Alleen maar meer vragen over de couppoging (COLUMN)

5
13

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Vorige week schreef ik al over de mysterieuze luchtmachtmajoor die op de middag voorafgaand aan de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 in Turkije een tip in dit verband afleverde bij de nationale inlichtingendienst MIT.

We horen bij stukjes en beetjes meer over deze militair, die aanvankelijk M.H. heette, maar nu opeens als O.K. door het leven gaat.

Volgens een op 11 augustus 2016 gedateerd verslag van een ontmoeting met de officier verklaarde hij:

‘Ik verbleef vanaf 11 juli met mijn familie op een vakantieadres in het [noordwestelijk] gelegen gebied Akcay. Mijn baltaljonscommandant Deniz Aldemir belde op 13 juli en zei dat ik me op vrijdag [15 juli] moest melden. We zaten in zijn auto en hij zei “doe je telefoon uit.” Hij zette de autoradio harder. Aldermir zei: “ik weet dat je van de [Gülen]beweging bent. We hebben vanavond iets te doen. Ik ga [MIT-chef] Hakan Fidan halen met een Cougar helikopter en jij vliegt, samen met Murat Bolat. Er zal veel bloed vloeien.” Ik begreep dat er iets tegen mijn land ondernomen zou gaan worden.’

Te gast

O.K. verklaarde verder dat hij na de kazerne te hebben verlaten een tekstbericht naar Aldemir stuurde met de mededeling dat hij niet in staat was om te vliegen. Vervolgens meldde hij zich bij MIT om daar te verklaren wat hij van Aldemir had gehoord.

Eerder verschenen berichten dat O.K. vervolgens werd gearresteerd, maar nu wordt gezegd dat hij ‘te gast’ was bij MIT en zelfs dat hij bij de inlichtingendienst in dienst trad.

O.K. zei in 1996 met de Gülen-beweging in contact te zijn gekomen, maar dat hij daar sinds 2014 geen contact meer mee had. Het is vreemd dat de coupplegers zich van dat laatste niet bewust waren. Dat wil zeggen, als zij zelf volgelingen van de imam waren. Het blijft ook onduidelijk of Aldemir zelf een Gülenist is.

Dit maakt het interessant wat O.K. zei toen hem gevraagd werd wat de coupplegers hem op de avond van 15 juli wilden laten doen. Volgens het verslag antwoordde hij daarop:

‘Ik begrijp dit aspect niet. Ze riepen geen mensen op waarvan ik dacht dat ze Gülenisten waren. Ik denk dat ze hen niet opriepen omdat ze hen verborgen wilden houden.’

Als er geen Gülenisten werden opgeroepen, wie dan wel?

Cemil Turhan

Deze vraag sluit aan bij een verklaring voor de rechtbank van voormalig kolonel Cemil Turhan, een verdachte in verband met de couppoging. Zoals de andere verdachten houdt Turhan zijn onschuld vol en ontkent hij een volgeling van Gülen te zijn. HIj zei ‘niet te kunnen zeggen dat couppoging alleen door Gülen-volgelingen werd ondernomen’ en sprak verder van ‘drie groepen’ binnen de Turkse Strijdkrachten.

Er is aangenomen dat naast volgelingen van Gülen ook seculiere nationalisten bij de couppoging betrokken waren, wat gezien de grote tegenstellingen daartussen nog altijd bizar overkomt. Maar als er zoals Turhan stelde nog een derde groep in het spel was, waar bestond die dan uit?

Muaz al-Khatip

Volgens de officiële lezing zou MIT-chef Fidan na de tip van O.K. om 16.40 contact opgenomen hebben met opperbevelhebber Hulusi Akar, om zich vervolgens vanaf 18.00 bij hem te voegen in het gebouw van de generale staf.

Fidan vertrok daar om 20.30. Over wat hij daarna deed bestond onduidelijkheid. Volgens een nieuw rapport van MIT had Fidan vervolgens echter een onderhoud met een vertegenwoordiger van de oppositie in Syrië. Deze Muaz al-Khatip is het voormalig hoofd van de Syrische Nationale Coalitie.

Ervan uitgaande dat Fidan op dat moment wist van onregelmatigheden binnen de strijdkrachten die een ophanden zijnde poging tot staatsgreep suggereerden, moet de ontmoeting van al-Khatip erg belangrijk voor hem zijn geweest. Waarom bleek niet uit het MIT-rapport.

De eerste herdenking van de couppoging nadert snel. In de tussenliggende tijd zijn er meer vragen bij gekomen dan er zijn beantwoord.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO., Antwerpen)

5 REACTIES

 1. Het blijven trieste verhalen, alleen in de turkse krantjes niet, ik heb weleens vragen gesteld, maar je wordt gelijk geblokkeerd, ook goed, het is hun manier van een mening uitsluiten.
  Het is altijd het slachtofferverhaal, waarin ze zich in verschuilen, terwijl iedereen weet hoe het er echt voorstaat, het huidige Turkije, heeft een groot economisch probleem, waar iedereen de oorzaak van weet.
  Maar deze dictator blijft nog lang aan de macht, de vergelijking met adolf hitler is groot, maar 1 ding niet, die was niet met het geloof in de weer en ook niet zijn zakken aan het vullen, met zijn familie….

  • Een dictator wordt niet gekozen, evenmin houdt deze geen referendum.
   Onze president komt op voor de turkse belangen. Net zoals jullie voor jullie belangen opkomen. Zo zit de wereld in elkaar. Hoe meer jullie Erdogan haten hoe meer de turken hem steunen. Knoop dit maar goed in je oren.

   De turkse economie is voor jullie altijd een probleem. Nu helemaal nu de turken bijna alles zelf maken.

   Ach.. jaloezie, wie heeft hier geen last van..

   • Ach man Erdo?an en jullie hebben ons belachelijk gemaakt en je praat hier nog ateeds over vooruitgang dwaass

   • Doe even wat meer onderzoek, Hitler is ook democratisch aan de macht gekomen, Putin en en Reco ook, en Trump (die in veel opzichten op die Turkse en Russische dictator lijkt) zijn allemaal via democratische weg aan de macht gekomen.

    Trouwens, wat vindt je van de opmerking die Reco heeft gemaakt over de OHAL, dat die van toepassing blijft tot de economie weer goed zal draaien… Geloof je het echt zelf ook?

    Ik ben er eerlijk waar van overtuigd dat velen van jullie AK aanhangers dit allemaal ook wel zien, maar het allemaal ok vinden onder het mom van: Het doel heiligt alle middelen.

 2. Typisch een reactie van een Erdogan-fan, die geloven alles wat de turkse leugenkrantjes schrijven….
  Maar het is nog altijd zo, dat alle auto,s en tractoren en vrachtauto,s met octrooien uit Europa en Japan komen.

  Wat er zelf ontwikkeld wordt, moet altijd met vitale onderdelen uit europa en japan komen.
  Er is wereldwijd geen merk te vinden, van een voertuig of iets dergelijks, wat geheel in Turkije ontwikkeld en gemaakt is.
  Dat zal ook voorlopig niet gebeuren, want het opleidingsniveau gaat hard achteruit.
  Maar dat kan ook niet anders, want die fantastische leider, vind een moskee belangrijker, dan een universiteit.

  Maar droom lekker verder, sinds 2013 gaat de lira nog steeds achteruit, dat zal niet veel beter worden, de oorzaak is te vinden bij Turkije zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here