Politieactie tegen krant Cumhuriyet

0
4

cumhuriyet-index

Istanbul – Een nieuwe week, met nieuwe ontwikkelingen in Turkije. In de vroege uren van maandag voerde de politie een actie uit tegen de krant Cumhuriyet, waarbij verschillende huizen zijn onderzocht. Dertien medewerkers van cumhuriyet zijn aangehouden, waaronder een lid van de raad van bestuur en hoofdredacteur Murat Sabuncu.

Volgens de regeringsgezinde krant Yeni Safak worden allen onderzocht in verband met betrekkingen met de beweging rond imam Fethullah Gülen, die er door de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van beschuldigd wordt opdracht gegeven te hebben tot de mislukte staatsgreep van 15 juli jl.

De voormalige hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar, werd vorig jaar vervolgd naar aanleiding van in zijn krant verschenen informatie over een wapentransport begin 2014 vanuit Turkije naar Syrië. Dündar verblijft momenteel in Duitsland.

Tijdens de in 2008 op gang gekomen Ergenekon-procedure werd toenmalig Cumhuriyet-hoofdredacteur Ilhan Selcuk gearresteerd in opdracht van tot de Gülen-beweging behorende aanklagers.

Wat Cumhuriyet boven het hoofd hangt is nog onduidelijk, maar eerder werden regeringskritische media onder een door de overheid aangestelde beheerder geplaatst.

Meer nieuws aan het begin van de week: de vorige week aangehouden burgemeesters van Diyarbakir zijn ondertussen gearresteerd.

Laar ons zien wat deze week Turkije nog meer gaat brengen…

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here