Straf voor Grand Prix van Turkije

9
6

Grand Prix van TurkijeDe organisatie van de Grand Prix van Turkije wordt mogelijk zwaar bestraft voor de politieke rel die zij heeft veroorzaakt door Mehmet Ali Talat de bokaal uit te laten reiken aan de winnaar van deze Formule 1-race, Felipe Massa.

Dat meldt de website f1racing.net. “De organisatie kan op zijn minst een boete van meerdere miljoenen dollars tegemoet zien”, liet een hooggeplaatste bron tegenover Reuters weten. Een andere mogelijke straf is het schrappen van de Turkse GP van 2007.

Talat werd voorgesteld als de president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, maar deze republiek wordt alleen door Turkije erkend. Zijn functie als president is dus omstreden. De FIA wil als internationale autosportbond politiek neutraal zijn en vindt dat de bazen van de Turkse Grand Prix de regels van de FIA hebben overtreden. De hoorzitting heeft vandaag (dinsdag) plaats in Parijs.

9 REACTIES

 1. helaas helaas…
  het wordt nou eenmaal door geen enkel ander land erkend. Turks REPUBLIEK noord cyprus bestaat ook niet! Hoe dom kan je zijn om dan een alleen door jou erkend president uit te nodigen die een officiele prijs gaat uitreiken…

 2. Vanuit turks perspectief bestaat de turkse republiek van noord cyprus wel degelijk. Al 30 jaar zelfs. Dus ik zie geen probleem met de uitreiking van talat. De GP organisatie bemoeit zich op deze manier met politiek en dat vind ik jammer.

 3. Dit is weer een flauw spelletje tegen Turkije, Waarom worden altijd record straf maatreggelen bij Turkije toegepast, zie ook na de wk voetbal wedstrijd door de fifa gegeven straf, het kan bijna geen toeval zijn, Turken weten zich vaak niet goed te verdedigen lijkt het wel,

  oja een reactie op Serdar dat Noord Cyprus alleen maar door Turkije zelf word erkend is niet helemaal waar, als ik het niet mis heb word het ook erkend door Pakistan als dat ook telt tenminste.

 4. Bukey…het perspectief van een land mag nooit de regels bepalen bij een internationaal code omtrent evenementen…dan zou iedereen zijn eigen perspectief op de regelgeving los kunnen laten…als het echt alleen om Turkse perspectief zou gaan dan zou Turkije ook daarin consequent moeten zijn en deelname van Cyprus (als officieel regering) aan bv alle internationale evenementen moeten boycotten…nee, ik denk dat de organisatoren dachten dat de F! organisatie niet zo strikt zou zijn met regels hieromtrent aangezien dit de eerste keer is dat de organisatie dit meemaakt!!!

  pluto: Pakisatn heeft erkenning overwogen maar nooit officieel uitgesproken. Officieel erkent Pakistan de TRNC dus niet!

  begrijp me niet verkeerd, maar met complot denken over internationale samenzweringen tegen Turkije kom je niet ver. Inderdaad gaat alles vaak om politiek. dat is een gegeven feit. Maar de kunst is om dit spel net binnen de toegestane marges van de mogelijkheden te doen. Wat dat betreft is het een punt dsat Turkije daar niet goed in is en zich meteen in de inhoudelijk niets voorstellende verdedigingsrol zet…slachtofferrrol ook wel!

 5. Serdar, het gaat hier niet om het bepalen van regels maar over de uitreiking van een prijs door een president van een door turkije erkend land. Bij elk internationaal gebeuren handelt elk land volgens zijn eigen perspectief. Dit is volkomen normaal.

  Verder is Turkije altijd uiterst consequent geweest als het om Noord Cyprus gaat. Turkije heeft altijd meegedaan met internationale evenementen waarbij Zuid Cyprus ook aanwezig was. Dit heet sportief en menselijk gedrag. Dit betekent niet dat Zuid Cyprus als land erkend wordt. Niet erkenning heeft dus niet per se als gevolg; doen alsof het land niet bestaat.

  Daarentegen doet de rest van de wereld wel alsof Noord Cyprus niet bestaat. Geen contact, geen relaties, geen handel, geen sportieve ontmoetingen, niets. De rest van de wereld kan een voorbeeld nemen aan het gedrag van Turkije.

 6. bukey…

  het laten overhandigen van een prijs bij internatioale evenementen is gebonden aan protocol dat in direct verband staat met internationaal recht!!! Als je dit niet in wil zien en vasthoudt aan logica van handelen vanuit 1 land, dan is het zoek! Je bent ontzettend krom aan het redeneren waarbij je alleen het handelen van 1 p[artij bekijkt en uitlegt terwijl een set en context is waarin alle partijen hetzelfde moeten bekijken!

  ik moet best wel lachen om je redenering…

  met consequent handelen bedoel ik dat Turkije door TRNC uit te roepen impliciet en expliciet deelname van CYPRUS (geen zuid cyprus want cyprus doet nooit onder die naam mee!!!) tegen zopu moeten gaan…cyprus doet altijd mee als EEN Cyprus, waarbij daardoor al wordt gezegd, TRNC bestaat niet…en dat is niet alleen logisch en juridisch kloppend, maar ook nog eens terecht gezien de consequentie in Internationaal recht!

  t is wel lachen hoe jij het brengt…voor een voldongen feit stellen heet dat…wat de grieken doen is juiridisch heel consequent en logish…blijven volhoeden…want ook in de internationale rechtspraak heeft instemmen of stilzwijgen consequenties…Turkije zou dat maar al te graag willen. dat is duidelijk…

  je bent wel lachen zo, heb je dat wel door:
  De rest van de wereld zou dus het voorbeeld van Turkije moeten volgen i.p.v. dat Turkije de regels omtrent souvereiniteit en internationale rechtspraak moet naleven?

 7. Beste Serdar,

  Blij dat ik jou aan t lachen kon brengen, maar gezien de situatie, valt er voor jou weinig te lachen. In tegenstelling tot wat jij doet, zal ik even antwoord geven op jou argumentatie.

  1. Als je verstand zou hebben van waar je het over hebt dan zou je weten dat volgens de regels van de F1, de prijs overhandigt mag worden door een internationaal persoon. Een formeel bezoek aan pakistan, het ontvangen van de Minister van buitenlandse zaken van Engeland en talloze andere internationale bijeenkomsten maken van Talat een volwaardig internationaal persoon.

  2. Als je het logisch vindt dat door het uitroepen van TRNC, Turkije de deelname van Zuid Cyprus aan internationale evenementen tegen moet gaan weet je blijkbaar niet wat het begrip logica inhoudt.

  Wat je met de enalaatste alinea bedoelt begrijp ik niet echt maar gezien de rest van je verhaal zal het niet veel zinnigs bevatten.

  Als laatste wil ik je vragen om in je antwoord (wat ongetwijfeld zal komen) inhoudelijk kritiek te geven ipv gooien met termen als int. recht en souvereiniteit. Zoals jij ze gebruikt slaan ze echt nergens op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here