Turkse centrale bank maakt gehakt van Erdogans complotverhaal (COLUMN)

7
213

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Een recent opinieonderzoek door de Kadir Has Universiteit in Istanbul wees uit dat de meeste ondervraagden terrorisme als het grootste probleem zien voor Turkije. De beweging rond imam Fethullah Gülen volgt op de tweede plaats en op de derde de economische situatie.

71 procent van de ondervraagden meent dat Turkije zich in een economische crisis bevindt. Dat vinden niet alleen tegenstanders van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), want uit de peiling bleek dat 60 procent van de stemmers op de regeringspartij dezelfde mening is toegedaan.

Toch houden in vergelijking met opiniepeilingen in voorgaande jaren minder ondervraagden de AKP verantwoordelijk voor de economische problemen. Een onderzoek door opiniepeiler A&G bevestigde dat. Daaruit bleek verder dat het waardeverlies van de Turkse lira volgens veel ondervraagden voortvloeit uit een ‘externe interventie’.

De onderzoeksresultaten tonen dat de ondervraagden de door president Erdogan wereldkundig gemaakte opvatting, als zouden buitenlandse machten Turkije aanvallen met economische middelen, niet als een complotverhaal beschouwen.

TCMB

Veel Turken kunnen er zo over denken, maar een eind vorig jaar verschenen rapport van de Turkse centrale bank (TCMB) onderbouwt Erdogans visie zeker niet, stelt de columnist Zülfikar Dogan.

In dat rapport worden de economische problemen in Turkije weliswaar in verband gebracht met internationale ontwikkelingen, maar zeker niet op een manier die aansluit bij de uitspraken van de president.

Zo verbindt de TCMB het waardeverlies van munteenheden aan de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wat uiteraard iets anders is dan een specifiek tegen Turkije gerichte samenzwering, waarbij alleen de Turkse lira het doelwit is.

De TCMB zoekt de oorzaak van de crisis verder in interne factoren als de schuld van ondernemingen. De centrale bank constateert dat die op China na in geen ander land sneller is gegroeid dan in Turkije.

PPP

De oorzaak van de toename zoekt de TCMB deels in megaprojecten op basis van publiek-privaat partnerschap (PPP), zoals de Eurasia tunnel, de nieuwe bruggen in Istanbul en de in aanbouw zijnde nieuwe luchthaven. Deze projecten vertegenwoordigen een waarde van 140 miljard dollar en dienen in dollars te worden betaald.

De Turkse staat bood de betrokken bouwondernemingen, die goede banden kennen met de AKP, garanties die tussen de 10 en 49 jaar lopen.

Volgens de TCMB zullen de geboden garanties bij PPP-projecten de Turkse economie aanhoudend onder druk zetten. Ze benadrukken, zo stelt de centrale bank in haar rapport, het risico van de schuldenlast en de wisselkoersen.

Twee maanden

Dit jaar moet Turkije, inclusief het tekort op de handelsbalans, bijna 200 miljard dollar buitenlandse schuld aflossen. De reserves van de TCMB bedragen echter slechts 34,7 miljard dollar, wat gelijk staat aan ongeveer twee maanden schuld.

Er moet dus snel geld in het laatje komen. Buitenlandse investeerders worden echter met de dag meer huiverig voor Turkije, wat alles te maken heeft met de politieke instabiliteit, Erdogans druk op de rechtsstaat en het uitblijven van structurele hervormingen.

Fitch

Op 27 januari staat de Turkse economie een volgende klap te verwachten. Die dag verschijnt volgens verwachting het nieuwe rapport van kredietbeoordelaar Fitch, en een analist daarvan liet eerder al doorschemeren dat het niet mals zal zijn. Verre van uitgesloten dat de lira daar opnieuw door onderuit zal gaan.

Erdogan kan Fitch vervolgens tot onderdeel van de internationale samenzwering tegen Turkije bestempelen, en wederom zullen daar waarschijnlijk weer veel Turken daarin meegaan. De TCMB maakt zoals gesteld echter gehakt van zijn, door interne oorzaken te benoemen voor de economische neergang in Turkije.

Betekent dit dat ook de centrale bank het etiket ‘terrorist’ krijgt van Erdogan, zoals hij die eerder gaf aan landgenoten die nog buitenlandse valuta hebben liggen? Ach, wie weet blijkt TCMB-gouverneur Murat Centinkaya ook een volgeling van imam Fethullah Gülen te zijn…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

7 REACTIES

 1. Je bent best grappig mr Edel als mr Erdogan een scheet laat wordt het nieuws voor u en de westerse media vind men de president van Turkije zo belangrijk en of een wereldleider.
  U en de westerse media houdt mr Erdogan meer in de gaten dan de andere leiders is dat om hem de grond in te kunnen trappen als deze iets zegt dat u niet zonder.
  Mooi om te zien dat men alle woorden serieus neemt van deze persoon terwijl u en uw woorden en de stukken wat u schrijft ook niet altijd achteraf de waarheid is.

  Wat ik dus grappig vind u en Erdogan lijken erg veel op elkaar in woorden en in vertrouwen.

  Beide U en Erdogan vind ik niet erg vertrouwelijk in woorden of schriftelijk overkomen.

  Ne mutlu Türküm diyene

 2. Turkije heeft een relatief zeer kleine buitenlandse schuld tov het BNP. Dat is met gemak te herfinancieren.
  Zit hier de lezers niet bang te maken man, met je 34,7 in kas en 200 miljard af te lossen. Ieder land moet jaarlijks vele malen meer aflossen dan wat er aan liquide middelen op de plank liggen. Doe nou niet net alsof Turkije daarin uniek is en heef schulden niet zou kunnen herfinancieren.
  #
  Die ppp-constructies en bijbehorende schulden worden dan wel in buitenlandse valuta gewaardeerd, maar ook de inkomsten van bijvoorbeeld de 3e luchthaven komen binnen in dollars. Niks aan de hand dus.
  #
  Hoe lang praat je hier nu eigenlijk de lezers al angst aan, en hoe lang zit je er nu eigenlijk al compleet naast? Je begon in 2010 al met doemscenario’s te schetsen. Turkije stond op instorten volgens jou. We zitten nu in 2017 en Turkije Is nog altijd niet ingestort,integendeel, Turkije groeit al die jaren vele keren meer dan bijvoorbeeld Nederland.
  Zelfs als Turkije na vandaag alsnog in een economische crisis terecht komt, dan ga jij niet kunnen zeggen ‘dag je het al die tijd hebt voorspeld’, want als je eeuwig een crisis voorspelt krijg je op een dag een keer gelijk.
  #
  En natuurlijk rekenen we het onze regering en president niet aan als die crisis alsnog komt. Deze regering heeft het leven van alle Turken al 15 jaar lang beter gemaakt. Dacht je dan echt dat we zo’n goede regering en sterke leider direct de laan uit sturen als het even tegen zit? Juist dan hebben we hem nodig om ons land er doorheen te slepen.
  Of zie jij k?l?çdaro?lu of Demirta? dat doen?
  Dacht ut niet hè?
  #
  Jij mag ons dan wel schapen noemen, maar wij laten ons niet gek maken door een stel linkse gekkies die nog nooit een land succesvol door een crisis hebben geleid. Alleen maar erger gemaakt.

  • Beste Alex,

   Een nieuwe reactie op een ouder artikel. Was u oplettend geweest, dan had u kunnen zien dat er al onder de naam Alex gereageerd wordt. Om verwarring te voorkomen is het denk ik handig om een andere naam te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here