieden die vanuit islam geinspireerd de politiek ingingen en deze op enigerlei wijze beinvloedden…we zagen hoe fout het met andere landen veging die net als ataturk een modernisering in gng zetten (Egypte, Iran, Pakistan) ook nu nog de grotere staten, maar uieindelijk is daar de relgie nooit onder controle vn de staat gekomen en zie hier…de normen en waarden en de grondwet is steeds verder en verder geislamiseerd, steeds meer optreden daartegen bract ook steeds meer radicalsering mee…vicieus cirker van islamiserig en authoritarianisme…in Turkije valt die tot nog toe heel erg mee, het leger heeft dan wel 3,5 keer ingegrepe, maar in alle gevallen binnen een jaar het bestuur weer ovegedragen aan gekozen poltici…veeme democratie, dat wel, maar wel eentje voor het volk, ondanks het vol…het wordt steed rijper en veiliger voor de democrtie, maar dat gaat gepaard met stuiptrekkinen. de secularisering is dan ook nog lange na niet voltooid. vadaar dat we in Turkije laicisme hebben en geen secularisme…

  In die zin wil ik niet zegge dat turkije een geslaagde secularisme kent (die is helaas van bovenaf ingevoerd, maar gelukkig wel ingevoerd) maar anderzijds is dit wel de enige garantie voor een samenleving dat divers was…

  helaas zijn al die niet-islamitische turken op de een of andere manier weg…dan druk ik me nog soepel uit…maar de varlik vegisi bijvoorbeeld, was een van de indirect manieren waarop het onderscheid moslim-niet moslim, van turkje en mono culturele staat heeft gemaakt, daar waar het eeuwenlang een mlticulturele was…je kan de schuld bij die en die zetten, allerlei politieke analyses er op los laten, dat kan, maar feit blijft dat het een gemis is…

  het boek vn orhn pamuk, die durft wel te benoemn, al ben je het met hem oneens, beschrijft in zijn boek ‘istanbl’ heel mooi hoe bijvoorbeeld de stad istanbul steed meer is geworden tot een turkse stad. de geschiedeni leert ons dat pas vanaf de jaren 50 istanbul steeds meer een turkse tad is geworden. i.t.t de 5 eeuwen daarvoor waar het multicultureel was…

  AKP is een prtij die die divesieit niet heeft gegarndeerd. ook niet eens naar de eigen mosls toe.. de 15 miloen alvieten die nog steeds geen 1 door d ovehei bekostigde cem-huis hebben kunnen openen die kunnen daarover meepraten…wel belasti betalen, maar vervolens dt geld lleen in mskeeen en imams zien verdijnen en zelf met rechzakn itten omdat je ‘separatit bent’ door een cem-huis te eisen! er lopen nu nog enige rechtzaken!

  dan hebben we het nog altijd niet over de kerken die maar niet gerestaureerd mogen worden…

  de Turkse overheid dient evenveel afstand te bewaren tot alle relgies, ook naar de grootste groep toe…in die relaties moeten alle groepen hun eigen rechten hebben en zelf hun religie beleven en in stand houden. oveheid terugtreden uit religie, maar in een samelevin met trumatisce ervinen mt sunni islamtisch georieneerde beweginen van nog voor ataturk en met de evaig in de andere ilamitische lnen die steeds verder vevielen in traditioneel denken over islmtie waarden en normen, is die angst niet geheel ongegrond!

 5. Serdar, ik ben het helemaal eens met jouw commentaar.
  Ik woon al heel wat jaren in Turkije maar houd de laatste tijd toch echt een beetje mijn hart vast. Alleen al bij ons in de straat merk je al zo veel tegenstellingen dat ik het gevoel krijg dat bij het minste geringste de vlam in de pan kan slaan. Hopelijk krijg je gelijk wat betreft gelijke rechten e.d., naar mijn mening bereik je met respect al een heel eind maar op dit moment registreer ik vooral heel veel hakken in het zand; nationalisten, religieuzen en voorstanders van grotere seculariteit, ze lijken allemaal steeds fanatieker te worden en het grote belang (landsbelang) een beetje uit het oog te verliezen. Uiteindelijk zullen we allemaal samen de kar moeten trekken om Turkije vooruit te helpen voor de volgende generatie.

 6. Als een deel van de alevieten steeds denken dat ze een andere geloof vertegenwoordigen en ook een andere leider hebben. Dan klopt er ergens iets niet.

  Er zijn voldoende Cem Huizen in Turkije. Ik weet niet waar sommigen van jullie op vakantie gaan. Maar met alleen Antalya kom je er niet.

  En deze hele lokum.nl zorgt er uiteindelijk voor dat jullie elkaar ook opvreten zoals ze dat in Ankara ook doen.

  Denk daar maar eens over na

 7. TURKEN ZIJN VOOr AKP, DAAROM HEBBEN ZE OOK MET EEN DUIDELIJKE MEERDERHEID VOOR DE DEMOCRATIE VOOR DE AKP GEKOZEN.
  KESINLIKLE CHP’YE VE YANDASLARINA KARSIYIZ TURK HALKI OLARAK, HUKUMETE KIM KARSIYSA MITINKLERE DOKULDU VE GORUNUYORKI TURKIYEDE AZINLIKLAR, TURK HALKI 73 MILJON , VE MITINKE KATILAN BIRKAC YUZBIN KISIDEN IBARET DEGIL TURKIYE .KALDIKI ZATEN MITINKE KATILANLARIN SAYISI COK ABARTILDI OYSA YALAN..OKADAR DAHI KATILMADI.

  AK PARTI MITINK DUZENLESEYDI KESIN DIGER MITINKLERIN EN AZ 5 KATI INSANLAR KATILIRDI AK PARTI MITINKLERINE .
  ANCAK AK PARTI EKONOMIYE ZARAR VERMEK ISTEMEDI…AMA CHP’NIN UMRUNDA DEGILDI BORSANIN MILYARLAR KAYIP ETMESI.

  VATAN VE MILLET IICN CALISAN AK PARTI HUKUMETINE TESEKKURLERIMIZI SUNUYORUZ.
  BIZ DESP LIYDIK BUNDAN SONRA AK PARTILIYIZ, COK IS BASARDILAR. TUM GAYRETLERI VATANA HIZMET. DIGER BAYKUSLAR GIBI BAYKAL VE YANDASLARI GIBI KOLTUK VE MAKAM SEVDALILARI DEGILLER.

  YASASIN SONSUZA KADAR MILLETIMIZ

 8. Punt een

  de legerleiding die zich bemoeit met politiek oppakken en berechten

  Punt twee

  het lijkt erop dat als turkije zich ontwikkelt er duistere krachten opstaan en dat willen verhinderen net als in de tijd van menderes die opgehangen is

  Punt drie

  We moeten van de ideologie van ataturk af wat heeft het ons gebracht in die 75 jaar duitsland is al sinds de tweede wereldoorlog waar niks meer overeind stond top vijf wereldmacht

  Punt vier

  minderheid kan geen eisen stellen aan de meerderheid en in een land waar de meerderheid moslim is mag je je niet moslim gedragen chp is niet goed voor turkije denken aan eigenbelang

 9. sem, serdar, clarence diba,

  Sem,
  Turkije met Duitsland vergelijken is wel grappig, maar je zou het eerder met Egypte moeten doen…Duitsland werd vanaf dag 1 opgenomen in de Europese waardengemeenschap en kreeg ongeveer 150 keer zoveel geld als Turkije om op te bouwen…in Dollars, en dan heb ik het nog niet eens over de fabrieken, universiteiten spoorwegen etc die werden bemand door amerikaanse technici en wetenschappers!

  Maar als je Turkije zou vergelijken met Pakistan, Egypte of Iran, dan zie je wat de meerwaarde is van een destijds sterk door ataturk bepaalde ideologie. Man, er bestond niet eens een Turkije laat staan een Turks nationaal burgerschap. Er waren fanatici die schreeuwden dat Turken barbaren waren en dat wat er over was van het osmaanse rijk, een elitair islamitisch/land was die de Turken en arabieren zou besturen! ??? grappig, maar wel waar!

  Serdar (de anti republikeinse Serdar)
  Ook jou vergelijkingen gaan mank. AKP heeft een paar weken geleden nog de kans gehad om met een kandidaat te komen die het land verbindt, en nier verdeeld. Het gaat er niet om we hoe groot is en waarom tegenstander is, het gaat er om dat de kandidaat die naar voren wordt geschoven, niet zoveel verdeling mag veroorzaken. dit hebben ze bewust ook zo gewild kom je tot de conclusie. Is er dan helemaal niemand binnen de AKP die men kon vinden. Waarom moet er met symbolen gestreden worden…dit lijkt verdomd veel op de Refah die destijds een halszaak maakte van de leuze ’taksim meydanina cami’…

  In Turkije bestaat officieel geen enkele erkende Cem Huis. De eerste die zou in Ankara geopend worden, maar ook die kent al jaren allerlei rechtzaken…

  de cem huizen die er zijn zijn op eigen initiatief in de prive eigendom sfeer neergezet. Je snapt werkelijk niet waar je het over hebt zo te lezen als je stelt dat ze er wel zijn. Het gaat er om dat Alevieten niet als onderdeel van de moslim gemeenschap wordt gezien, die door het directoraat voor godsdienstzaken wordt bediend. Diyanet heeft een van de grootste uitgaveposten in Turkije en slokt dus relatief de meeste belastingcenten op. daar zien alevieten dus geen cent van…verder wordt op scholen ook niks over Alevilik onderwezen, terwijl het voor etnische turken op zijn minst een veel oudere vorm van islam is dan de sunnitische islamn en onlosmakelijk verbonden is met de Turkse cultuurhistorie…denk daar maar eens over na!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here