Erdogan bespioneert Turken ook in Nederland (COLUMN)

0
29

Enschede/Abraham beth Arsan (COLUMN) – Pagina 101 van de teletekst maakte als een van de weinigen melding dat de Turkse inlichtingendienst MIT op grote schaal in Duitsland aan het spioneren is. MIT zou lijsten hebben met namen van honderden vermeende Gülen-aanhangers en -organisaties. Daar zitten ook adressen, telefoonnummers en heimelijk genomen foto’s bij. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de ARD en de Süddeutsche Zeitung. Duitse politici reageren furieus. “Het is onacceptabel dat mensen nageplozen worden, zelfs tot in hun privéleven”, zegt de binnenlandminister van Noordrijn-Westfalen, Boris Pistorius (SPD).

De situatie in Duitsland is niet uniek. Ook in Nederland mag aangenomen worden dat de MIT op grote schaal actief aanwezig is. De AIVD, de Nederlandse regering en de zogenaamde commissie ‘Stiekem’ van de Tweede Kamer moeten op de hoogte zijn dat ook in Nederland de MIT tegen de regels in op grove wijze Turkse Nederlanders bespioneert, onder druk zet en gebruikt voor de eigen doeleinden als dat nodig is. Als de AIVD en de regering niet op de hoogte zijn van deze activiteiten, dan is dat een farce. De AIVD mag zichzelf dan opheffen. Maar de AIVD is niet naïef en weet al jaren dat de MIT gruwelijk aan het spioneren is. Alleen om politieke en economische redenen houdt de AIVD zich koest en dit geldt ook voor de regering en het parlement. Hiernaast mag gehoopt worden dat Duitse en Nederlandse inlichtingendiensten nauw samenwerken en dat dit soort buitensporige spionage activiteiten aan elkaar doorgeven.

Dat Kamerleden in het verleden dit dossier niet fors hebben aangepakt maar bij enkele nietszeggende vragen is gebleven, is ernstig. Vanuit politieke en economische redenen was dat ‘begrijpelijk’. Turkije is namelijk een bondgenoot. Dit is wel een onderwerp bij uitstek voor Wilders om gehannes over te maken, maar voor hem om moverende redenen laat hij dit onderwerp buiten beschouwing. Wellicht omdat hij te hechte banden onderhoudt met de Israëlisch geheime diensten. Hij is bang dat bijvoorbeeld DENK hem van dubbele moraal zou betichten. (De nummer vier van de PVV heeft in het verleden volgens voormalig minister Ballin voor de Mossad gewerkt.)

Voorbeelden

Wellicht kunnen de volgende drie meer en minder recente voorbeelden de huidige nieuwe Kamerleden tot meer actie bewegen. Het zijn zo maar drie voorbeelden waaruit blijkt dat de MIT direct of indirect betrokken is met politiek gevoelige zaken in Nederland en Turkse Nederlanders voor het karretje van Erdogan spant:

-Op 5 oktober 2006 gaan een aantal studenten van Turkse komaf met plakband op hun mond naar het partijbureau van de PvdA in Amsterdam om te protesteren tegen een eventuele verbod op ontkenning en of erkenning van de Assyrische en Armeense genocide. Op dat moment was de discussie opgelaaid in het kader van de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De vraag is wie heeft die studenten destijds opdracht gegeven om hun mond met plakband te plakken en het partijbureau te bestormen?

-Op 1 juni 2014 demonstreerden in Almelo duizenden Turken uit het hele land tegen het plaatsen van een standbeeld ter nagedachtenis van de genocide. Uit het niets bleek op klaar lichte dag honderden bussen vanuit het hele land met vrouwen (veelal met hoofddoeken en vaak niet geletterd) in Almelo bereid te zijn te protesteren. De meeste van de demonstranten wisten niet eens waar Almelo lag en zelfs evenmin de reden waarom zij daar aanwezig waren. Het waren evenmin goed getrainde activisten die vaak demonstreren. Toch kwamen honderden Turken naar Almelo. Wie heeft hen naar Almelo gedirigeerd en vooral wie heeft werkelijk de demonstratie georganiseerd?

-Meer recent voorbeeld zijn de ongeregeldheden van Turkse jongeren in Rotterdam over de weigering van de Nederlandse regering van een Turkse minister om campagne te voeren voor Erdogan. Wie heeft die jongeren klaar gestoomd om op dat moment woedend en zich behoorlijk te misdragen voor een dictator? Via welk whatsapp groep zijn die jongeren zo op korte termijn de straten rondom de Turkse ambassade gedirigeerd?

Antwoord

Het antwoord op deze vragen zijn al decennia bekend, maar het is voor het grote publiek angstvallig geheim gehouden. Nu heeft Duitsland gedurfd (aangenomen om politieke redenen) de vinger op de zere plek te plaatsen en deze ongeoorloofde onderdrukking van Turken in de diaspora aan de kaak te stellen.

De genoemde drie voorbeelden zijn geen uitzonderingen. De Turkse gemeenschap wordt op grote schaal in de gaten gehouden door bijvoorbeeld via Imams in moskeeën. Dit is ook logisch, want de imams zijn ambtenaren van de Turkse overheid. Zij worden door Ankara geschoold en hun lonen worden door Ankara betaald. Voor wat, hoort wat!

De activiteiten van de MIT zijn niet van de laatste 15-jaren. Dit gebeurt al 50-jaar. Het verschil is nu dat onder leiding van Erdogan de activiteiten ernstiger zijn geworden. Inmiddels is de angst onder Turkse Nederlanders fors toegenomen. Turkse Alevieten -en vooruitstrevende soennieten zijn in feite gegijzeld door de lange arm van Erdogan en durven om nobele redenen niet meer kritisch naar buiten te treden op enkele uitzonderingen na zoals de journalisten Mehmet Cerit, Ebru Umar en Erdal Balci. Iedereen houdt zich koest om problemen voor bijvoorbeeld familieleden in Turkije te voorkomen en reizen naar hun vaderland niet onmogelijk te maken. De volgende vraag is dan ook essentieel: Welk nieuw Kamerlid durft zich aan dit dossier vast te bijten en te werken aan de bevrijding van honderdduizenden nieuwe Nederlanders?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here