Een extreme Turkse samenzweringstheorie (COLUMN)

7
55

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – In eerdere artikelen schreef ik wel eens gekscherend dat de achterban van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) president Erdogan zelfs zou geloven als hij zei dat de aarde plat was.

Het is alsof de duvel ermee speelde maar onlangs verscheen een artikel op een tot regeringspartij behorende website waarin AKP-jeugdleider Tolgay Demir het opmerkelijke inzicht etaleerde dat de aarde niet rond is, maar plat.

‘Interessant idee’

Nadat veel Turken in een deuk hadden gelegen van het lachen vond de AKP-leiding het kennelijk te gortig. Het artikel werd met haastige spoed van de website verwijderd en Demir voelde zich gedwongen op zijn idiote stelling terug te komen. Hij vond het een ‘interessant idee’, dat was wat hij er uiteindelijk maar van maakte.

De AKP moest Demir wel voor schut zetten. Wat hij neerpende was immers strijdig met Erdogans verklaring van een paar jaar geleden als zou het Amerikaanse continent door scheepvaarders van het Ottomaanse Rijk zijn ontdekt. Bovendien zei wetenschapsminister Fikri Isik destijds dat moslims ontdekten dat de aarde rond is.

Saoedi Arabië

Toch is Demirs bewering niet helemaal uitzonderlijk in de islamitische wereld, al moeten we daarvoor bij de meest extreme islamisten zijn. Zo was ene Abd al-Aziz ibn Baz, die tussen 1993 en 1995 Groot Mufti was van Saoedi Arabië, er eveneens van overtuigd dat de aarde zo plat is als een pannenkoek.

Dat wil zeggen tot 1985, het jaar waarin zijn landgenoot en astronaut prins Sultan Bin Salman met een space shuttle mee mocht. Na zijn terugkeer op aarde overtuigde hij al-Aziz ibn Baz er persoonlijk van dat de aardkloot toch echt zo rond is als een knikker.

Mevlana

Daarmee is nog niet gezegd dat iedereen in Saoedi Arabië tegenwoordig algemeen geaccepteerde wetenschappelijke feiten omtrent het heelal aanneemt. Een andere geestelijke in dit weerzinwekkende land, Sjeik Bandar al-Khaibari, wist twee jaar geleden nog zeker dat de aarde niet draait, maar stilstaat.

Dan was de beroemde religieuze filosoof Mevlana Rumi toch een stuk verder, want hij zag in de dertiende eeuw al in dat alles rond draait in het universum. Wat gelijk verklaart waarom de derwisjen tot op de dag van vandaag als tolletjes in het rond draaien in Turkije.

Galilei

Uiteindelijk delft het geloof nu eenmaal altijd het onderspit tegen de wetenschap. Het kan echter lang duren. Maar liefst 350 jaar had het Vaticaan nodig om de constatering van Galileo Galilei te accepteren dat de aarde om de zon draait en niet andersom.

En nog zijn er die dat betwisten. Zoals AKP-jeugdleider Tolgay Demir. Hij schreef in zijn artikel namelijk niet alleen dat de aarde plat is, maar ook dat die zich in het centrum van het heelal bevindt.

Hariri

Dat het vanuit een religieuze context zo moeilijk te accepteren valt dat de aarde een planeet is als veel anderen, komt omdat theïsten de mens boven de natuur plaatsen. En de mens leeft nu eenmaal op aarde, dus moet onze planeet ook een uitzonderingspositie kennen.

Hoe deze denkfout is ontstaan wordt meer dan uitstekend uitgelegd in Homo Deus, de internationale bestseller van de Israëlische historicus Yuval Noah Hariri. Hij beschrijft hoe de mensheid met de uitvinding van de goden – want aanvankelijk hield men het er niet bij eentje – ook zichzelf op een voetstuk plaatste. Boven de natuur en vooral boven de evolutieleer.

Vandaar dat gelovigen het wereldwijd zo ontzettend moeilijk hebben met de evolutieleer. Die ziet de mens immers als wat hij is: een dier. Het hoogst ontwikkelde dier op aarde weliswaar, maar ook een die veel genen deelt met andere dieren.

Kwantummechanica

Het is altijd weer vermakelijk wanneer gelovigen het belerende vingertje opsteken wanneer de evolutieleer ter sprake komt. ‘Nee, evolutietheorie’, zeggen ze dan. Geen theïst maakt er echter een punt van wanneer van kwantummechanica wordt gesproken in plaats van kwantumtheorie. Terwijl de wetenschap toch veel meer lacunes heeft weg te werken in de kwantummechanica dan in de evolutieleer.

De schrijvers van de Thora, het Nieuwe Testament en de Koran stonden er echter er geen seconde bij stil hoe de materie in elkaar steekt, waardoor de kwantummechanica geen bedreiging is voor het geloof. Dit in tegenstelling tot de evolutieleer, die gehakt maakt van het waanbeeld dat de status van de mens zich ergens tussen God en de natuur bevindt.

De wetten van Newton en Einstein zijn dan weer geen bedreiging voor het geloof. Kortom, het behoeft verder geen betoog waarom de evolutieleer dit jaar uit de Turkse klaslokalen werd verwijderd, terwijl de globes daar mochten blijven staan.

Vrijmetselarij

Dat de wereldbevolking met de ‘mythe’ over de ronde aarde opgescheept zit kwam volgens Tolgay Demir geheel voor rekening van de vrijmetselarij. Bovendien kende hij ook de beweegredenen daartoe van de maçonnieke broederschap:

‘De aarde voorstellen als een bol, die deel uitmaakt van de miljarden sterren en planeten in het universum, beroofd de mensheid van zijn waarde, zoals de evolutietheorie dat eveneens doet. Dankzij deze systematische religie van de wetenschap is het leven zijn betekenis ontnomen.’

Wat was het vermakelijk geweest om Demir met Hariri in discussie te zien. Het is echter goed voorstelbaar dat de Israëlische wetenschapper zijn kostbare tijd niet had willen verkwisten aan een dergelijke malloot.

Samenzweringstheorieën

Desalniettemin is de kwestie rond Demir interessant. Dat zijn zotte verhaal gedrenkt is in een samenzweringstheorie, onderstreept hoe ver sommige Turken kunnen gaan met fantasieën over vermeende complotten.

Vrijmetselarij, Illuminaten en Bilderbergers vliegen je om de oren in Turkije. De AKP speelt daar handig op in. Erdogan houdt het op samenzweringstheorieën over een kwaadaardige buitenwereld, maar veel rationaliteit is daar evenmin in herkenbaar.

Gökcek

Wat Tolgay Demir schreef ging de AKP echter net een stapje te ver, zoveel is duidelijk. Zoals het te vrezen valt dat we dit soort zotte denkbeelden vaker tegen zullen komen als gevolg van het door de AKP gestimuleerde inferieure religieuze onderwijs op de Imam Hatip scholen. Jammer voor Demir in ieder geval. Hij zal een glansrijke carrière binnen de partij wellicht kunnen vergeten. Hoewel zeg er wat van. Melih Gökcek, de burgervader van Ankara kraamt eveneens de meest onbedaarlijke onzin uit. Zoals over aardbevingen die door buitenlandse machten, of imam Fethullah Gülen, worden veroorzaakt. Toch kan Gökcek gewoon op zijn plek blijven zitten. Onlangs sprak hij overigens nog zijn blijdschap uit over de door orkanen veroorzaakte schade in de VS.

Hoe dan ook, ondanks alle treurnis over mensenrechtenschendingen blijft er gelukkig toch ook veel waarom gelachen kan worden in Turkije. En dan zeggen medestanders van de AKP in Nederland nog dat ik nooit iets positiefs te melden heb…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

7 REACTIES

 1. Niemand kan bewijzen dat de aarde rond is, laat staan dat de aarde rond draait.
  Zolang NASA doorgaat met photoshoppen van de aarde en ruimte geloof ik geen bal van.

  En voor iedereen die dit leest, voordat jullie mij voor gek verklaren denk eens rustig na, wie is weleens naar de ruimte geweest en de aarde gezien?
  behalve op foto’s en films.

  • Beste Murat,

   Ik denk dat je het hele stuk niet gelezen hebt……………………….

   Toch is Demirs bewering niet helemaal uitzonderlijk in de islamitische wereld, al moeten we daarvoor bij de meest extreme islamisten zijn. Zo was ene Abd al-Aziz ibn Baz, die tussen 1993 en 1995 Groot Mufti was van Saoedi Arabië, er eveneens van overtuigd dat de aarde zo plat is als een pannenkoek.

   Dat wil zeggen tot 1985, het jaar waarin zijn landgenoot en astronaut prins Sultan Bin Salman met een space shuttle mee mocht. Na zijn terugkeer op aarde overtuigde hij al-Aziz ibn Baz er persoonlijk van dat de aardkloot toch echt zo rond is als een knikker……………………….

   Dat hoef je natuurlijk ook niet te geloven!

 2. Ik ben twee keer naar Thailand gevlogen en daar ben ik bijna over de rand van de wereld gevallen :))) ik kon me net nog vasthouden aan de reling :))

  • Ik zeg ook niet dat de aarde plat is, maar het lijkt mij aannemelijker.
   wat mij vooral triggerd is dat Antarctica no go is voor normale mensen. je mag daar niet zomaar gaan en helemaal niet bij bepaalde plekken waar soldaten de dienst uitmaken.(De grote ijsbergen houden het zeewater tegen volgens de flat earth theorie)
   en 2e is de vlucht routes van vliegtuigen die bij een ronde aarde nergens opslaat en bij een platte aarde logisch is.
   Ik zou zeggen kijk op youtube naar flat earth je word dood gegooid met “bewijzen” misschien vinden jullie het ook wel interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here