‘Turkse dienstplicht belemmert integratie’

8
3

De dienstplicht die geldt voor Nederlanders van Turkse komaf, is een belemmering voor hun integratie. Dat heeft integratieminister Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Zijn voorganger en partijgenoot Ella Vogelaar verklaarde deze zomer dat de Turkse dienstplicht van achttien maanden de integratie niet belemmert. Van der Laan is het hier, net als een meerderheid in de Tweede Kamer, niet mee eens meldt Novum Nieuws.

De dienstplicht die in Turkije geldt voor Turken die in een ander land wonen is al langer onderwerp van discussie. In mei probeerde minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) tevergeefs zijn Turkse collega Ali Babacan te overtuigen om de dienstplicht af te schaffen voor Nederlandse militairen met een Turks paspoort.

8 REACTIES

 1. niet iedereen kan 6000 Euro Betalen om het af te kopen (waarbij je ook alsnog een maand moet gaan trouwens) en dan moet je dus ook 16 tot 18 maanden in dienst, en dat is wel een inbreuk op je sociale en persoonlijke ontwikkeling in NL! Daarom denk ik dat het een keuze moet zijn of iemand in dienst wil gaan of niet in Turkije als ze in NL wonen, werken, leven etc…Er zijn nu zelfs mannen die hier getrouwd zijn en kinderen hebben en een baan hebben die dus in NL leven (en alleen met vakanties in Turkije zijn) die een dergelijke plicht hebben en daar dus of financieel of met 18 maandenalleen uit kunnen komen!

  los daarvan is het onwenselijk dat je een dergelijke emotioneel, psychische en vooral politieke druk legt op de identiteitsbeleving van mensen die in NL gewoon Nederlander zijn voor de wet! Dat is nou eenmaal zo als je een dubbele nationaliteit hebt! De vraag is dan of Turkije voor 6000 Euro of voor 18 maanden een inbreuk mag en zou moeten doen op je leven in NL? Als de persoon in kwestie dat wil, geen probleem, dat is het recht dat bij een dubbele nationaliteit hoort.

  maar om nationaliteit bij mannen te koppelen aan dienstplicht (die je ook kan afkopen) is wel heel erg krom en uit de tijd!

 2. Waar hebben ze het toch over. Ik ken niemand die 18 maanden in dienst gaat.. Ben net terug uit Burdur (3 weken), heb fantastische mensen leren kennen over de hele wereld, maar met name uit NL (onze manga bestond uit: 21 NL en 2 Dld). Er zaten oa. dokters, advocaten, hoge ambtenaren, fiscalisten tussen ons; en trots dat ik was… Ik kijk uit naar onze 1ste reunie.

 3. intergratie belemmerd turkse dienstplicht ,van der laan belemerd en,beperkt.dat geval zit in een regeering die alleen maarbelemmerd en beperkt.

 4. 18 het is 15 maanden, als je de universiteit hebt afgemaakt 6 maanden, als je 5500 euro betaalt en in het buitenland woont kun je voor je 38e 3 weken gaan!

  een ding zit Eberhard van der Laan over het hoofd: Wij zijn turken, wij zijn trots op onze nationaliteit i.t.t. nederlanders. Wij hebben een ontwikkelde cultuur, normen en waarden staan hoog in het vaandel… M.a.w we willen niet assimilieren, de 2e generatie deels en de 3e generatie is al geïntigreerd.. Het is bekend van turken dat we onze cultuur behouden, laat ons gewoon werken, belasting betalen etc. Het moet de regering niks aangaan of we onze cultuur wel behouden mits we nederlands kunnen spreken, en een normale leven hier kunnen leiden..

 5. Wat voor sommigen een lust is is voor anderen een soms onoverkomelijke last. Kennen ze in de TC geen medische keuringen en hoe gaan ze om met JHW-getuigen ? Koerdische weigeraars ook. Vragen, vragen, vragen.

 6. Het is overduidelijk dat ze niet van Turken houden. Je moet een Hollander worden. En dat kan alleen als je je banden met je roots verbreekt. Dus niet trouwen met iemand uit Turkije, geen dienstplicht in Turkije etc. Je moet je identificeren met buurman Kees en niet met die Turkse advocaat die je tijdens je dienstplicht hebt leren kennen.

 7. duidelijk geval van dubbele mopraal…

  wel zeuren over abstractere zaken als dubbele nationaliteit en of loyaliteit, homoemancipatie en internaten, maar dit soort concrete zaken waarbij men al vindt dat het de integratie belemmert helemaal nisk doen…maak dan een punt van afschaffen van dienstplicht voor nederlandse turken!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here