Trumps voormalige veiligheidsadviseur werkte voor de Turkse regering (COLUMN) (UPDATE)

0
15

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen verscheen een artikel in de krant The Hill van Michael Flynn. Deze luitenant-generaal b.d., voormalig inlichtingenopperhoofd en adviseur van Donald Trump tijdens diens verkiezingscampagne had daarin veel kritiek op imam Fethullah Gülen.

Volgens de website The Daily Caller werd Flynn daarvoor betaald door de Turkse regering, via de in Nederland gevestigde onderneming Inovo B.V. van de Turks-Nederlandse zakenman Ekim Alptekin.

Flynn werd door Trump benoemd tot veiligheidsadviseur, maar moest een maand later al vertrekken, nadat was gebleken dat hij had gelogen over telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in Washington.

Registratie

Deze week kwam Flynn wederom in het nieuws. Ditmaal vanwege zijn registratie bij het Amerikaanse ministerie van Justitie als agent van een buitenlandse regering. Dat wil zeggen, de Turkse regering. De Amerikaanse wet verlangt een dergelijke registratie van iedere burger die voor een buitenlandse regering werkt. Flynn had dit eerder nagelaten, waardoor in theorie de mogelijkheid bestaat dat hij vervolgd wordt, maar de kans daarop is niet erg groot.

Hoewel Ekim Alptekin niet tegenspreekt dat Flynn werd betaald door Inovo B.V., ontkent hij dat het artikel in The Hill in opdracht van Ankara werd geschreven. Valt iets voor te zeggen, want in dat geval had Flynn de Gülen-beweging waarschijnlijk niet op een hoop gegooid met de door de Turkse president Erdogan zeer geapprecieerde Moslim Broederschap.

De columnist Ragip Soylu maakte hier niet ten onrechte al eerder een punt van in de regeringsgezinde krant Sabah. Overigens stuurt Alpltekin tweets van Soylu door aan zijn volgers, ook over andere onderwerpen dan Flynn en Inovo.

530.000 dollar

Goed, dat artikel van Flynn in The Hill was dus een ongelukkig uitgevallen persoonlijk initiatief van Flynn. Maar waar werd de Flynn Intel Group dan wel voor betaald door Inovo B.V.? Het antwoord op die vraag werd geleverd toen Flynn zich deze week bij het Amerikaanse ministerie van Justitie liet registreren en daarbij informatie afgaf over zijn werkzaamheden voor Ankara.

Daaruit bleek om te beginnen dat Flynn niet 5000 dollar van Inovo ontving, zoals hij in december zei toen Trump hem als zijn veiligheidsadviseur aanwees. Naar nu blijkt ging het in werkelijkheid om de lieve som van 530.000 dollar. In ruil daarvoor bracht hij informatie bijeen voor de Turkse regering over de Gülen-beweging. Die klus werd gedeeltelijk door hem uitbesteed aan andere snuffelondernemers, die daar uiteenlopende bedragen voor ontvingen.

Zo ging 28.000 dollar naar Brian McCauley, een vriend van Flynn, wiens naam bekendheid kreeg naar aanleiding van de e-mailaffaire rond Hillary Clinton. Flynn en McCauley waren beide directeur van Brainwave Science, een onderneming die bij verhoren toegepaste vingerafdruktechnologie ontwikkelde. Een van de oprichters van Braninwave Science, Sabu Kota, liep in 1996 tegen de lamp toen hij gestolen biotechnologie wilde verkopen aan een undercover FBI-agent in de jas van de Russische KGB.

Jokkebrok

In de bij Flynns registratie als employee van de Turkse regering gevoegde papierwinkel gaf hij toe dat ‘zijn lobby geïnterpreteerd konden worden als in het voordeel van de Turkse regering.’ Hij beëindigde zijn werk voor Ankara nadat Trump tot president was verkozen. Althans, dat zei hij, maar we kennen ondertussen Flynns reputatie als jokkebrok.

Uiteraard is het de vraag wat Trump hiervan wist. Diens woordvoerder, Sean Spicer, hield zich van den domme en zei niets te weten. Vicepresident Mike Pence zag de kwestie als ‘een bevestiging van de beslissing om Flynn te ontslaan.’ Met andere woorden, als Flynn niet was ontslagen vanwege zijn verzwegen contacten met de Russische ambassadeur, dan had hij volgens Pence wel de laan uitgevlogen omdat hij voor Erdogan werkte.

Ontmoeting

Ekim Alptekin verklaarde tegenover CBS-news het niet eens te zijn met Flynns beslissing om zich als werknemer van de Turkse regering te registeren. Volgens hem kwam die beslissing onder politieke druk tot stand. Verder zei Alptekin:

‘Het zou anders zijn wanneer ik voor de Turkse regering zou werken, maar niemand daar geeft mij opdrachten.’

Echt niet? Hoe zat het dan met de ontmoeting die Alptekin naar eigen zeggen vorig jaar september te New York arrangeerde tussen Flynn en de Turkse ministers Cavusoglu en Albayrak? Nauwelijks voorstelbaar dat hij daarbij geheel op eigen initiatief handelde.

Bovendien, Alptekin is in de VS voorzitter van de Turkish-American Business Council (TAIK), een tak van het Turkse Raad voor Economische Relaties (DEIK), waarvan de leden worden aangewezen door de minister van Economische Zaken en het Turkse parlement, dat door Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) wordt gedomineerd.

Portemonnee

Dat Alptekin het land heeft aan Fethullah Gülen is zonneklaar. Zijn tweets laten daar geen enkele twijfel over bestaan. Verschillende bronnen menen daarnaast dat zijn afkeer van Erdogan en de AKP even groot is. Daarover schrijft hij in zijn tweets echter helemaal niets.

Het kan natuurlijk dat Alptekin in de eerste plaats aan de kant van zijn portemonnee staat en daarom zijn antipathie ten aanzien van de AKP tijdelijk heeft ingeslikt. De kwestie rond Flynn en Turkije toont in ieder geval dat medewerking aan de AKP-onderneming om de poten onder Gülens Amerikaanse stoel te zagen een aardig zakcentje kan opleveren.

Update:

De kwestie Flynn-Inovo/Alptekin lijkt in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen, waardoor er een dag na het verschijnen van het bovenstaande artikel al weer reden is voor een update.

Alptekin blijft ook volgens de laatste berichten ontkennen dat hij voor de Turkse regering werkt. In plaats daarvan zegt hij een opdracht aangenomen te hebben van een ‘regionale energieonderneming die overweegt in Turkije te investeren.’ Om welke onderneming het gaat kan hij om contractuele redenen niet bekendmaken, zegt hij. Over de aard van die investering zwijgt hij eveneens, al zou die ‘enorm’ zijn.

In het kader van genoemde investering is een verbetering van de betrekkingen volgens Alptekin noodzakelijk. Gülen noemt hij in dit verband als hindernis die weggenomen dient te worden.

Verder zegt Alptekin dat hij een ‘persoonlijk belang’ heeft bij betere banden tussen de VS en dat dit deels verklaard waarom zijn Inovo B.V. een opdracht gaf aan de Flynn Intel Group.

Alptekins claim dat hij niet in opdracht van Ankara werkt staat op wankele voet met door Wikileaks vrijgegeven email uit de richting van de AKP. Daaruit komt naar voren dat hij in 2013 emailcontact had met Egemen Bagis. Deze voormalige minister voor Europese Zaken werd eind 2013 tot ontslag gedwongen naar aanleiding van de destijds onthulde corruptieaffaire rond de AKP.

In een van die mails stuurde Alptekin een artikel uit de Wall Street Journal naar Bagis, die het bericht vervolgens doorstuurde aan de hierboven genoemde (energie)minister Albayrak, die overigens de schoonzoon is van Erdogan. Alptekins contacten met de Turkse regering zijn dus in ieder geval niet van recente aard.

Alptekin zegt dat afspraken over PR en een lobby tegen Gülen niet zijn nagekomen en dat hij daarom in dit verband afgedragen geld terugeist. Daarvan zou hij ondertussen 95.000 dollar ontvangen hebben. Uit wat hij tegen een kennis heeft gezegd blijkt echter dat hij door de ontstane situatie sterk financieel is benadeeld. Dat kan goed, want niet alleen Flynn, maar ook Inovo B.V. zal in de ogen van de opdrachtgever – wie dat dan ook mag zijn – tekort zijn geschoten.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here