Rutte: ‘Verschil Turks en Zweeds paspoort’

0
14

Voor premier Mark Rutte is er een verschil tussen iemand die als tweede pas een Turkse heeft of een Zweedse. Dat bleek woensdag in het debat over de regeringsverklaring. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vroeg Rutte of hij als formateur onderscheid zou hebben gemaakt tussen een nieuwe staatssecretaris met een Nederlands-Zweedse of met een Nederlands-Turkse nationaliteit. Rutte gaf daarop naar eigen zeggen een „eerlijk” antwoord: „Dat zou onderwerp zijn geweest van discussie.”

Volgens Rutte is dat „geen discriminatie” omdat er een verschil is tussen hoe de Turkse overheid zich bemoeit met de eigen onderdanen in het buitenland en hoe de Zweedse regering dat doet. Rutte maakt een verschil tussen Turkije en Zweden, omdat de Turken in Nederland nog vallen onder het Turkse erfrecht en de dienstplicht. De Zweedse overheid bemoeit zich niet in die zin met de diaspora.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here