‘Excuses aan houders dubbel paspoort’

10
7

PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak vindt dat premier Mark Rutte zijn excuses moet aanbieden aan 1 miljoen Nederlanders. Ze doelt op de mensen met een dubbel paspoort die drie jaar geleden door de VVD-leider ,,zijn weggezet als potentieel niet loyaal en niet integer.” Rutte wilde dat Albayrak afstand deed van haar Turkse paspoort toen zij in 2007 net had plaatsgenomen in het kabinet.

Nu heeft Rutte geen moeite met het tweede paspoort van de staatssecretaris in zijn nieuwe kabinet, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Zij komt oorspronkelijk uit Zweden. Zelf zit Albayrak niet te wachten op excuses van de nieuwe premier. De voormalige staatssecretaris van Justitie zei dat maandag op BNR-radio. Ze reageerde daarmee op PvdA-leider Job Cohen, die vindt dat excuses aan Albayrak wel op zijn plaats zijn.

Tijdens haar staatssecretariaat heeft Albayrak geen seconde last gehad van het feit dat ze ook nog een Turks paspoort heeft, zei ze. Ze vindt het niet meer dan logisch dat je als bewindspersoon in Nederland altijd gaat voor het Nederlands belang.

10 REACTIES

 1. nee, zweden staan gewoon hoger in aanzien. Turken staan laag in aanzien. Dus punt is gemaakt. Dank je wel Rutte. President van alle nederlanders!

 2. Premier Mark Rutte is slechts de premier van de vermogende elite Nederlanders, terwijl Geert Wilders hem ondersteunt via de zijlijn en opkomt voor de Nederlanders met onderbuik gevoelens. Dat geldt eveneens voor Mark Rutte. Hoezo is hij de premier van alle Nederlanders. Ik schaam mij dood voor deze premier en zijn beleid. In feite wordt Nederland geregeerd door Geert Wilders, zijn plannen worden uitgevoerd. Geert Wilders is een VVD’er. VVD’ers zijn PVV’ers.

 3. Beste mensen.. niet zo éénzijdig bekijken, dát doet GW al genoeg.
  Kijk nu is verder dan jullie neus lang is en zie dan dat.. ALS hier nu in dit land de hand niet enigszins wordt uitgestoken naar die 1,5 of 2 miljoen volgelingen van GW door die te negeren, dan geef ik je op een briefje dat er de volgende keer bij verkiezingen een PREMIER GW zal zijn!
  Laat nu die Rutte en zijn ploeg ‘ouwe rotten’ is een poosje regeren, dan zien we vanzelf wel hoe het lopen gaat. Ze stuiten tegen allerlei problemen met wetten aan. Dan zal de soep niet zo heet gegeten worden als dat hij wordt opgediend!
  GW zal blijven roeptoeteren maar daar moet je gewoon doorheen kijken.
  —–
  Even over het Turkse of Zweedse paspoort.
  Het gaat er helemaal niet om dat mensen met een dubbel paspoort niet loyaal zouden zijn aan Nederland.
  Dat zijn mw Albayrak en de heer Aboutaleb.
  Het is de regering en wat er van hun onderdanen verwacht wordt in díe landen.
  En wees eens eerlijk, die banden worden niet door hen losgelaten. Financieel ook aantrekkelijk!
  Jullie hoeven je geboorteland en familie niet los te laten maar het wordt je opgelegd met één been in Turkije te blijven staan.
  Nu zegt dhr Gül.. integreren en taal leren.. maar een poosje terug zei premier Erdogan wel wat anders!
  Je moet zelfs als je hier geboren bent daar in dienst. Het erfrecht is in het geding en last but not least. En er is nog steeds censuur.
  De lange arm van de Turkse regering (en uiteraard de Marokkaanse) is het verschil met welk ander dubbel paspoort.
  Oordeel niet zo snel maar bekijk het ook eens van de andere kant.

 4. marry,

  alles wat je noemt over de lange arm van turkije, is nog steeds geen legitiem argumemnt om een individueel geval te beoordelen of langs een andere meetlat te leggen. op geen enkele manier. de uitspraken van rutte zijn in die zin ook door andere regeringsleiders met lede ogen aangekeken.

  hoe je het ook wendt of keert, al zou Turkije nog op tig andere manieren zich met zijn onderdanen in den vreemde bemoeien, dan nog is het geen legitiem argument om een bestaand wet verschillend toe te passen op verschillende inwoners op basis van hun nationaliteit. dit is discriminatie. hoe je het ook wendt of keert! dit is ingaan op sentiment en via een omweg zeggen dat een Turkse nederlander in potentie niet loyaal kan zijn. al is het maar een bewering en maar in potentie! het is fout! schandalig!

  en dan nog wat, alleen de duitse en nederlandsee rechtse bladen hebben de woorden van Erdogan op deze manier geinterpreteerd. Overigens is hij bedankt voor zijn woorden in officiele zin, maar via de media en via rechtse politiek zijn zijn woorden verdraaid. hij zij letter integreren, participerenm ,taal leren en meedoen op alle punten, maar niet assimileren, je oorspronkelijke cultuur en religie niet vergeten. wat is daar mis mee? we hebben noch officieel, noch officieus geen assimilatie politiek in NL, maar integratie. en dat is al dan niet met behoud van je identiteit! sterker nog, met alle middelen van dien om die te behjouden en tegelijk mee e doen!

  overigenbs, waren deze uitspraken in het heetst van de strijd om het recht op onderwijs in eigen taal geformuleerd. de context weglaten doet ook wonderen!

 5. Turkije is nu eenmaal anders dan Zweden.

  In Turkije kun je de gevangenis in als je de turkse identiteit beledigt. Dat geldt ook voor turkse mensen die in Nederland wonen.

  Ik vind het daarom niet raar dat bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van politici er anders wordt omgegaan met zij die een Turkse nationaliteit hebben en zij die een Zweedse hebben.

  Om nu te zeggen dat daarmee alle 1.5 miljoen turkse mensen woprden weggezet als niet loyaal , is net zo populistisch als wat Wilders doet.

 6. Hoi Hadise, je schrijft
  ‘hij zij letter integreren, participerenm ,taal leren en meedoen op alle punten, maar niet assimileren, je oorspronkelijke cultuur en religie niet vergeten. wat is daar mis mee? we hebben noch officieel, noch officieus geen assimilatie politiek in NL, maar integratie. en dat is al dan niet met behoud van je identiteit! sterker nog, met alle middelen van dien om die te behjouden en tegelijk mee e doen!”

  dat zijn de woorden van Erdogan/Gül en jouw conclusie.

  Maar hoe zie je dan wat de Turkse regering verwacht en afdwingt dat de Koerden, mensen die wonen binnen de landgrenzen van Turkije.
  Het zijn Turken ‘zegt’ men van officiële zijde, DUS wees Turk, niks geen eigen taal, niks geen ander geloof dan moslim..
  Ik weet het hoor dat die mensen een staat binnen de staat Turkije willen,maar ze mogen ook niet veel overhouden van hun eigenheid, cultuur en identiteit!!

  Je schrijft .. met alle middelen van dien om die te behouden en tegelijk mee te doen!
  Kan ik best begrijpen dat jullie dat willen in dit democratische nederland.. maar vergelijk het eens met wat minderheden in Turkije mogen?
  Een gezegde van hier: Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook de ander niet..
  Groet Marry

 7. Marry,

  dat recht is er voor iedereen, overal…ook voor Korden dus…Heb ik ergens gezegd dat ik dat niet ook voor Koerden wil?

  Als Europa, die van zichzelf vind dat ze in deze kwesties veel verder zijn (en Turkije terecht op de vingers tikken op deze punten) dit nu zelf steeds meer doet, zijn wel uitgeluld lijkt me…

  By the way: in Turkije zijn tegenwoordig Koerdische TV stations, Scholen en parlementariers die dat ook zeggen in het parlement…ik zie dat tegenwoordig in Nederland niet gebeuren, want een Turks is A geen oorspronkelijke inwoner van dit land (een koerd wel in Turkije) en B daar waar rechten voor minderheden minder worden in West Europa (met een beroep op nationale problemen met minderheden en popuklisme etc) worden ze in Turkije juist bewijsbaar meer dan vroeger beter…en dit is niet mijn conclusie…Erik jan Zurcher heeft dit erg mooi verwoord in een artikel. NL radicaliseert en wordt minder democratisch op de punten waar Turkije nu de laatste jaren juist op democratiseerd…

  Hoe dan ook…bovenstaand is eigenlijk ook nog eens weer een heel ander onderwerp en voorbeeld dan waar we het over hadden…

  de vergelijking met hoe andere klanden het wel of niet doen, is geen argumjent voor ons om dat hier wel of niet te doen…me dunkT1

  democratie in NL is toch niet afhankelijk met democratie in het buitenland…en zeker niet in indiviuduele gevallen lijkt me!

 8. Beste Hadise, je hebt helemaal gelijk 🙂 gelukkig leven we hier in een democratie en zijn er voor eenieder dezelfde rechten!

  Maar ik lees op deze site nogal eens de ‘aanklachten’ naar de nederlandse kant en dan krijg je wel eens de neiging om te zetten.. nou als het hier niet goed is kijk dan naar enz. ik weet het het klopt niet.
  Dus nogmaals je hebt gelijk in dit geval 😉

 9. het ene kwaad is niet goed te praten met een verwijzing naar een andere kwaad. daar het hier een site betreft met nieuws over Turkije, maar in relatie tot de praktijk in Nederland, is het ook vrij logisch dat je wijst op dit probleem in Nederland.

  Ik blijf vamn mening dat het in Nederland wel degelijk slecht gaat en ook steeds slechter gaat met acceptatie, integratie en tolerantie van bepaalde vreemdelingen en dit heeft te maken met het beeld die dezelfde mensen (die steeds intoleranter worden) hebben van de ander.

  m.a.w. om het explicieter te maken ga ik chargeren, de islamofoob heeft steeds meer argumenten om islamofober te zijn met een beroep op hoe moslims elders of in andere voorbeelden zijn (voorbeelden zijn altijd selectief) en behoudt het recht om iets te zijn en te zeggen waarover we eigenlijk ook vinden dat je dat als democratisch, beschaafd mens niet mag zijn. maar als het moslism betreft kan het wel. want moslims zijn zelf niet beschaafd, gevaarlijk, eng…

  al naar gelang het onderwerp kan je moslims vervangen door turk, marokkaan etc…

  heb jij ooit positief nieuws gelezen of gehoord in de Nederlandse media over Turkije. ik nog niet! al jaren lees ik als Turkse nederlander dat stelselmatig met een bepaalde supramatie wordt geschreven en bericht over achterstanden, fouten en enge dingen in Turkije.

  als een Turkse premier al een punt heeft, halen we meteen armenie, koerden en etc erbij, en gaat het weer niet over het punt in kwestiue. immers, we hebben de supramatie om te denken dat we zelfs kunnen bepalen of erdogan het ergens over mag hebben of niet…denken we in NL. maar wat blijkt, die regel gaat steeds minder op…steeds minder…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here