Erdogan weigert onderscheiding Kadhafi terug te sturen

2
7

Verleden jaar ontving Premier Erdogan de ‘internationale onderscheiding voor mensenrechten’ van de Libische leider Kadhafi. Nu deze dictator zijn landgenoten bij bosjes om laat leggen, is die onderscheiding een tikkeltje gênant geworden voor Turkije. Verschillende mensenrechtengroepen hebben Erdogan ondertussen dan ook dringend verzocht de onderscheiding naar Kadhafi terug te sturen. Daar vindt men het een aanfluiting dat een dergelijke prijs wordt uitgereikt door iemand die zelf dagelijks mensenrechten schendt.

Een van de mensenrechtengroepen die zich tot Erdogan hebben gericht, refereert aan een uitspraak van de Profeet Mohammed: ‘Wanneer je kwaad ziet geschieden, dan moet je dat stoppen. Als je daar niet toe in staat bent, spreek je er dan in ieder geval tegen uit. En als je dat niet kan, haat het kwaad dan met volle overtuiging.’ Het accepteren van een onderscheiding van een dictator die zijn eigen volk bloedig onderdrukt, sluit voor de Turkse mensenrechtenactivisten niet aan bij dit religieuze beginsel.

De ‘al-Gaddafi Internationale onderscheiding voor mensenrechten’ is in 1988 in het leven geroepen en werd eerder uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse President Nelson Mandela en diens collega Hugo Chavez uit Venezuela. In 2010 was Recep Tayyip Erdogan aan de beurt. In zijn antwoord op de oproep van mensenrechtenorganisaties in Turkije zegt Erdogan echter de onderscheiding niet terug te zullen sturen. ‘Dat is uitgesloten’ verklaarde hij. Klinkt niet sympathiek, maar wellicht meent de premier het zo kwaad nog niet. Mogelijk overweegt hij dat een dergelijke actie negatief uit zou kunnen pakken voor in Libië woonachtige Turken.

(Peter Edel)

2 REACTIES

  1. Satcommando…
    waar is de Nederlandse bemoeienis dan…het zijn Turkse en andere ook islamitische organisaties die dit aan Erdogan hebben gevraagd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here