‘Turkije promoot tolerantie en dialoog’

11
5

Turkije speelt een sleutelrol in het promoten van tolerantie en dialoog tussen de joodse, islamitische en christelijke religies. Dat heeft het hoofd van het Europese Joodse Congres, Moshe Kantor, dinsdag gezegd meldt Novum Nieuws.

Turkije vertegenwoordigt de gematigde en tolerante islam, aldus Kantor, waarmee het land in de positie is te helpen in de strijd tegen xenofobie, racisme en antisemitisme. Kantor riep Turkije op mee te doen met de nieuw opgerichte Europese Raad voor Tolerantie en Verzoening. De raad probeert intolerantie in Europa te bestrijden.

Kantor prees de pogingen van de Turkse regering het antisemitisme onder haar bevolking tegen te gaan.

11 REACTIES

 1. Wat een goed nieuws.. ik ben weer blij met Türkiye. De kernwaarden van deze drie religies komen tenslotte allemaal uit bij GOD en we hebben allemaal Ibrahim (Abraham) als onze aartsvader. Laat dat dan vrede en vriendschap tussen elkaar brengen.

 2. mooi nieuws. maar hoe verhoudt dit zich tot de uitspraken van de joodse gemeenschap in Turkije zelf. Die zeggen juist dat ze sinds 2000 een toename van anti-joodse sentimenten waarnemen!

  google antisemitisme in Turkije…

 3. en ik maak me zorgen om alleen make-up politiek. Ik weet dat een groot deel van de Turkse bevolking tolerant en progressief is t.o.v. religie. maar de tolerantie enquete van de EU die ook al 8 keer in Turkije is gehouden duidt op zorgwekkende cijfers. toename van afkeer van niet-moslims, afkeer tegen zigeuners, homo’s, atheisten, mensen die niet praktiserend moslim zijn etc etc…

  dus daar waar op individueel niveau mensen tolerant zijn (en ook waren) zie je wel dat er een collectieve verharding is tegen ‘ de ander’ die de turkse trots krenkt! En dat kunnen velen (en heel snel) zijn!

 4. helaas dus…voel ik me genoodzaakt om geen genoegen te nemen met de historische zelfbeeld van ‘ Oh, wij zijn al sinds de middeleeuwen tolerant voor Joden’ want dat is niet zondermeer zo. in verhouding tot slechte voorbeelden (west Europa en het stelselmatige antisemitisme daarvan) doet Turkije het natuurlijk relatief goed!,, maar oh wee als een jood kandidaat parlementarier zou zijn!!!

 5. je kan inderdaad tevreden achterover leunen omdat je het beter doet dan andere islamitische landen, maar je kan ook denken we gaan het nog beter doen. want jodenhaat is in Turkije wijdverspreid. dat er door de overheid wat aan gedaan wordt, betekent niet dat dat ook aanslaat of genoeg is!

  Ik snap wel waarom er aanmoedigende complimenten worden gegeven.

 6. Dit is een strategisch goede zet waarin een relatief positieve/goede toestand wordt uitvergroot. Als het aan de Turkse overheid ligt focussen ze alleen maar op de historische details uit de tijd van de Sultans, maar gaan ze niet in op de jaren die daarna volgden. In Edirne waren eens grote synagoges en een bloeiend Joods Leven. Daar is de laatste 50 jaar niets meer van over gebleven…en daar gingen pogroms, mensonterende ongelijkheid voor de wet etc aan vooraf.

  dat is geschiedenis zullen velen zeggen. net als in West Europa, waar het weliswaar veel erger was. maar wat is een grens in slecht en erg? vergelijken is een zwaktebod.

  en het nu, de dag van vandaag? Het aantal mensen in Turkije die een joods/Amerikaans complot zien in Turkije groeit alleen maar. En steeds meer mensen geven aan Joden niet te vertrouwen en schukldig vinden aan de zaak in het Midden Oosten. Dat is ook antisemitisme, en ik zie de heer Recep Tayib Erdogan daar helemaal niets aan doen, terwijl er leden van zijn partij nog maar een paar jaar geleden joden vergeleek met criminelen, slechte parasieten etc…

  dus, het is ook maar relatief! we kunnen blij zijn als we Turkije met arabische landen vergelijken, maar waarom met hen vergelijken?

 7. he.. jammer maar je zult wel gelijk hebben Kamer en ….
  Antisemitisme is van alle tijden en plaatsen. Volgens mijn Bijbel (en ook jullie Koran? zijn de Joden een uitverkoren volk van God en zou het daar misschien iets mee te maken hebben? zijn vervolgd en niet gewenst tot op vandaag de dag. Zij doen het ook slecht met het Palestijnse volk en dat zet weer veel kwaad bloed!
  Ik hoop gewoon nog steeds dat er vrede komt tussen Jood en Moslim en Christen en dat liefde alles overwint.. maar ik ben een vrouw en wil niet dat zonen sterven door bommen en in oorlogen..
  Maar goed alle beetjes helpen en laat Turkije maar “sleutelen”!

 8. Het aantal mensen in Turkije die een joods/Amerikaans complot zien in Turkije groeit alleen maar.
  Misschien is er ook een joods/amerikaans complot

 9. @ relativeren isnodig
  en nog iets: joden houden ook niet zo veel van moslims, maar ze pakken het anders aan… Ze zwijgen erover.., maar gebruiken wel actie met andere zogenaamde redenen..
  Ach ja maar niemand bekijkt het vanaf die manier

 10. egt geen vrijheid van meningsuiting hieroww, me comments worden niet geaccepteerd ik probeer het nog een keer, als het goed is komt mijn comment hieronder te staan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here