Dubbele moraal (COLUMN)

1
20

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Politici van de in Turkije regerende partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) bestoken Europese landen met termen als ‘fascisten’ en ‘nazi’s’ omdat ze weigerden toe te staan dat AKP-ministers binnen hun grenzen campagne voerden voor het (verder) aan banden leggen van de democratie in Turkije.

De regeringsgezinde kranten in Turkije doen daar volop aan mee. Niet alleen in woord, maar ook in beeld. Bijvoorbeeld door de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een nazi-uniform op de voorpagina te Photoshoppen. Een van die kranten die dat doen is het islamistische dagblad Yeni Akit.

Hitler

De jaren hebben het geheugen van uw columnist gelukkig niet in de steek gelaten. Hij kon zich een kruiswoordpuzzel van drie jaar geleden in Yeni Akit herinneren waarin centraal een foto van Adolf Hitler was geplaatst. Werd de puzzel opgelost dan ontstonden de woorden ‘we zoeken je’, als in ‘we verlangen naar je’.

In 2014 stuitte de misselijkmakende kruiswoordpuzzel in Yeni Akit niet op bezwaren bij de AKP. Integendeel, want rond dezelfde tijd stuurde de AKP-parlementariër Samil Tayyar de volgende al even walgelijke Tweet rond over Joden:

‘Ik hoop dat jullie ras verdwijnt onder veel nieuwe Hitlers’

Drie jaar later maken de AKP en kranten aan de kant daarvan, zoals Yeni Akit, Europese landen uit voor nazi’s. Tja…

Sabah

Dubbele moraal. Deze woorden gebruikten AKP-media in Turkije afgelopen week voor de beslissing van het Europees Parlement (EP) om de eveneens regeringsgezinde Turkse krant Sabah te weren. Aanleiding daartoe was een klacht van de Nederlandse christendemocraat Jeroen Lenaers. Hij stoorde zich aan de door Sabah ‘verspreide haat.’

Regeringsgezinde media in Turkije verweten het EP een dubbele moraal, omdat het Sabah weerde terwijl het kritiek heeft op de door de AKP beperkte vrijheid van meningsuiting.

Westerse media deden verslag over de controverse rond Sabah, inclusief de reactie in Turkije. Ook de website van de NOS deed dat. Alleen… de website van de NOS is door de Turkse autoriteiten ontoegankelijk gemaakt. Dat gebeurde al maanden voordat de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije ontstond.

Zullen we nog eens over dubbele moraal hebben?

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. Mischien kan je in je volgende column het hebben over moraal of het hebben van geen enkele moraal of schaamte van deze lui .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here