do 18 januari 2018, 03:18 uur

Vrees voor aardbeving nabij Istanbul

earthquakeDeskundigen vrezen dat er voor de kust van de Turkse stad Istanbul een aardbeving kan ontstaan. Ze zijn ongerust omdat het op een deel van een breuklijn in de zeebodem verdacht rustig is. Normaal staat er spanning op de breuklijn tussen de aardschollen, maar nu is het ineens stil. Dat meldt de NOS vandaag.

Dat kan volgens seismologen betekenen dat er een ‘gat’ is ontstaan, waarin de onderlaag na jarenlange opbouw van spanning naar boven komt, wat resulteert in een aardbeving, mogelijk met een kracht van 7 op de schaal van Richter.

De verdachte plek ligt in de Zee van Marmara, zo’n tien kilometer ten westen van de miljoenenstad Istanbul. Deskundigen waarschuwen dat een aardbeving tot grote schade kan leiden, omdat er in Istanbul veel oude gebouwen staan, die niet voldoen aan de laatste bouweisen als het om aardbevingsbestendigheid gaat.

(FOTO: De laatste aardbeving in de regio was in 1999 in Izmit, ten oosten van Istanbul. Die kostte aan duizenden mensen het leven.)Er is 1 reactie

  1. Robbert
    Geplaatst op 11 september 2014 om 7:02 am uur.

    Negatief reisadvies aan de orde?
    Ik vertrek volgende week naar Istanbul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Video: Erdogan veroordeelt bloed...
Het laatste nieuws van Lokum.nl