Fraude met kinderbijslag sterk overdreven

3
2

‘Allochtone ouders die hun kinderen in Marokko of Turkije naar school sturen, frauderen op grote schaal met kinderbijslag’, zo meldde RTL Nieuws op vrijdag 13 maart. Van de Marokkaanse gezinnen zou 54 procent frauderen, van de Turkse 31 procent. Ook andere media berichtten over deze massale fraude.

Het zou allemaal blijken uit een steekproef van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar met die ‘enorme fraude’ valt het wel mee: het blijkt te gaan om vermoedens van fraude bij slechts 1,4 procent van het totaal aantal bijslagkinderen in Turkije en Marokko. Dat schrijft de website Nieuws Checkers.

Het originele artikel ging over een vermoedelijke fraude van tientallen gezinnen die dubbele kinderbijslag krijgen voor kinderen in Marokko en Turkije. Maar veel media, waaronder SpitsNieuws en Elsevier brachten het nieuws groter dan het was.

3 REACTIES

  1. logisch dat deze bladen juist het nieuws negatief aandikken…
    turken en marokkanen zijn namelijk van nature fraudeurs, criminelen en onbetrouwbaar…
    En zo dragen sommige personen en bladen er in Nederland, iedere keer weer, net binnen de marges van de wet, mondejesmaat maar wel degelijk bij aan de negatieve beeldvorming en polarisatie in dit land!

  2. Je bent onschuldig totdat je schuld is bewezen en je strafrechtelijk bent veroordeeld. Op basis van vermoedens kan je niet iemand veroordelen. Om misverstanden te voorkomen. Ik keur elke vorm van fraude, groot of klein af. Wanneer worden de bonusopstrijkers in Nederland vervolgd. Zitten de belastingbetalers de bankbestuurders te sponsoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here