Turkije is een multicultiland (COLUMN)

15
23

Abraham beth Arsan/Enschede (COLUMN) – In de komende weken zal de schrijver van dit artikel de lezers van Turksnieuws ‘verbazen’ met informatie waar veel Turken niets van weten, of willen weten. Naar zal blijken was hun moederland namelijk een echt multicultiland, en voor een deel is dat nog steeds zo.

Turkije is bij nader inzien toch niet alleen van de Turken, van meneer Atatürk, of van meneer Erdogan! Je ziet de gefronste nationalistische wenkbrauwen al voor je. Maar boos of niet, wen maar aan de gedachte dat Turkije net als Nederland (nog steeds) een multicultiland is. In deze artikelenserie zullen de volgende etnische en religieuze minderheden de revue passeren: Grieken, Koerden, Armeniërs, Alevieten, Assyriërs, Jezidi’s en last but not least de Turken.

Het is niet de bedoeling om een afgerond objectief en historisch beeld te schetsen van de diverse bevolkingsgroepen in Turkije, of om een wetenschappelijk onderbouwde indruk te presenteren van de onderlinge verhoudingen. In plaats daarvan gaat het om geboden informatie over diverse volken in een columnachtige sfeer, met uiteraard hier en daar een ‘subjectieve’ persoonlijke waarneming. In essentie blijft het dus een column. Heel goed mogelijk dat er lezers zijn die het oneens zijn met de inhoud. Maar wees bij uw oordeel vooral eerlijk, al mag het ook ‘subjectief eerlijk’ zijn.

De Grieken huilen nog steeds om hun Constantinopel

Sinds de val van Constantinopel in 1453 hebben de christelijke Grieken het niet gemakkelijk met hun islamitische Turkse buren. De hoofdstad van de wereld van weleer ging destijds ten onder aan de opmars van de Ottomanen (lees: de Turken). De Grieken werden gedegradeerd tot tweedeklas burgers. Het gevolg was een onderdrukking van de minderheid door de meerderheid. Let op: ik zeg niet dat de Grieken zich beter hadden gedragen als zij de oorlog hadden gewonnen, maar er blijft het feit dat de Turken destijds Istanbul innamen en dat ze zich sindsdien behoorlijk hebben misdragen ten aanzien van de Grieken. Misdragen tot op heden? Absoluut.

De val van Istanbul betekende het begin van de Ottomaanse opmars richting Europa. Andere delen van Griekenland werden zo ook onderdeel van het grote Ottomaanse Rijk. De Grieken toonden echter weerstand, al duurde het een paar eeuwen. Uiteindelijk gaven zij in 1821 echter het startschot tot de val van het Turkse imperium. Als eerste volk kwamen zij in opstand, en met succes. Griekenland werd als een van de eerste Ottomaanse gebieden onafhankelijk. De Grieken zijn er nog steeds trots op dat zij de val van het grote rijk op deze manier op gang brachten. Na het succes van de Grieken volgden andere volken hun voorbeeld en zo droegen de Grieken het Ottomaanse Rijk ten grave. Zoals de Grieken kwaad waren over het verlies van hun Constantinopel, zo waren de Turken dat over het verlies van hun Rijk. Gevolg: haat en nijd tussen beide volken. Helaas is dat tot op de dag van vandaag zo.

Met het verlies van Constantinopel en de val van het veel te grote Ottomaanse Rijk was het conflict tussen de Grieken en de Turken niet voorbij. In 1923 leidde het tot een van de beschamende pagina’s uit de geschiedenis. Dat jaar besloten de Grieken en Turken tot een grootschalige bevolkingsuitwisseling, waarbij mensen werden uitgewisseld alsof het om een paar schoenen ging. Veel Turken in Griekenland werden gedwongen om naar Turkije verhuizen en het omgekeerde gold voor een groot deel van de Grieken in Istanbul en Izmir. Niet alle Turken en Grieken verlieten echter hun oorspronkelijke dorpen en steden. Daardoor bleven wat Turken in Griekenland en Grieken in Turkije.

De Turken zagen deze groep als bedreiging en in 1955 kwam het in Istanbul tot een vreselijke pogrom tegen de Grieken, als gevolg waarvan duizenden doden vielen. Door deze pogrom zijn de Grieken een marginale bevolkingsgroep geworden in Istanbul. Kerken en een ziekenhuis zijn er de stille getuigen van dat er ooit veel Grieken in de stad woonden. Turken doen vaak hun best om een volk uit het mozaïek te gummen. Nog even en dan zijn er helemaal geen Grieken meer over in Turkije. In die zin is het van Atatürk tot en met Erdogan gelukt om van Turkije een land van en voor Turken te maken.

Het mooie mozaïek van Istanbul en Izmir is daardoor minder kleurrijk en spannend geworden. Sterker nog, Constantinopel schreeuwt en huilt om haar oorspronkelijke bewoners. Maar tevergeefs. Het is Istanbul geworden en het zal helaas ook zo blijven. Helaas? Het ligt er aan of men een kleurrijk mozaïek apprecieert of meer waarde hecht aan een kleurloos Istanbul. Bij Constantinopel horen Grieken en bij Istanbul horen Turken. Zo had het moeten blijven. De laatste Grieken zijn nog niet weg en laten wij hopen dat zij nog lang in hun Constantinopel blijven. Een ding is zeker: de oorspronkelijke bewoners van Istanbul huilen en dromen nog steeds van hun Constantinopel.

Abraham beth Arsan, freelance journalist

(Dit is de eerste column over de diverse volkeren in multiculti land Turkije)

15 REACTIES

 1. Geinig….en je kunt er nog een paar schrijven 🙂
  Maar volgens mij heb ik over de Grieken nog een aanvulling.
  Er hebben ook behoorlijk wat Grieken in het oosten aan de zwarte zee kant gewoond. Een niet al te makkelijk te bereiken gebied.
  Ik probeer een bron te bedenken hoe ik aan deze informatie kom en volgens mij bestaat en een boek “volg de wolken” waar redelijk wat informatie daarover te vinden is.

 2. Beth Arsan verschuil je niet achter je Nederlandse meesters en ga naar Turkije toe. Geen enkele Turk die je zou tegenspreken en zou ontkennen dat wij een multiculturele land zijn. Eerder dan de Anglonsaksische landen waarvan jij de hielen likt. Jij en je Griekse broeders zouden het vieren als jullie ons hadden afgemaakt. ga lekker door met je haat campagne. Jullie zullen wel blij zijn met de Akp die de werk van jullie verraders gaat afmaken. Jammer he dat Ataturk de pad van je grootouders opkwam?

 3. Oh heerlijk hoe de Turken de Grieken de egeische zee in dreven. Verrukelijk hoe er een Noord-Cyprus werd gecreerd. Istanbul Islambolum. Ga toch een lange mars naar Syrie toehouden.

 4. Essentie van dit column? Begrijp niet wat ik voor conclusie ik hier uit moet halen. Haat tussen de Grieken en Turken is inderdaad eeuwen oud, maar ik denk niet dat het net zo erg is als een aantal decennia terug.

  Kijk Cyprus, het vormt steeds meer een eenheid.
  Vroeger werd er niet zelden uitgescholden met ‘yunan'(griek) maar vraag de nieuwe generatie of ze dat ooit als een scheldwoord hebben gebruikt, grote kans op negatieve response.

  En om inkoppertjes alvast op te blazen: Europese druk voor Cyprus is er al veel langer, dit is niet de rede voor toenadering van de beide partijen. Turken zijn liever arm en nationalistisch dan rijk en een ‘landverrader’.

  Ik denk niet dat het wil van de Grieken voor Istanbul net zo groot is als vroeger, net als de eilanden bij de Turkse kust die Turkije graag terug wilt hebben. Het was vroeger wel anders als men daarover begon. Ik zie het als een wederzijdse acceptatie.

  Verder denk ik dat Europa de haat van de Grieken zeker niet uit wil doven. Ze moeten immers het oosten van Europa beschermen. Dat is ook een van de reden dat ze bijna niet op het leger hebben(mogen) bezuinigen de afgelopen decennium, ondanks de crisis. In tegen deel, er waren zelfs momenten dat er extra miljarden in de leger gepompt zijn.(Natuurlijk de Europese druk) Je kan als land zulke investeringen alleen goed praten mits het bevolking nationalistisch genoeg is en genoeg haat heeft tegen over andere landen.

  Dus meneer Arsan, wat is uw doel? Welke waarheden probeert u ons aan te smeren? Of zal ik het alternatieve feiten noemen?

 5. Peter Edel zuigde echt alles uit z’n duimpie, maar dit column is ook niet echt alles.
  Waarschijnlijk komt het omdat ik de Leugens van Peter gewend ben geraakt.
  Maar wens jou in ieder geval sterkte met je volgende column

 6. Zoals je toegeeft…behoorlijk subjectief! Ben je ook in staat om de misdragingen van de Grieken tov de Turken in Griekenland te beschrijven? Zo creeer je enige vorm objectiviteit en zal men je column meer waarderen. Of blijft het eenrichtingsverkeer?

 7. Wat mij keer op keer opvalt, is dat het gros van de Turks Nederlandse reacties op deze site een volledig gebrek aan reflectie kennen. Er lijkt een totaal onvermogen te zijn om op een kritische wijze van meerdere kanten te bekijken. De reden, oorzaak of gevolg wordt dan ook standaard beargumenteert met het woord jullie of de ander.
  De schrijver van het stuk kan ook mijns inziens een zekere vooringenomenheid niet ontzegd worden. De overdrijving van het aantal slachtoffers van de pogrom van 1955 is dan ook meer dan slordig.
  Aan de andere kant ontgaat de essentie van de column veel mensen. Turkije is in het verleden als Ottomaans rijk een smeltkroes van culturen geweest. Het rijk raakte echter in verval en zeker vanaf het begin van de twintigste eeuw is Turkije bijzonder intolerant geworden voor zijn minderheden. Deze minderheden zijn in een ruime eeuw stelselmatig slachtoffer geworden van geweld en achtergesteld in hun maatschappelijke positie.
  Prima om kritisch te zijn naar de heer Edel of Arsan, graag zelfs. Doe dit wel onderbouwd, zonder in argumenten als jullie of de ander te vervallen.
  Nog een laatste advies voor de plaatsers van testosteron reacties: laat uw empathisch vermogen eens onderzoeken.

  • wij weten heel goed wat de essentie is en dat is pure provocatie en niet verbroederend. Over emphatie gesproken zelf kun je het niet opbrengen maar wel refereren over je afkomst en hoe jij door moslims gepest werd. Hypocriet!

 8. Er is best van te zeggen dat de oorspronkelijke bewoners een bijdrage aan de culturele ontwikkeling van Turkije hadden kunnen leveren ipv die arabische onderontwikkelde achterlijke cultuur!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here