Gemeentes discrimineren bij onderzoek naar huizen Turkse-Nederlanders

0
238
Gemeentes discrimineren bij onderzoek naar vermogen Turkse-Nederlanders

Gemeentes discrimineren bij onderzoek naar vermogen Turkse-Nederlanders

Nederlandse Gemeentes mogen niet specifiek speuren naar informatie over bijstand ontvangende Turks-Nederlandse en hun huizen in Turkije. Dit vermogensonderzoek is in strijd met het discriminatieverbod oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De raad stelt dat er geen doorlopend en gefaseerd onderzoek naar alle niet-Nederlandse uitkeringsgerechtigden is en er daarom dus sprake is van discriminatie.

Wanneer je bij een aanvraag voor bijstand niet opgeeft dat je vermogen, bijvoorbeeld een huis, in het buitenland hebt, is dat fraude. De overheidsinstantie die deze fraude onderzoekt is het Internationaal Bureau Fraude-Informatie (IBF). Maar gemeentes schakelen commerciële bureaus in die dat veel efficiënter en sneller doen.

Advocaat Rasim Kücükünal procedeerde tegen de gemeentes Tilburg en Almelo. Zijn kritiek richt zich vooral op de methode die is gebruikt door de onderzoeksbureaus. “Het onderzoek was alleen gericht op Turkse mensen. Op deze manier mag je geen actie ondernemen als gemeente.”

Photo credit: porochelt 2009 Turkije 0786 Fethiye via photopin (license)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here