De Turkse president over vrouwenrechten

19
66

latuff women Cc2SV6WW0AEA-5_

Istanbul – 8 maart, internationale vrouwendag. Aan de vooravond ervan sprak president Erdogan tijdens een bijeenkomst van de islamitische georiënteerde vakbond Hak-Is over de positie van de vrouw in Turkije.

Geen licht onderwerp, want er bestaat nationaal en internationaal veel kritiek ten aanzien van het beleid dat Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) op dit punt voert. Zo wordt erop gewezen dat Turkije onder 145 landen op een bedroevende 130e plaats staat van de ‘Gender Gap Index.’ Daarnaast is er veel kritiek hoorbaar over het feit dat geweld tegen vrouwen is toegenomen in Turkije onder de AKP.

Erdogan benadrukte dat Turkije zijn eigen waarden dient te ontwikkelen aangaande gendergelijkheid. Gelijkheid tussen man en vrouw dient volgens hem gebaseerd te zijn op een nieuwe, specifiek Turkse grondwet, die tevens de basis moet vormen voor het specifiek Turkse presidentieel systeem waar hij naar streeft.

Erdogan etaleerde deze inzichten naar aanleiding van zijn kritiek op de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Daarbij benadrukte hij dat de volksvertegenwoordiging de parlementaire onschendbaarheid van de HDP-leden moet opheffen:

‘Zij die hun opvattingen opleggen aan onze natie zijn de vijanden van zowel onze vrouwen als onze mensen (vrouwen dienen kennelijk niet verward te worden met mensen –P.E.). Het gaat niet om levensstijl. Integendeel, deze kwestie betreft de toekomst van ons land en onze natie. We spreken over een grondwet en presidentieel systeem volgens specifiek Turkse stijl, maar ook in dit verband [vrouwenrechten] dienen we een specifiek Turks model te ontwikkelen en door te voeren. We hoeven de rechten van vrouwen naar Westers model niet te volgen.’

Erdogan sprak verder over het recht van vrouwen om in openbare gebouwen een hoofddoek te dragen. De AKP maakte in 2013 een definitief einde aan het verbod dat daar decennialang op van toepassing was in Turkije. Erdogan:

‘Hoe kun je vrouwen discrimineren door te zeggen “zij heeft een hoofddoek, zij heeft geen hoofddoek”? Jarenlang werd er gediscrimineerd. Ze weigerden hen die een hoofddoek dragen toegang tot universiteiten, scholen en openbare gebouwen. Wij hebben dat veranderd.’

Het is de vraag hoe de positie van de vrouw ingevuld zal worden in de nieuwe grondwet die Erdogan voor ogen staat. Vast staat dat de oprichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, grote prioriteit toekende aan rechten voor vrouwen. Het staat echter ook vast dat Erdogan en de AKP in veel opzichten willen breken met de ideologie van Atatürk.

Vorig jaar legde AKP-premier Davutoglu een verband tussen de nadruk op gelijkheid voor vrouwen in Scandinavische landen en het hoge aantal zelfmoorden in Scandinavië. De ondertussen bij de AKP in ongenade gevallen voormalig vicepremier Arinc verklaarde dat vrouwen niet in het openbaar zouden mogen lachen.

Illustratie: Carlos Latuff

Istanbul/Peter Edel

19 REACTIES

 1. heel toepasselijke afbeelding die je gebruikt over je afkeer over onze democratisch gekozen president petertje. Gelukkig weten de nuchtere turkse stemgerechtigden hoe de vork in de steel zit.

  Ik heb medelijden met je…

 2. Vandaag op 8 maart internationale vrouwendag werd er in Izmir “de CHP stad” een vrouw vermoord, erg triest!

  Toename van geweld heeft niets te maken met de AKP dat weet je dondersgoed Peter. Ik snap niet dat je steeds overal van de schuld naar de AKP schuift. Het komt over als zwartmakerij. Geweld op vrouwen stamt af van verkeerde opvoeding en het handhaven van domme oer-cultuur. Daarnaast speelt de tijd waarin we veel veranderingen in de samenleving ondergaan een belangrijke rol. Veel Turkse mannen kunnen het niet tolereren dat hun ex-vrouw een eigen leven leidt en alle vrijheid heeft om te doen wat ze zelf wil. Vroeger was het zo dat eenmaal getrouwd was altijd getrouwd. Tegenwoordig is het aantal scheidingen enorm toegenomen wat niet altijd gerespecteerd wordt door mannen. Een ander oorzaak is dat Turkse mannen extreem veel last hebben van jaloezie. Zij zien zich als baas over hun vrouw wat absoluut niet het geval is. Voor dit soort mannen is een vrouw niets meer als een verpleger. Gelijkheid komt niet voor in hun woordenboek. Onderdrukking resulteerd uiteindelijk ook in onenigheid en geweld. Dit is al jaren aan de gang, het is niet nieuw. Het probleem lijkt deels ook in de genen te zitten. Vaak ontbreekt er respect bij dit soort mannen t.o.v. de vrouwelijke geslacht. Zij die hun vrouw mishandelen zijn een stelletje zielige zieke figuren en dienen zwaar gestraft te worden. Tenslotte ben ik van mening dat vrouwen beter beschermd moeten worden door de overheid…hoe moeilijk en lastig het ook is.

  • @Maho Respect kerel! Steun voor de vrouwen alom. Goed om te lezen hoe jij erin staat.
   Dank! Toch ben ik benieuwd of er echt gelijkheid word gerealiseerd. Ik blijf daar mijn twijfels houden. Indien er in de politiek power komt van de vrouwen die zelfstandig zijn dan zie ik het positief maar eer dat realiteit zal zijn???

  • Izmir Chp stad vrouw vermoord wat is je punt man? Izmir heeft vier tot zes miljoen inwoners. Uit welke vrouw onvriendelijke oord kom jij vandaan?

   • Dat de inwoners van Izmir niet bijzonder zijn en dus helaas ook niet ontkomen aan vrouwenmishandeling. Wat verrassend is, is dat de mafkees schijt aan de Internationale vrouwendag heeft. Met andere woorden vrouwen mishandelaars zijn overal aanwezig. De ene stad meer als de ander maar om nu te beweren dat Izmir vrouwvriendelijk is gaat te ver.

     • Ik weet niet waar jij vadaan komt intereseert me ook niet. Vermoedelijk passen je mede dorp of burcht bewoners duizend keer in Izmir. Izmir heeft zijn randwijken waar debielen zoals jij wonen. Gecekondu people. Eerwrekers, vrouwverkopers, tarikatcilar, gerikafalilar, domuzbagcilar. Menemen is zo een regio daar hebben ze ooit een luitenant van het T.C Turkse leger gelyncht. Dus dat verklaard een hoop.

 3. Tja dit artikel geeft een suggestie van hoe de vrouwenrechten zouden kunnen zijn onder de regering akp en enkele uitspraken. En geen specifieke feiten waardoor jet geweld jegens de vrouwen is toegenomen. Ik dacht dat onder de akp regering juist meer vrouwen naar school kunnen gaan, met name in het Zuidoosten van Turkije wordt dit gefaliciteerd. Verder idd ook vrouwen met een hoofddoek. De afbeelding erboven is ronduit provocerend te noemen. Ik vind het niet erg dat je kritiek uit Peter Edel, maar in dit stuk zie ik geen fundering voor je mening over de akp en de positie van de vrouw in Turkije.

 4. Even over de deal van Turkije met Europa. De fascistische Europa doet alsof ze Turkije een heel goed deal hebben aangeboden en de Akp zal wel doen alsof ze heel wat bereikt hebbben en zullen dit wel als een overwinning gaan verkopen aan eigen volk. Turkije zal al de ongeschoolde tokkie asielzoekers krijgen en Europa zal alle acedemici, doctoren en advocaten opnemen. Die zes miljard is maar melkgeld en dat is wat Turkije al jaarlijks opmaakt aan de vluchtelingen. Europa graaft steeds meer zijn eigen graf. Door te doen alsof eu mensenrechten respecteren hebben ze samen met de usa jarenlang Turkije en andere middenoosten landen dwarsgezeten. Europa zit nu vol separatisten en terroristen terwijl de Usa lekker veilig aan de andere kant van de oceaan ligt. Succes Europa nogmaals de toekomst zal somber zijn en er zullen beestachtige moordpartijen gehouden worden onder de buitenlanders. Daar gingen de mensenrechten voor zover die er ooit geweest zijn met al de klassen en rassen verschillen. Groeten van een vieze Turk!

 5. Visumvrij reizen? Laat me niet lachen krijgt Turkije nooit voor elkaar en bij de Eu komen ook nooit! Ach jah beiden zijn kwaden. De fasistische Eu en de fascistische Turkije!

  • Ik kijk hele dag door nieuws en lees hierbij ook vaak nieuws via de krant en internet, vreemd. Ik had er nooit over gehoord, wel opmerkelijk dat het samen valt met wereld toilet dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here