Tweede Kamer wil moord op Armenen als genocide erkennen

8
255
Tweede Kamer wil moord op Armenen als genocide erkennen

Tweede Kamer wil moord op Armenen als genocide erkennen

De Tweede Kamer wil de moord op het Armeense volk in de periode tussen 1915 en 1923 erkennen als ‘de Armeense genocide’. Dat meldt de NOS vandaag. De gevoelige discussie over de gebeurtenissen in het Ottomaanse Rijk speelt al jaren en onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er sprake is van genocide. Vermoedelijk krijgen ze steun van een brede Kamermeerderheid, aldus de omroep.

Het precieze dodental is nooit vastgesteld. Armeense autoriteiten spreken van minstens 1,5 miljoen doden. Turkije zegt dat er 300.000 tot 500.000 slachtoffers vielen, onder wie ook Turken. De meeste historici houden een getal tussen de 800.000 en 1 miljoen doden aan, schreef NRC. Turkije erkent dat er veel doden zijn gevallen in de betreffende periode, maar zegt dat de omgekomen Armeniërs oorlogsslachtoffers zijn en dat er ook velen Turken te betreuren waren in deze bloedige tijd.

In 2014 condoleerde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de nakomelingen van Armeniërs die vanaf 1915 het slachtoffer waren van de deportaties en moordpartijen van het Ottomaanse rijk. Het was geen erkenning van de ‘Armeense genocide’, maar het was volgens NRC wel de eerste keer dat Erdogan zo’n verzoenende toon aansloeg.

Twee Nederlanders met Armeense en Turkse voorouders, Ara Halici en Sinan Can, maakten ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking in 2015 een 6-delige serie, waarin ze op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: was de moord op Armeniërs genocide? Bekijk de hele serie hier via NPO.

Photo credit: Rita Willaert Armenian Genocide Memorial – Yerevan via photopin (license)

8 REACTIES

 1. De Slijmballen van de Anglo-Saksen over zee de volkerenbreker germanen gebroed de Nederlander. Wil dus de genocide erkennen van de Armenen? Wie erkent de nodeloze Turkse en moslim-slachtoffers van de Griekse kleften, Armeense dasjnaks, Servisch en Macedoonse tjetniks, steeds maar verradelijke Britten et etc. Niet te vergeten Indonezen en Afrikanen die door Nederlanders afgemaakt zijn. Spanjaarden en weet ik veel wat. Zoals ik eerder heb gezegd wereld is verloren met PVV,Trump, Erdolf, Sputin, altright, neo-iberalisme ,Antifahobby activisten en Turkse fascisten. Geef extremisme maar munitie. Hypocriet vind ik dit. Halbe Zijlstra zal trots op jullie zijn.

 2. lekker hypocriet allemaal! Wie gaat de coups die in het Middenoosten, Iran zijn gebeurd allemaal verantwoorden. Seculiere regeringen gekozen door het volk werden door de USA en UK en daarmee ook hun neven NL. Dit omdat de leiders goed wouden doen voor hun eigen land en volk. Net zoals inval van Irak door het Westen en Syrie. Het creeren van ISIS. Ja Isis ja. Een coalitie van Nato en UN landen hebben die bastaarden 2 jaar lang gebombardeerd en nog groeiden zij door. Totdat de russen de plannen in de war hebben gegooid. Niet dat de Russen altijd even eerlijk zijn. Raqqa: 4000 mensen hebben daar vrijgeleide gekregen vanwege zogenaamd humanitaite redenen. Ik dacht er wordt niet met terroristen onderhandeld? Ik zeg je dat daar tussen vast geheime dienst instructeurs adviseurs bij zaten. ISIS was plan nummer 1. SdF plan nummer 2. De coup in Turkije is waarschijnlijk gebeurd omdat Erdogan steeds maar weer onbetrouwbaar bleek voor de USA en CO. De russen hebben de turken een maand tevoren getipt. De coup was deels echt, deels gerigiseerd. De echte coupplegers hebben uit paniek gehandeld. Gulen is CIA. Er zijn vele genociden van westerse zijde maar dat mag. Cant we all just get along?

 3. De Slijmballen van de Anglo-Saksen over zee de volkerenbreker germanen gebroed de Nederlander. Wil dus de genocide erkennen van de Armenen? Wie erkent de nodeloze Turkse en moslim-slachtoffers van de Griekse kleften, Armeense dasjnaks, Servisch en Macedoonse tjetniks, steeds maar verradelijke Britten et etc. Niet te vergeten Indonezen en Afrikanen die door Nederlanders afgemaakt zijn. Spanjaarden en weet ik veel wat.Wereld is verloren met PVV,Trump, Erdolf, Sputin, altright, neo-iberalisme ,Antifahobby activisten en. Geef extremisme maar munitie. Hypocriet vind ik dit. Halbe Zijlstra zal trots op jullie zijn.

 4. Nu moeten we van de Nederlander onze bek houden en vooral niet onze mening geven. Want dan zijn we onaangepast. Moslim gevaar. Inferieur cultuur. Well fuck you parlement/coalitie en alle mensen om wat voor reden dan ook Turken haten.en altijd tegen ons zullen stemmen. Modern/niet modern. Hypocriete, decadente laffe besluit. Binnenkort soort v davidster op jas voor Turken besluit?

  • Die Davidsster zit er snel aan te komen in dit land.
   U ziet al dat ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ strategie van stal is gehaald, waarbij Nederlanders zich zonder enige schroom achter de YPG-terroristen opstellen.
   Dus wie is dan de vijand?
   Zolang het Turken en Turkije schade toebrengt is in de ogen van de hedendaagse Nederlanders alles geoorloofd. Zelfs het openlijk steunen van terroristen die verantwoordelijk zijn voor 40.000+ mede-NAVO-burgers (ja, dat zijn we nog steeds, al zou je het niet zeggen).

 5. Laat Nederland maar erkennen hoe ze Bosniacs graag uitleveerden aan de Bosnische Serviers. Politionele acties is topje van de sluier. Maar nee dat is anders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here