‘Turken moeten beter integreren’

8
3

Abdullah Gül, de president van Turkije, wil dat zijn landgenoten in Duitsland zich beter integreren. In de Süddeutsche Zeitung verklaart de politicus dat deze mensen vloeiend en accentloos Duits moeten leren spreken. Gül stelt ook voor om de Turken al in de kleuterschool Duitse lessen te geven.

De president komt met deze uitspraken na het vaststellen van een toenemende anti-islamstemming in Duitsland en andere Europese landen. “Antisemitisme, islamofobie of racisme zijn net ziektes die om de zoveel tijd uitbreken”, klinkt het.

Gül wil dat de politici en intellectuelen in elk land, waar veel Turken verblijven, acties ondernemen.

8 REACTIES

 1. tabii, gurbetçi vatandaÅŸlara devlet ve hükumet olarak hiç birÅŸey veremezsen orada kalın ve gelmeyin dersin…

 2. de taal leren moet sowieso!

  Erdogan zei dit ook al een paar jaar geleden maar voegde daar aan toe dat integreren wel moest, maar assimileren niet. toen viel men alleen maar over deze uitspraak en had men geen ook voor wat hij daarbij ook zei…

  Nu dat west Europa wederom wegzakt in xenofobie en groepenhaat en angst, en dit tegelijk gaat met een economische crisis en isolatie van hele groepen (lokaal versus internationaal), is het begrijpelijk dat juist west europese leiders ook eens bij zichzelf te rade moeten gaan…

  Turken zijn goed georganiseerd en participeren op verschillende niveaus aan de samenleving. dat geldt ook voor veel andere groepen. Over chinezen, die de taal nog minder spreken en die zelfs bijna onzichtbaar zijn (achter deuren en alleen in eigen groep) hoor je niemand…

  nee, dit gaat duidelijk om islamofobie en racisme in economische crisi tijden. dit uit zich in selectieve verbazing en haat! en zelfs geweld (zie bekladdingen en beschietingen van moskeeen in Nl en het met bierblikjes gooien naar Turkse vrouwen – en tegelijk geen enkele woord van afkeur vanuit dezelfde maatschappij die massaal opkomt bij een demonstratie tegen een moskee!

  nee, de taal leren prima, participeren ook prima, oojk al blijft de grote groep je dan nog steeds benoemen en zien als niet-nederlander…prima, dan moeten we in NL maar met zijn allen accepteren dat deze groepen nooit NL’er kunnen zijn en worden…misschien zelfs juist omdat ze moslim zijn? Ook dat dan maar meteen benoemen??? assimileren vooral niet doen!

 3. Hadise, je hebt een goed betoog en ook volkomen gelijk wat betreft de chinezen die al jaren in nederland wonen.
  Er is toch 1 verschil en dat is het ‘van over de hele wereld’ zien van geweld TUSSEN moslims, van het extreme geweld dat via beeld en geluid op ons afkomt vanuit een geloof dat geen vrijheid kent voor velen van jullie gelovigen én het vaak niet dulden in die landen dat Christenen ook willen geloven wat zij willen.
  Dat is op deze site vaak bestreden maar laat je niets wijsmaken, zij mogen echt geen kerken bouwen zoals jullie moskeeën in duitsland of nederland.
  De ‘onvrijheid’ die gepaard gaat met wat we zien over de Islam en wat erbij hoort schrikt mensen af hier en geloof mij..
  Als de vrijheid van de democratie gebruikt wordt om anderen die vrijheid te ontnemen dan gaan mensen ‘bang’ worden. We vallen totaal niet over blank, zwart, geel of wat je bent maar is het dát wat wij zien van de Islam.
  Nu loopt het zo’n vaart niet in ned. en duitsland maar volgens mij is dit het waar over ons altijd tolerante land van ons een afkeer van krijgt.
  En dan is het jammer dat sommige groeperingen het iets meer verpesten hier en dan krijg je nog meer gemor.
  Nederlandse Turken staan bekend om hun goede gedrag en hard werken en zeker die naar hier kwamen in de jaren ’60.
  Laat je zien.. studeer of werk lekker en laat je bovenal niet opruien 😉 groet Marry

 4. mary,
  al zijn er 1000 gevallen van bewezen onderdrukking van de vrouw door een moslim man, dan nog is de islam niet perse een bewezen vrouw onderdrukkend religie. al zijn er tig gevallen van oorlog in islamitische landen en van onrecht in die landen, dan nog spreekt het het bestaan van 900 jaar lang vrede en welvaart in diezelfde landen niet tegen in de zin van ‘ het komt door de religie’…nee, het is een kwestie van momentum in de geschiedenis, van economische uitbuiting, politieke obvrijheid (we hebben vanuit het westen namelijk er alles aan gedaan in nota bene alle moslimlanden, zonder uitzondering, om daar corrupte regimes aan de macht te helpen. Zelfs het huidige Itran is een resultaat van Amerikaans beleid. Zo bezien en dan ook nog gekeken naar het feit dat de pronblemen die er zijn met de migranten in Europa, een probleem is waar misschien zelfs op de laatste plaats pas de migranten zelf schuldig aan zijn (immers, de zendende landen en ontvangende landen hebben alleen de minst ontwikkelde en minst belezen mensen heen gestuurd (en die waren 30 jaar lang van plan terug te keren) en verder niets gedaan…taal leren??? kom nou, 15 jaar lang ontmoedigd zelfs!

  los daarvan, ik ben het totaal niet met je eens dat NL een tolerant land is. Ik geloof heilig dat veel west europese landen, eenmaal niet meer bestuurd door een linkse en intellectuele elite, alles behalve tolerant is. Immers, de West Europese mensen tolereren in sneltreinvaart steeds meer uitsluiting en discriminatie. Het is zelfs normaal geworden om vanwege angst en onvrede om een allochtonen stop te vragen en deze te specificeren als moslim stop. en dan voordat het tot een juridisch geschil komt omdat dit beweisbaar discriminatie is, wordt zo’ n uitspraak teruggetrokken…maar ondertussen in het puntje gescoord en de stemming gezet. Selectieve verbazing alom! Ook als het gaat om aanslagen op moskeeen. In Zweden hoor je niemand over de beschietingen op allochtonen. er zijn al 2 doden gevallen! en het blijft maar een incident!

  en over kerken en christenen in andere landen; ik wil je uitnodigen nar de geschiedenis van andersgelovigen in islamitische landen te kijken. die was beeldend, zoals niet eens hier ooit is geweest, totdat het westen begint te heersen over de souvereiniteit van zelfs deze landen.Totdat deze landen gecorrumpeerd worden door de groene politiek. (islam is beter dan links dus steunen van islamitische bewegingen – en daarna opeens deze islamitische bewegingen tot vijand verklaren…

  kortom…ik denk dat je als je een totaal beeld wil scheppen, je ook niet selectief moet zijn in het ontstaan en het worden van dat beeld…je kiest een periode en baseert je argumenten alleen maar op de meest maakbare onderdelen van het menselijk denken en handelen; opinie!

 5. ik geloof niet meer (en acht het ook alles behalve wenselijk en slim) dat Turkse mensen ooit Nederlander zullen worden of zichzelf als zodanig zullen omschrijven. Een Turkse Nederlander is het hoogst haalbare en het meest realistiche…Immers, dat is ook fijn voor alle autochtone Nederlanders. Kunnen ze lekker blijven zeggen dat ze eigenlijk geen echte Nederlander zijn! Dat is ook de reden dat Nederland als enige land op de wereld een begrip als allochtoon kent! Tot onbegrip van zelfs de meeste Westerse landen!…Ik zou als Turk zijnde gewoon een Turks paspoort en de band met Turkije lekker behouden. Investeren in je leven hier en nu, maar bedenken dat Turkije (in de toekomst meer en meer) ook een mooi alternatief kan zijn om te leven en te werken…Immer, Als individu ben je A niet verantwoordelijk voor sociale problemen, B ook niet verplicht daar als individu iets aan te doen of C te accepteren dat je daardoor tekort wordt gedaan in je carriere en of sociale leven!…Dat is de vrijheid die iedere indicidu heeft en moet hebben. Althans, in een land als Nederland,in ieder geval als het klopt wat ze zeggen dat alle rechten voor een ider gelijk zijn, ongeacht afkomst, sekse en of ideologie…

  Ik geloof er zeker niet in dat je als Turkse individu ook maar de gerichste verantwoordelijkheid hebt over de rest van de Turkse gemeenschap! Dat is je makkelijk aan te praten door integratie en assimilatie profeten en vooral politiek correcte en incorrecte betweters, maar je bent simpelweg niet verantwoording schuldig of verantwoordelijk! punt!

  je enige verantwoordleijkheid en je recht (samengaand) is dat je behoudens de wet en behoudens sociale mores leeft, gelukkig probeert te zijn en te leven en je bijdraagt aan je directe omgeving…houd je aan de wet zolang die voor iedereen geldt!

 6. Juist Hadise.. wat ik nu lees komt op mij over als een individueel denkende en handelende Turkse Nederlandse!
  Ik proef hier zo’n ongenoegen tot dit land uit en op geen enkele wijze iets wat maar kan duiden op enige verbondenheid met dit land.
  Wél eruit halen wat er hier te halen valt, de voordelen benutten maar ‘meedoen’ is er niet bij. Je aan wetten houden alleen ben je niet klaar mee.
  Natuurlijk ben je niet verantwoordelijk voor wat ‘de ander ‘doet of laat.
  En dan nog even over de Kerken..
  Ik kijk niet naar de geschiedenis.. ik kijk naar wat er NU gebeurt en dat kun je met een heel verhaal niet goedpraten door weer naar het westen te wijzen! In moslimlanden is niet de vrijheid voor de Christen die hier wel is om Moslim te zijn en je geloof openlijk te beleven.

 7. marry,

  ik leg boven de grondslag uit van wat steeds meer politici als basis van de cultuur van deze samenleving voorschotelen.

  Het is een cynische verwijzing naar de kritiek die richting alle moslims vrouwen wordt geuit door verlichtings bevrijders en judeo-christelijk geinspireerde (they say) humanisten…

  het is in alles hetgeen ik juist als individu verafshuw, maar het is het individu die in wording is in dit systeem. En helaas, als je doet zoals boven staat, heb je een fijn leven…wat is fijn?

  en dan nogmaals; ik vind het veel ste beperkt om een momentopname van nu te bekijken, tot conclusies te komen, maar geen context te scheppen en begrip te hebben van welke processen en factoren maken wat er nu is. Nog maar 80 jaar geleden lagen deze verhoudingen behoorlijk anders in een groot deel van wat nu in de islamitische wereld ten prooi is gevallen aan intolerantie en dictatuur! en je kan niet ontkennen dat dat ten prooi vallen van die gebieden ons geen windeieren heeft gelegd!

  Ik kan alleen maar tegen je zeggen, op basis van opinie heb je nog niks, die is zo maakbaar als ik weet niet wat. De geschiedenis van 3 generaties leven bij ons in huis. Mijn opa heeft een heel ander griekenland gekend (als moslim) dan mijn vader een Turkije (als christen!!)

 8. marry, ik snap je point over opinie, maar het voegt niets toie in een discussie waarin de kenni sover de materie wat verder reikt dan alleen maar nieuwsbeelden en journalitieke feitenkennis! Wat ik wil zeggen is; opinie is misschien wel het minst interessante als je naar de materie wil kijken als iets wat maakbaar en beinvloedbaar is…dat geloof ik namelijk wel. al moet je daar geduld voor hebben…en dat lijkt nou juist hetgeen te zijn wat hier in NL ontbreekt…angst, opinie en durfloze politici die bewijsbaar met 2 maten meten en hun politiek gewin boven het respecht voor alle burgers plaatsen…

  je vergelijkt moslimlanden met christelijke…en komt tot conclusies over een appel of een peer! om een punt over opinie te maken waarom mensen hun gedrag naar moslims hier in NL bepalen!!! geen enkel argument van op de hele wereld is daar een legitimatie voor!

  Moslimlanden zijn geen landen waar christenen naartoe trekken om het daar economisch, politiek, sociaal beter te hebben…die migratie is andersom, en de geschiedenis leert je waarom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here