Turkse bankier schuldig aan omzeilen sancties VS tegen Iran

0
38

In de VS is een Turkse bankier schuldig bevonden aan het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran, in 2012 en 2013. Het gaat om een zaak die de relatie VS-Turkije flink onder druk zette meldt de NOS. De bankier maakt deel uit van een groep aangeklaagde Turken die nauwe banden hebben met de regering van president Erdogan meldt de omroep.

Een jury in New York acht de bankier Mehmet Hakan Atilla schuldig aan samenzwering met andere hooggeplaatste Turken om Iran te helpen onder de sancties uit te komen. Zijn straf wordt later bepaald. Atilla zit in de directie van de grote Turkse staatsbank Halkbank. Hij heeft volgens de VS met zijn staatsbank deelgenomen aan een ingewikkelde handelsdeal, waarbij Iran zijn olie en gas kon verhandelen tegen goud.

De rechtszaak, die al bijna vier weken aan de gang is, heeft de diplomatieke relatie tussen de VS en Turkije dan ook flink onder druk gezet schrijft de omroep. Lees verder op NOS.nl.

Photo credit: Kevin Johnston law-hammer via photopin (license)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here