Levenslang geëist om mijnramp Turkije

10

mijnman
Het Openbaar Ministerie in Turkije eist levenslang wegens moord in de zaak tegen acht managers van de mijn in het Turkse Soma, waar in mei meer dan 300 kompels om het leven kwamen. Dat meldde de krant Hürriyet woensdag.

De mijnramp was de ernstigste catastrofe ooit in de Turkse industrie. Tot de verdachten tegen wie de aanklagers levenslang eisen, behoort Can Gürkan, de directeur van het mijnenbedrijf. Advocaten die nabestaanden en slachtoffers vertegenwoordigen, noemden de moordaanklacht en de strafeis ,,historisch”.

10 REACTIES

 1. Hier heeft stratenmaker toch echt een andere mening. “Het risico dat er slachtoffers vallen in deze industrie is normaal” zo zei hij en nu moet ie toch zien dat het O.M. anders naar de situatie kijkt. Goddank overigens.

   • Dat er nu echt gekeken wordt naar de verantwoordelijkheid en dus van mijn kant een compliment naar het OM en een uitschijter naar jouw liefje miss.Stratenmaker!

    • Tsja, het OM kan eisen wat ze wil. Dat wil nog niet zeggen dat ze haar zin krijgt of dat ze gelijk heeft.
     Je zal zien dat dat feest niet doorgaat, want dat zou teveel werkgelegheid kosten. Niemand zou nog een mijn in Turkije willen exploiteren als er zulke zware straffen zouden worden gegeven.
     En dan is de bevolking van Soma werkloos.
     Jammer voor hun dan, maar dat is wat ze verdienen, als je met zulke bezopen eisen komt.
     .
     Gelukkig kunnen ze altijd nog wat olijven gaan telen ofzo. Terug naar vroeger zeg maar.

     • Hier zullen we het over een tijdje nog wel eens over hebben. Met een paar maanden, wanneer het proces echt gaat beginnen.

      Ik was een tijdje geleden in Soma. Daar had iedereen het over een plaatselijke mijn waar in tegenstelling tot de rampmijn wel voldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Een mijn die eigendom was van een tot de Koc Holding behorende onderneming. Draaide prima, alleen was de winst misschien iets lager. Het kan dus wel degelijk om mijnwerkers veiligheid te bieden terwijl de rendabiliteit van de mijn in stand blijft.

     • Die mijn van Koc Holding zal binnen enkele jaren sluiten.
      Hoe je het ook wendt of keert, investeringen in veiligheid gaan ten koste van de nettowinst en resulteert uiteindelijk in vroegtijdige sluiting, want niemand gaat de grond in om verlies te draaien.

     • “Hoe je het ook wendt of keert, investeringen in veiligheid gaan ten koste van de nettowinst en resulteert uiteindelijk in vroegtijdige sluiting, want niemand gaat de grond in om verlies te draaien.” ***(tekst stratenmaker)

      Dus nu maar familie stratenmakertjes de grond in laten gaan. Wel winstoogmerk dus laat de veiligheid maar zitten!! 🙂

     • Daar ben ik het helemaal mee eens Sam. En zo voed ik mijn kinderen ook op.
      Diegene die risico’s durft te nemen komt verder in het leven.
      Of gaat dood.
      Maar dan heb je tenminste geleefd.
      En anders blijf je toch lekker in de schaduw van je olijfboompje wachten tot iemand jou een miljoen schenkt(socialistisch / communistisch gedachtengoed).

     • Sayin o.c stratenmaker. Waarom heb jij het steeds over olijvenbomem? Oh wacht! Jullie achterlijkkp geloven natuurlijk dat olijfolie die veel in koudevoorgerechten wordt gebruikt leidt tot meer consumptie van alcohol. Hoe achterlijk!!! Verbied dan suiker ook , alcohol wordt van suiker gewonnen. Wat jouw in correct Nederlands geschreven reacties betreft. Jij bent niet in je eentje maar met een heel groep van achterlijken die dienen als de propaganda machine van Erdogan en kornuiten. Ik zou er niet van raar opkijken als jullie doormiddel van een ploegendienst 24 uur een pc bemannen. Het is jullie opgedragen haat berichten de wereld in te sturen. Afgezien van een enkele autochtone kontlikker die momenteel zelf allochtoon is in Turkije, neemt niemand jullie serieus. Als Ataturk een fout begaan heeft dan is dat hij jullie grootvaders niet heeft laten afmaken.

 2. Het lijkt er veel op dat Léon Trafiers, de Franse componist van ‘La Marianne’ in 1883 een uiterst vooruitziende blik had. In ieder geval zou zijn strijdlied het in Turkije anno 2014 vast goed doen.

  Hieronder de Nederlandse vertaling van het couplet; in de tweede regel herkennen we direct het lot van veel Turkse mijnwerkers. De laatste vier regels slaan natuurlijk op degenen die vanwege winstbejag verantwoordelijk zijn voor hun uitbuiting en middeleeuwse arbeidsomstandigheden – maar verder zeg ik niks. Overigens kan ‘God’ desgewenst worden veranderd in ‘Atatürk’, want indertijd waren de Cillers, Özals, Demirels en Yilmassen geen haar beter dan Erdogan: vraag het maar na in Soma en Ermenek.

  Gij – norse smid,
  Gij – die bedolven, in ’t aardrijk daglicht nooit aanschouwt,
  Gij – schipper, zwervend op de golven,
  Gij – akkerman die ’t land bebouwt!
  Uw meesters, lage parasieten
  Bevelen u: geloof in God
  Wijl zij een hemel hier genieten
  En gij een hel tot schand’ en spot!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here