Waarschuwing over T-shirt in Turkije (COLUMN)

4
75

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Wie bij de Turkse winkelketen Defacto een T-shirt kocht met het opschrift ‘Hero’ wordt hierbij dringend geadviseerd dat niet te dragen in Turkije. Zeker niet in het openbaar. Beter nog, verbrand het, of knip het aan kleine stukjes.

Aanleiding tot de paniek is een rechtszitting waarbij een verdachte een dergelijk T-shirt droeg. De man behoort tot de militairen die tijdens de mislukte staatsgreep van vorig jaar probeerden president Erdogan te vermoorden, dan wel te ontvoeren.

De verdachte verklaarde overigens dat hij het kledingstuk van gevangenispersoneel had gekregen.

Kort daarna werd een familielid van een andere verdachte met betrekking tot de couppoging gearresteerd wegens het dragen van een ‘Hero’ T-shirt. Zo kreeg de in Turkije op gang gekomen heksenjacht onder de noodtoestand weer een nieuw hoofdstuk, want sindsdien zijn nog negen andere personen betrapt op het dragen van het ondertussen beruchte kledingstuk en om die reden aangehouden. Ze weten van de prins geen kwaad, zeggen ze.

Logica

Het gaat hier dan ook zeer waarschijnlijk om onschuldige burgers, die niets met de couppoging van doen hadden en ook geen relaties onderhielden met de in dat verband door de regering beschuldigde beweging rond imam Fethullah Gülen.

Het is immers niet aannemelijk dat wie iets te verbergen heeft de aandacht op zich vestigt door met zo’n T-shirt rond te gaan lopen. Zeker niet na de eerste arrestatie vanwege het dragen ervan. Dat zou neerkomen op vragen om problemen die niets opleveren.

Heel goed mogelijk dat de politie deze logica ook herkent. Onder een heksenjacht zijn echter bijzondere wetmatigheden van toepassing, waarin logica vaak ver te zoeken is.

Veel dienders hebben ooit een tot de Gülen-beweging behorende collega gekend, waardoor ze bang zijn om een verdenking op zich te laden. Om daar onderuit te komen dienen punten gescoord te worden bij ‘de chef’ in het grote paleis, ook als dat het overschrijden van de grens met de waanzin impliceert. Dus toch die onnozele halzen met een Hero T-shirt maar in de kraag vatten.

Glimlach

De affaire rond het ‘Hero’ T-shirt toont hoe triviaal redenen tot aanhouding of arrestatie kunnen zijn sinds de afkondiging van de noodtoestand. Dat leidt tot de vraag wat we nog meer gaan meemaken. De eerste aanhoudingen vanwege een glimlach op het gezicht? Gülen betekent immers ‘glimlachend’.

Gezien hun paranoïde mindset zouden Erdogan & Co. een glimlach best wel eens als een geheim signaal kunnen beschouwen waarmee volgelingen van de imam zich aan elkaar kenbaar maken. Zelf zijn het niet van die lachebekjes bij Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Zijn voormalige vicepremier Bülent Arinc vond ook dat vrouwen beter niet in het openbaar kunnen lachen.

Nu er zelfs mensenrechtenactivisten worden gearresteerd en de jeugdwerkloosheid de 25 procent benadert, zijn de omstandigheden bovendien niet van dien aard dat er nog veel reden bestaat om te lachen in Turkije. Zo wordt een ieder die de mondhoeken toch omhoog trekt vanzelf verdacht, waardoor het eenvoudig is om het kaf van het koren te scheiden.

Heroes

Toegegeven, het klinkt idioot en vergezocht, en uiteraard steek ik hier ook de draak met de situatie. Maar wanneer aanhoudingen worden verricht vanwege het dragen van een T-shirt dat iedereen vrij kon kopen, zal de volgende stap van de repressie in Turkije waarschijnlijk niet veel minder idioot en vergezocht overkomen.

Maar genoeg hierover, ik wil Erdogans aanklagers niet op ideeën brengen om de noodtoestand verder tot in het krankzinnige uit te breiden. Het is al veel te erg.

Defacto is ondertussen gestopt met de productie en verkoop van het gewraakte T-shirt, waarbij het vermeldenswaardig is dat eigenaar Zeki Cemal Özen tot de ondernemers behoort die het goed kunnen vinden met de AKP.

Voorzichtigheid blijft de moeder van de porseleinkast. Kijk dus ook maar uit met de babyvoeding van Hero. De baby gaat gewoon mee naar de bajes, gebeurde een aantal Gülenista’s ook al. En David Bowie’s song Heroes zou ik voor alle zekerheid maar met een koptelefoon beluisteren, want voordat je het weet stappen de AKP-gezinde buren naar de politie omdat ze een terrorist op heterdaad hebben betrapt.

Oh we can be Heroes, just for one day…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

4 REACTIES

 1. Ik heb nog een T-shirt met “der Held” erop. Lijkt mij een leuke variant nu het zo goed gaat tussen Turkije en Duitsland.

 2. Ons vermoeden wordt steeds sterker dat er weer met namen wordt gespeeld in reacties. Daar zijn we niet van gediend, omdat het verwarrend werkt voor andere lezers. We zijn er niet van overtuigd dat ‘Maho’ de Maho is die al langer op Turksnieuws reageert. Daarom laten we alleen nog reacties door van deze lezer onder vermelding van het emailadres dat we eerder van Maho gewend waren.

  • Ik plaats geen reacties meer…ik kan mijn tijd beter aan nuttigere dingen besteden. Het is zinloos. Daarnaast is het lastig om te discussiëren. Reacties verschijnen dagen later en verdwijnen snel naar de achtergrond. De opbouw van deze (nieuws) site is erg slecht en onlogisch in elkaar gezet. Ondanks dat het Turksnieuws heet zie ik maar weinig nieuws…alleen maar column’s. Een column is geen nieuws. Het is een mensel van gedachtegang, oordeel, mening en een breed buigbare onderwerp. Ik ben op deze site een tijd lang actief geweest en heb ervaren dat objectiviteit erg ver te zoeken is….maar goed het doet er niet toe. Hiermee komt de naam Maho vrij……
   .
   De groeten aan allen, het gaat u hopelijk goed!

 3. Net zoals dat de termen ‘nazi’ of ‘racist’ hun betekenis verliezen wanneer die bij het minste of geringste genoemd worden, begint voor mij ‘gerechtigheid’ en ‘ontwikkeling’ hun betekenis te verliezen wanneer de volledige naam van de partij uitgeschreven wordt. Alleen AKP is voor mij wel voldoende, immers hebben gerechtigheid en ontwikkeling totaal niets met die partij te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here