Burgemeester Ankara kraamt aantoonbaar onzin uit (COLUMN)

0
12

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Melih Gökcek werd in 1994 voor het eerst burgemeester van de Turkse hoofdstad Ankara. Hij is lid geweest van Turgut Özals Moederlandpartij (ANAP) en de Refah-partij van Necmetin Erbakan. Tegenwoordig vertegenwoordigt hij als burgervader van Ankara de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van Recep Tayyip Erdogan.

Gökcek is een bijzondere man, die regelmatig van zich doet spreken door controversiële uitspraken. Vaak doet hij dat via Twitter, want hij is zeer gesteld op dit sociale medium. Langs die weg steunde hij in 2014 bijvoorbeeld de het lofbetoon van de zangeres Yildiz Tibe aan Adolf Hitler.

Gülen

Na de mislukte staatsgreep van vorig jaar viel Gökcek op toen hij schreef dat de voor de AKP van bondgenoot tot aartsvijand getransformeerde imam Fethullah Gülen gebruik maakt ‘van geesten om mensen als slaven aan zich te binden.’

Rond dezelfde tijd suggereerde Gökcek dat Gülen in samenwerking met buitenlandse machten een aardbeving in Turkije kon veroorzaken. Er moest wel een moment komen waarop Gökcek zijn punt kon onderstrepen, want Turkije wordt sinds mensenheugenis geplaagd door aardbevingen.

Dat moment kwam begin deze week, toen de westelijke gelegen provincie Canakkale getroffen werd door een aantal aardschokken met een kracht van 5,2-5,3. Het menselijk leed bleef met een paar gewonden gelukkig beperkt, maar er was wel materiële schade. Vooral bij slecht geconstrueerde gebouwen.

Seismisch onderzoek

Gökcek was er als de kippen bij om het boze buitenland de schuld te geven. Wederom via Twitter verklaarde hij:

‘Ik heb dit onderzocht en er ligt daar een schip in de buurt dat seismisch onderzoek doet. Wat dit schip onderzoekt en tot welk land het behoort dient zo spoedig mogelijk achterhaald te worden. Ik ben verontrust over een potentiële, kunstmatig opgewekte aardbeving. Dit moet absoluut onderzocht, en aan het publiek bekendgemaakt worden.’

Verder schreef Gökcek:

‘De achterliggende bedoeling van de slag die Turkije nu wordt toebedeeld is om de economie van het land ten gronde te richten met een aardbeving nabij Istanbul. Sommigen zullen om me lachen, maar ik maak me hier zorgen om. Alle duikboten en schepen met zwaar materieel nabij Istanbul, de Marmara Zee en Canakkale dienen gevolgd te worden.’

Kunstmatig veroorzaakte aardbevingen

Hoewel Gökceks bewering in eerste instantie al erg onwaarschijnlijk op me overkwam, heb ik het voor de zekerheid toch even gevraagd bij het wetenschappelijk onderzoekscentrum van Turksnieuws. Daar begreep ik dat een aardbeving wel degelijk door menselijk handelen kan worden veroorzaakt.

Zo treden aardbevingen op als gevolg van stuwdammen, of mijnbouw. Turkije kent beide, maar de stuwdammen en mijnen worden door de Turkse staat gecontroleerd. Gezien de regelmatige ongelukken in de mijnbouw is de vraag gerechtvaardigd of die controle afdoende is, maar het buitenland heeft er in ieder geval niets mee te maken.

Aardbevingen kunnen ook veroorzaakt worden door fracking, een methode die gebruikt om naar olie te boren. Of als gevolg van gaswinning, daar weten Groningers alles van. In Turkije zit echter nauwelijks olie of gas in de bodem en waar er naar geboord wordt valt dat wederom onder controle van de Turkse staat.

Verder wordt het injecteren van grote hoeveelheden vloeistof in de aardkorst als oorzaak van aardbevingen genoemd, terwijl er ook een theorie bestaat dat hoge gebouwen aardschokken kunnen veroorzaken. Dan gaat het om gebouwen van honderden meters hoog, die er in Canakkale zeker niet zijn.

Yigit Bulut

Bij alle genoemde oorzaken door menselijk handelen blijven de gevolgen doorgaans beperkt. Zwaardere schokken zijn in dit verband uiterst zeldzaam en de complete economie van een land is er nog nooit door vernietigd. Daarnaast vergt het de inzet van zwaar materieel, dat niet getransporteerd kan worden met schepen die seismisch onderzoek doen, of met duikboten, zoals Gökcek suggereert. Bovendien loop de inzet van dergelijk materieel al snel in de gaten, waardoor het onmogelijk stiekem kan worden gedaan.

Kortom, Gökcek praat weer eens grote onzin. Om het nog erger te maken is hij niet de enige bij de AKP met beweringen die op geen enkele manier wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Zo stelde Yigit Bulut, de adviseur van president Erdogan, dat kwaadaardige machten in het buitenland zich inspanden om zijn baas via telekinese te vermoorden. Was al even grote kolder, want de wetenschap kent het paranormale fenomeen telekinese niet. Zij die dat wel doen zijn ontmaskerd als bedriegers.

Goed, er zullen er altijd zijn die het geloven. Er zijn per slot van rekening ook malloten die volhouden dat de aarde plat is. Wie een beetje nadenkt zal echter vinden dat Gökcek en Bulut in een psychiatrische inrichting thuishoren.

Schade

Begrijpen beide hoeveel schade ze de AKP berokkenen? De door hen uitgekraamde kolder plaatst namelijk vraagtekens bij andere claims van de AKP. Of beter: nog meer vraagtekens. Zoals bij de door de regeringspartij genoemde oorzaken van de economische teruggang en de toedracht van de couppoging. Zelfs de aanslagen waar Turkije de laatste jaren door is getroffen komen zo in een apart daglicht te staan.

Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat een dwaas als Gökcek er al zo lang in slaagt om burgemeester te blijven van een hoofdstad met meer dan vijf miljoen inwoners. Zeer verontrustend. Maak daar echter maar eens een punt van in Turkije. Wie dat waagt loopt immers de kans achter de tralies te belanden op beschuldiging van ‘propaganda voor terrorisme’. Dus wie weet horen we binnenkort wel dat Fethullah Gülen de maan heeft gekoloniseerd om van daaruit Erdogans grote paleis onder schot te nemen…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here