Studievoorlichting voor Turkse ouders

6
2

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht organiseren op vrijdag 2 februari een voorlichtingsbijeenkomst voor o.a. Turkse ouders. De ouders krijgen onder meer informatie over de verschillende opleidingen en wat studeren aan een hogeschool of universiteit inhoudt. Universiteit en hogeschool zijn van mening dat het aandeel allochtone studenten hoger zou moeten liggen en spannen zich daarom in om de in- en doorstroom van allochtone scholieren te bevorderen.

Universiteit en Hogeschool willen een afspiegeling van de samenleving zijn. Daarom zoeken ze gericht naar allochtoon talent. De Universiteit Utrecht ontplooit ook initiatieven om deze studenten voor te bereiden op een loopbaan als wetenschapper. In 2007 stelt de universiteit 83.000 euro beschikbaar voor het aanstellen van allochtone student-assistenten en onderzoeksstagiar(e)s.

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. “Allochtone studenten vragen het ons regelmatig: vertel onze ouders eens wat studeren is, wat het verschil is tussen hbo en wo en waarom studentenverenigingen, stages en een verblijf in het buitenland zo belangrijk zijn.” aldus Jeanette van Rees projectleider van Studentenservice. De informatie tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 2 februari wordt in het Turks en Nederlands gegeven.

6 REACTIES

 1. ustteki yaziyla alakasi yok bu yazinin, baktimki herkes burda birseyler yaziyor bende yazayim dedim.

  TURKLER DEGERLI muslumanlardir COGUNLUKLA.

  MUSLUMAN OLMAYAN KARDESLERIMIZEDE SAYGI GOSTERIRIZ YARATANDAN DOLAYI. ONLARIDA ALLAH YARATMISTIR DIYE

  AYNI YUNUS EMRENIN DEDIGI GIBI; YARATIGI SEVERIZ YARATANDAN DOLAYI.

  ANCAK ALLAHA GORE ONLAR KAYIP EDENLERDIR,KURANA GORE ;CUNKI KURANI INKAR EDIYORLARDIR

  cennet ucuz degil,cehennemde luzumsuz degil.
  yasasin zalimler icin cehennem.
  bediuzzaman

 2. Muslumanlar degerli insanlardir! Bu daha dogru bence…en azindan bir Musluman olarak bakarsan!

  Bediuzzaman cok kargasa yaratmis bir insandir Turkiye icin! En azindan bir Ataturkcu olarak bakarsan…

  Turkler Islam icin degerlidir…En azindan cagdas bir musluman olarak bakarsan!

 3. Serdar, ik denk dat je eerst inhoudelijk moet weten waarvoor ons geloof “de Islam” dient. Jouw interpretatie bestaat alleen maar uit levenswijzen van mensen die zichzelf moslim benoemen. Hedendaags worden diverse culturele aspecten helaas beschouwd als onderdeel van het geloof waardoor personen als jij misvattingen maken.
  Vergeet niet dat niet de levenswijzen het geloof vormen, maar net andersom. Dat de Homo Sapiens 🙂 dit niet kan verwezenlijken is uiteraard geen reden om het geloof zelf te verwijten.

  Bij deze “cut the crap” a.u.b.

 4. Ik ben zelf niet gelovig, maar heb wel respect voor mensen die het wel zijn…

  Helaas dient geloof tegenwoordig niet als een middel op te leven als een beter mens, met hoop en liefde. Geloof is gewoon een opgelegde levenswijze geworden voor heel veel mensen.
  De secularisatie die in (west-)Europa heeft plaatsgevonden is er in de Islamitische landen nooit geweest. Daarom is het geloof voor heel veel mensen in Islamitische landen nog steeds heel belangrijk. Maar waarom? Omdat elk van hen de koran heeft gelezen en bestudeerd? Nee. Jammer genoeg kunnen de meeste de koran opdreunen maar ze denken niet na over de inhoud (die overigens echt wel het bestuderen waard is!)

  In de meeste Islamitische landen (turkije in mindere mate) is het geloof vermengd met de cultuur en helaas ook met de politiek. Ook in de westerse landen is de basis van de westerse moraal voor het grootste deel opgebouwd uit Christelijke principes, ondanks de secularisatie zijn deze dus blijven bestaan.

  Wat ik probeer te zeggen: Als je zegt dat het geloof als volkomen onahankelijk moet worden beschouwd, ben ik helaas van mening dat dit niet mogelijk is. De cultuur en de godsdienst van een land zijn namelijk wel twee verschillende aspecten, maar ze staan niet los van elkaar. Er is niemand die enkel en alleen volgens de moraal van de koran leeft, niemand. Men leeft namelijk volgens zijn cultuur, waarin hij zijn geloof opneemt.

  O wat zou de wereld rooskleurig zijn als je de Koran (en de bijbel) los van alles eromheen, gewoon als DE islam (en de bijbel als HET christendom) kon beschouwen.
  Maar nee, de cultuur van de landen en de politiek speelt altijd een rol.

 5. EbuBerDa…

  er is ook weinig relistisch aan jou betoog.
  geloof bestaat niet zonder taal van uitin, context van begrip, plaats/tijd bepaling en de groep mensen bij wie het geintroduceerd wordt. daarnaast is vooral de islam een religie van lezen en begrijpen…en het feit dat er zelfs onder orthodoxen (waar jou uitgangsput onder valt) op theologische punten groot verschil…

  ik vind het dan ook te ver gaan dat jij filosofie en cultuur afwijt als kaders van begrip en uivoering…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here