Incidenten rond herdenking ‘gebeurtenissen van 1915’

0
1

Istanbul – Op 24 april wilden studenten van de Technische Universiteit in Istanbul (ITÜ) de ‘gebeurtenissen van 1915’ c.q. de ‘Armeense genocide’ herdenken. Er ontstond een ruzie op de campus van de universiteit toen beveiligingspersoneel door de studenten opgehangen spandoeken verwijderde.

Toen de politie vervolgens ingreep en een einde aan de herdenking maakte riepen de studenten leuzen als: ‘schouder aan schouder tegen fascisme’ en ‘politiemoordenaars, blijf van de universiteit vandaan.’

Een conferentie met als titel ‘De Armeense genocide: concepten en vergelijkbare perspectieven’ die op 26 april zou plaatsvinden op de Bilgi Universiteit in Istanbul, werd afgezegd door de leiding van de universiteit. Honderd studenten van de Bilgi Universiteit brachten een gezamenlijke verklaring uit om daartegen te protesteren. Naar hun mening was de opstelling van de universiteit strijdig met de academische vrijheid. De conferentie zal nu gehouden worden op de eveneens in Istanbul gevestigde Bogazici Universiteit.

Verder lieten leden van een nationalistische organisatie in de vroege uren van 24 april lugubere zwarte kransen achter bij de ingang van de redactie van de Armeens-Turkse krant Agos in Istanbuls stadsdeel Sisli.

Turan Ocaklari, een van de betrokken nationalistische organisaties verspreidde hier een video over via de sociale media met de titel ‘plotseling zijn we midden in de nacht bij Agos.’

De in 2007 vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink werkte voor Agos. Voor deze moord werd de destijds minderjarige Ogun Samast tot bijna 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Aanwijzingen dat veiligheidsdiensten wisten dat er een aanslag op handen was tegen Dink, en daar het zwijgen toe deden, dragen ertoe bij dat deze moord nog altijd in het middelpunt van de belangstelling staat in Turkije.

Twee maanden geleden werd in dit verband het voormalige hoofd van de politie-inlichtingendienst, Ramazan Akyürek, in hechtenis genomen. Over Akyürek wordt verondersteld dat hij banden heeft met de beweging rond imam Fethullah Gülen.

Peter Edel/Istanbul

agos kransen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here