‘Geen EU onderhandelingen, geen hoofdgasleiding’

9
2

Turkije neemt de aanleg van een nieuwe hoofdgasleiding dwars door Turkije ‘in heroverweging’ als Europa blijft weigeren meer vaart te zetten achter de toetredingsonderhandelingen, zo dreigde premier Recep Tayyip Erdogan gisteren in Brussel. De transportlijn is voor Europa cruciaal, want het is de enige manier om gas uit het Kaspische gebied buiten Rusland om naar Europa te krijgen.

Erdogan haalde op een ontbijtgesprek met diplomaten, zakenlui en journalisten, voorafgaand aan zijn Europese besprekingen fors uit naar Europa. De Turkse premier vindt dat Europa voortdurend anti-Turkse signalen afgeeft, schrijft Het Algemeen Dagblad.

9 REACTIES

 1. Als je dreigt moet je je dreigementen ook kunnen waarmaken en dat kan-hij niet. Als hij Turan zijn enige afzetmogelijk van hun aardgas ontneemt krijgt hij slaande ruzie met de Azeri, Kazakken en de Turkmenen.

 2. Premier Recep Tayip Erdogan had eerder soortgelijke acties moeten uitvoeren. Turkije is niet afhankelijk van de EU. De EU is afhankelijk van Turkije.

 3. kortzichtig en dom…

  Gorkum heeft helemaal gelijk. A hij heeft het recht niet om de centraal aziatische republieken hun inkomsten en afzet te ontnemen, B De macht om dat te kunnen doen heeft hij niet C Nog altijd is het niet de politiek die daarover gaat, maar de aannemende bedrijven en instellingen, D Ook Turkije wil af van de afhankelijkheid van Russisch gas. Maar het belangrijkste van alles, dit is een uiterst onsympathieke manier van politiek bedrijven. Doe het dan op inhoud i.p.v. op dreiging!

 4. Georgie en de Oekraine zijn zomaar weer een optie trouwens! Erdogan is kennelijk vergeten dat het bijna langs deze landen zou gaan gebeuren. Die optie zit er nog steeds in voor Centraal Aziatische landen als ze door Turks politiek gepruts, miljarden moeten missen! Miljarden die Turkije niet heeft!

 5. en hakan,

  de manier waarop jij tot een conclusie komt klinkt erg emotioneel. Alsof de internationale politiek een persoonsvorm is die emoties als trots en eer kent!

  het is namelijk nooit een kwestie van afhankelijkheid geweest bij de beoordeling van lidmaatschap of niet, maar het is altijd een kwestie van voordeel en kansen geweest!

  voor alle landen die lid werden of wilden worden!

  feit is dat lidmaatschap gepaard gaat met in ieder geval politieke stabiliteit en vrijheid en een van de grootste markten die Turkije binnen kan halen (zowel productie als afzet). Noa bene, meer dan de helft van de Turkse economie is op de handel met maar 2 EU landen gebasseerd!

  verder is het een kwestie van wereldbelang. Ik heb liever een alliantie met een werelddeel en concensus die een parlementaire democratie hoog houdt, dan me gebieden in centraal azie die persoonscultussen en partij clans kennen die haar bevolking opdragen biografien over de president uit hun hoofd te leren of waar de doodstraf bestaat voor seksuele mindeheden, of landen waar vrouwen nog altijd worden gezien als potentiele leugenaars die te zwak zijn om serieus te nemen etc etc…

  Turkije heeft meer te winnen voor het land

 6. Als het om politiek (strategisch, lange termijn en haalbaarheid) gaat is het beter rationeel te handelen dan uit te gaan van emotie en gevoel. Veel Turken lijken inderdaad een soort van gekrenkte trots te vertonen en bekijken de politiek vaak vanuit dat gevoel en komen tot conclusies die alles behalve rationeel zijn. Vervolgens rationaliseren zij die keuze.

  het lijkt er op dat het voor sommigen beter is om trots te hebben en dat je daarvoor alleen maar kunt kiezen door een statement te maken dat zo zwart wit is. met wij en zij. met een zelfbeeld die uniek zou zijn. een beeld waarin de ander uit is op vernietiging van dat zelfbeeld. en de rationele overwegingen zijn altijd gebasseerd op geschiedenis. een perceptie van geschiedenis!

 7. les nummer 1

  het verschil tussen nederlanders en turken:::::

  nederlanders zijn economische producten zijn van hun eigen economie.

  turken totaal andere wereld ik geef toe
  die leven gewoon hun eigen leven met politiek ernaast. niks met gevoel rationeel trots te maken. zo zijn ze in het leven zo geboren en zo gaan ze de graf in

  een onthoudertje; dit zeg ik niet uit emotie of verdediging. dit is een reactie op jullie manier van praten/discusseren/meningsuiting wat jullie het ook noemen.
  sociaal gezien lopen jullie erg achter en dat is toch het belangrijkste in het leven toch??

  klein landje; een idealistische staat; wordt niet serieus genomen maar toch belangrijk probeerd te doen

  en zo zijn de NEDER-landers zelf ook. het eigen product

  degene die denken altijd maar beter te weten,,

  neem een dagje vrij van nederland ga reizen zo zie je meer van het leven en mensen. en dan heb je echt wat te zegge niet alleen maar DENKEN

  het probleem in nederland is dat jullie zelf de problemen zijn. verschillende rassen soorten maten in nederland gaan hand in hand alleen NEDERLANDERS hebben er moeite mee en met zichzelf.

  1 vraag
  hoeveel van jullie nederlanders hebben een allochtoonse maatje? (in jullie taal; hoeveel “denk” je te hebben?)

  laat dit een les zijn:

  loop niet achter de andere vissen aan want zo kom je terecht als een kant en klare maaltijd (gunstig voor de regering(lees economie) altijd klaar om jullie portemonnees te plunderen)

  de ballen mazzel

 8. Ik kan mij niet voorstellen dat je je nog thuis voelt in dit nare nederland en tussen al die economische producten hier 😉 maar Htypr0 het is in ieder geval ook voor jou toch heerlijk om profijt te hebben van de redelijke echte economie in nederland? kun je ook sociaal wat euro’s overmaken aan de mensen in turkije die het heel wat moeilijker hebben.. en als Erdogan blijft dreigen en niet gewoon wil onderhandelen zoals het leiders betaamt die hun landen ‘dienen’ wordt het nog moeilijker.
  Enne trouwens.. ik heb vrienden hoor onder de nederlands turkse prikborders die weten dat alle dingen 2 kanten hebben ook al verschillen we van mening en ik heb óók nog een familya in turkije die bij ons hoort! Oordeel dus niet zomaar over het sociale leven en gedrag van de nederlander..
  Jouw tunnelvisie over nederland en wat er niet deugt én over de turkse trots en het sociale wat jullie hebben moet je toch nog maar is tegen het licht houden..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here