Vergissing premier Davutoglu leidt tot verontwaardiging

0
1

davutoglu1ISTANBUL/Peter Edel – Na het verschijnen van het verkiezingsmanifest van de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) viel op dat het Koerdische vredesproces erin ontbrak. En dat terwijl de AKP hiertoe toch het voortouw nam. Zelfs het woord ‘Koerdisch’ werd geen enkele keer genoemd.

Op 19 april bood premier Davutoglu tegenover journalisten de verklaring:

‘Toen de tekst digitaal naar de drukpers werd gestuurd ging er iets fout en vielen twee pagina’s weg. Het manifest zal echter nogmaals gedrukt worden nadat de twee ontbrekende pagina’s daaraan zijn toegevoegd.’

In het honderd pagina’s tellende artikel ‘Een Nieuw Turkije-2013’ dat Davutoglu op 15 april tijdens een partijbijeenkomst voorlas ontbrak het vredesproces ook al. Daar had de premier een andere verklaring voor:

‘Het vredesproces is gebaseerd op samenvallende omstandigheden. Waneer het conflict is opgelost, houdt het op te bestaan. Ik streefde naar een tekst die ook na honderd jaar nog als historische referentie kan dienen. De tekst moet duurzaam zijn.’

Bij de Koerdische georiënteerde Democratische Volkspartij had men weinig begrip voor Davutoglus verklaring over de vergissing met het verkiezingsmanifest. HDP-leider Selahattin Demirtas vond het typerend voor hoe de regering nu over het vredesproces denkt. Demirtas:

‘Voor hen gaat het om twee pagina’s die kwijt worden geraakt op weg naar de printer. Dat is alles. Voor ons zijn die twee pagina’s de reden van ons bestaan.’

Volgens HDP-parlementslid Sirru Sureyya Önder bestonden de ontbrekende twee pagina’s uit een verklaring waarin PKK-leider opriep tot een congres over het neerleggen van de wapens. Deze verklaring werd op 28 februari jl. in het Dolmabahce paleis te Istanbul door de HDP en de regering gepresenteerd. Önder zei daarover:

‘De twee pagina’s die je liet vallen is de historische Dolmahahce-verklaring. Uit naam van broederschap, vrijheid en vrede stuur ik je die vandaag, zodat je ze aan je bestand van 350 pagina’s kan toevoegen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here