Kunstschip van Ä°lhan Koman naar A’dam

0
2

Cultuurschip De Hulda meert van 7 tot 18 mei aan in de Museumhaven in Amsterdam naast NEMO. Aan boord is deze twee weken een tentoonstelling ingericht met werk van de Turks-Zweedse İlhan Koman (1921-1986), één van de bekendste moderne kunstenaars uit Turkije. Amsterdam is de eerste halte van De Hulda in een eenentwintig maanden durende Europese tour van Stockholm naar Istanboel. In tien Europese havensteden is het schip een periode voor het publiek geopend. Partner is de culturele uitwisselingsorganisatie De Levante uit Amsterdam.

Workshops Samen met ondermeer NEMO worden door De Levante van 12 – 17 mei workshops en activiteiten voor de jeugd georganiseerd. De tentoonstelling op de Hulda en de workshops leggen een link van Leonardo da Vinci naar İlhan Koman; van Turkse, Iraanse en Arabische patronen naar M.C. Escher. Het werk van İlhan Koman bevindt zich in verscheidene toonaangevende musea en de openbare ruimte; een deel op de straten en pleinen van Stockholm, Istanbul en Ankara. Veel van de werken van İlhan Koman zijn gebaseerd op wetenschappelijke principes.

Expositie Het Hulda Festival in Amsterdam legt een verbinding tussen Europa en Turkije, maar met name tussen Nederland en Turkije. Het bezoek van de Hulda wordt aangrepen om van 3 mei – 6 september bij De Levante (aan het Museumplein tegenover het Rijksmuseum) aandacht te besteden aan vier hedendaagse Turks-Nederlandse kunstenaars. De Turkse gemeenschap is in de loop der tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse multiculturele samenleving. Het Hulda festival is een gelegenheid om kennis te maken met een van de meest bekende moderne kunstenaars van Turkije en de meest veelbelovende Turks-Nederlandse kunstenaars van het moment.

Europees
Het Hulda Festival is onderdeel van het officiële programma van: Istanbul 2010 European Capital of Culture en de “Season of Turkish Culture in France”, ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Turkse en de Franse overheid.

De Levante
De Levante levert een unieke bijdrage aan de culturele uitwisselingen tussen Nederland en de Oriëntaalse wereld op het gebied van kunst, educatie en ondernemerschap. Het is ontstaan vanuit de behoefte om een vollediger, realistischer beeld te geven van deze wereld en met een nieuwe bril te kijken naar deze culturen waar men veel van hoort, maar weinig van weet. De Levante is daarmee de enige instelling die een permanent podium wil bieden voor de hedendaagse kunst en cultuur van de Oriëntaalse wereld. De Levante is begonnen haar activiteiten te ontwikkelen vanuit een Platform die een brugfunctie vervult tussen Oost en West en wil doorgroeien naar een instituut met internationale allure die past in de traditie van Amsterdam als voortrekkersrol in de internationale culturele scene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here