RIAGG wil graag in Turkije hulp bieden

0
2

Nederlanders die op vakantie zijn in het buitenland kunnen nog steeds psychische bijstand krijgen van de RIAGG Rijnmond, ondanks een wettelijk verbod. „De hulpverleners krijgen hun salaris gewoon van de RIAGG, maar werken bijvoorbeeld voor een ziekenhuis in Tanger (Marokko). We houden ons wel degelijk aan de wet”, aldus directeur Jos Lamé maandag.

Lamé zou graag ook in Turkije hulp bieden, maar de omvang van het gebied waar Turkse immigranten hun vakantie doorbrengen, is volgens hem een obstakel. Het ontbreekt hem volgens eigen zeggen aan voldoende mankracht. „En plaatselijke psychiaters zitten vaak niet op extra werk te wachten.” In Turkije wordt wel met plaatselijke klinieken samengewerkt.

In 2004 beperkte minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) de aanspraak op RIAGG-zorg van patiënten in het buitenland, als die zorg bedoeld is om de verzekerde te begeleiden en voor het verblijf geen medische noodzaak bestaat. Lamé: „Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here