Publieke verontwaardiging in Rusland over Turkije

11
9

turkcon

Istanbul – Het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht op 24 november heeft in Rusland tot veel publieke verontwaardiging geleid. Russen maken gebruik van het hashtag #NotGoingToTurkey om te benadrukken dat ze niet van plan zijn om naar Turkije te reizen, of Turkse producten te kopen.

Een ander momenteel populaire hastag in Rusland is #StabInTheBack, waarmee verwezen wordt naar een uitspraak van president Poetin over het incident, waarover nu vaststaat dat er twee Russische militairen bij om het leven kwamen.

Honderden leden van de nationalistisch georiënteerde Russische LDPR-partij demonstreerden op 25 november bij de Turkse ambassade in Moskou.

Voorzien van Russische en Syrische vlaggen bekogelden ze de muur van het ambassadegebouw met eieren, tomaten en stenen. De ramen op de eerste verdieping van het gebouw sneuvelden, maar volgens het ambassadepersoneel raakte niemand gewond.

Op een van de door de Russische demonstranten meegedragen spandoeken stond: ‘Davutoglu, Erdogan, crimineel geld voor ISIS [Islamitische Staat] is jullie beleid.’

Verder riepen de demonstranten ‘we komen morgen terug.’ Dat laatste valt niet uit te sluiten, in aanmerking genomen dat Russen vaak niet onder doen voor Turken als het om fanatisme rond nationalistische gevoelens gaat

De demonstranten in Moskou vergisten zich in ieder geval niet in het adres, zoals eind vorige week in Istanbul, waar Turkse demonstranten het Nederlandse consulaat voor dat van Rusland hielden. De overeenkomst is dat diplomaten in beide gevallen klaagden over zwak politieoptreden, dan wel het uitblijven daarvan.

Istanbul/Peter Edel

11 REACTIES

  1. Hmmm..erg indrukwekkend van de Russen, hem Suclu hem guclu…laat ze a.u.b wegblijven..stelletje zatlappen…let wel, de geldstroom is ook andersom te blokkeren, dus denk goed na Russen. In Turkije valt zeer zeker meer te halen als in Syrië…..

  2. Vanavond zijn er twee journalisten van Cumhuriyet aangehouden. De krant van Atatürk wordt verdacht van spionage en het onthullen van staatsgeheimen. Aanleiding voor de arrestaties zijn de foto’s die de krant in mei publiceerde, waarop Turkse vrachtwagens te zien zijn die volgens de krant munitie en wapens zouden vervoeren voor IS en/of islamistische religiefanaten.

    Nu het steeds moeilijker wordt om in Turkije de waarheid boven tafel te krijgen, zou het best wel eens kunnen dat de Russen flink werk gaan maken van onthullingen die wijzen op connecties tussen de AKP-regering en IS. Nou is het wel zo dat de ene schurk (Poetin) de ander (Erdogan) verwijt en omgekeerd. Maar wanneer die geruchten op waarheid blijken te berusten, hoop ik dat er veel ophef over ontstaat. Maar dan wel graag vóór dat de halfgare Erdogan niet meer in de hand is te houden en een beroep doet op art. 5 van het Nato-handvest. En zo poogt de rest van de wereld een oorlog in te sleuren.

    • Oei, dit is een erg on-Keese reactie. Weinig nuance en de hoop uitspreken dat Turkije geschaad wordt, omdat 1 enkele persoon (halfgare Erdogan) hem niet zo goed ligt.
      Hopelijk volgende keer weer een minder emotionele, rationele reactie zoals we normaal gesproken gewend zijn van je.

  3. Merk bij mijzelf hoe makkelijjk het is om nu bijvoorbeeld de Russen te gaan haten vanwege de berichten dat de Russen nu dit en dat tegen Turkije willen doen. Laten we voorop stellen dat de gehele wereld met zijn bedorven politiek fout is. Nee niet alleen Erdo?an en Poetin de gehele wereld. De Gehele Wereld! geen discussie mogelijk! Ben een beetje klaar met dat over en weer gewijs.Pro Vrede in de wereld, geen grenzen, geen politiek, broeder en zusterschap, alle mensen zijn mooi. Laten we niet haten maar houden van elkaar. Laten we geen derde wereldoorlog beginnen!

  4. Ten eerste is het fout dat je de krant benoemt en niet de journalisten die hierachter zitten. Hiermee lijkt het alsof je de AKP wil wegzetten als anti-Ataturk en anti seculier terwijl dat helemaal niet het geval is, erg geniepig van je! Ten tweede je lijkt wel erg onder de indruk te zijn dat AKP en daarmee de Turkse regering handelt met IS. Zoals Erdogan het onlangs tegen Poetin zei, schaam je, zeg ik dat nu ook tegen jou en tegelijkertijd tegen de heer Edel. Laat ze maar komen met bewijzen. Ik ben er meer van overtuigd dat IS-olie verhandeld wordt tussen Rusland, Iran en wat er nog van Syrië over is. Mede is er een miljoenen handel in wapens waar de Russen de leverancier van zijn. Waarom denk je dat Rusland zich mengt in dit onoverzichtelijke oorlog in Syrië, omdat Assad vriend en bondgenoot van Poetin is? Ook is er een enorme twijfel in de strijd tegen IS door Rusland, ze leggen de nadruk niet op IS maar op rebellen. Met andere woorden Rusland is in Syrië voor de economische en strategische belangen van Russen. Het is misschien verstandig voor jou om voortaan reacties te plaatsen op Elsevier, daar zul je je beter thuis voelen heb ik het idee!

  5. Rusland provoceert al jaren. Ook in Nederland waarbij ze met gevechtsvliegtuigen dwars door verschillende luchtruimen vliegen. Als er een keer een deksel op de neus wordt gegooid na 100 waarschuwingen moet je achteraf niet klagen.. tja.. Deze bewuste keuze kan nog verdedigd worden, maar het schieten van volle passagiersvliegtuig..

  6. Hoe oprecht de Russen zijn blijkt ook wel uit het feit dat de demonstranten geen strobreed in de weg werd gelegd om bij de Turkse ambassade te kunnen komen en hen te weerhouden om zaken naar het gebouw te gooien en te beschadigen. Terwijl dit een verantwoordelijkheid van de Russische overheid is. Hun aanwezigheid kan worden opgevat als een aanmoediging aan het publiek om vooral door te gaan met gooien, beschadigen en bedreigen.
    .
    Hoe anders was dat in Istanbul.
    De Turkse oproerpolitie parkeerde tegen de gevel van het Russische consulaat een aantal bussen zó dicht tegen elkaar aan, dat je er nog geen ei tussendoor kon gooien.
    Dat is hoe het hoort.
    Maar ja, Turkije zal wel weer de grond in geboord worden door de Turkije-bashers, en Rusland zal de hemel in geprezen worden.

    • ‘Hun aanwezigheid kan worden opgevat als een aanmoediging aan het publiek om vooral door te gaan met gooien, beschadigen en bedreigen.’
      .
      Hun AFwezigheid (van de Russische oproerpolitie) moet dat zijn uiteraard.

  7. Hoe achterbaks Russen zijn bleek dit weekend maar weer eens.
    In de Russische pers werd breed uitgemeten met levensgrote foto en al dat de zoon van president Erdogan, Bilal in Istanbul een meeting zou hebben gehad met 2 Daesh-leiders.
    .
    Enig onderzoek wees uit dat de 2 mannen naast Bilal gewoon 2 broers waren die in Istanbul al jarenlang een gerenommeerd restaurant runnen, waar leverspecialiteiten worden geserveerd.
    .
    Op deze huichelachtige manier wordt de gewone Rus gebrainwasht en wijs gemaakt dat alle Turken kunnen worden geassocieerd met Daesh.
    Maar ik kan hier nog zoveel van dit soort achterbakse Russische praktijken aandragen, de gemiddelde Nederlander blijft om een of andere onverklaarbare reden toch de christen-Russen geloven en de moslim-Turken afvallen.
    Good job, Wilders, je hebt je kudde in al die jaren goed afgericht en opgehitst tegen de moslims.
    Oh nee, het was alleen de islam he, waar hij tegen was?

  8. Intussen – ontdek ik zojuist – hebben de Russen toch ook een kaartje vrijgegeven over de route van de Russische jet.
    2 wetenschappers van de KU Leuven hebben onderzoek gedaan naar de volgens de Russen gevolgen route, en ook hebben ze wetenschappelijk gecontroleerd of de Turkse versie wel dan niet (gedeeltelijk) klopt.
    .
    Het is jammer dat ik het kaartje van de Russen hier niet kan posten, maar het is een belachelijk kaartje met een volslagen onlogische route. Het meest opmerkelijke aan de afgelegde route is dat de jager na de inslag van de raket een haakse bocht van 90 graden zou hebben gemaakt, om vervolgens neer te komen waar het neerkwam. Die haakse bocht moest wel ingetekend worden, omdat anders door de Russen geen route kon worden gefabriceerd die NIET door Turks luchtruim liep.
    De haakse bocht wordt door de Russen onderbouwd als zou deze zijn veroorzaakt door de zijdelingse impact van de Turkse raket.
    Om er achter te komen dat dit natuurkundig gezien volslagen onmogelijk is kan worden beredeneerd met de eerste wet van Newton (wet van traagheid).
    Zonder al te veel in details te vervallen komt het erop neer dat een groot en zwaar voorwerp als een SU-24 niet 90 graden van richting kan worden veranderd door een licht voorwerp als een air-to-air raket.
    Maar goed, in Rusland gelden andere natuurkundige wetten natuurlijk, dus volgens hen kan dat wel.
    .
    En Nederlanders geloven dat dus ook.
    .
    Het enige dat de Belgische wetenschappers aan de Turkse versie afdeden was dat de jet mogelijk niet 17 seconden, maar slechts 10 seconden in Turks luchtruim waren geweest.
    Hoe dan ook, aan de Russische versie rammelde veel meer dan aan de Turkse versie, en het standpunt van Davutoglu ‘oprotten uit ons luchtruim, of anders…’ kan gewoon overeind blijven staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here