Verklaring van de Verenigde juni-beweging

4
4

haziran-images

De na de staatsgreep van 15 juli jl. afgekondigde noodtoestand in Turkije heeft het verzet tegen de repressie er niet minder op gemaakt. De Verenigde juni-beweging, die voortkwam uit het protest tegen de afbraak van Istanbuls Gezipark in 2013 (Haziran), is erg actief.

Op 24 september deelden activisten van Haziran in drie stadsdelen van Istanbul flyers uit. Zoveel vrijheid van meningsuiting is ondenkbaar in het huidige Turkije en de politie greep dan ook in, waarbij het er niet zachtzinnig aan toe ging. Twintig activisten werden gearresteerd.

Wat stond er in de flyer van Harizan die de Turken niet mochten lezen? Turksnieuws sloeg aan het vertalen.

We zullen secularisme vestigen!

‘Vandaag is de dag om secularisme te vestigen tegenover het sultanaat van het religieuze fundamentalisme! Turkije wordt sinds veertien jaar door koopmannen van het geloof bestuurd. Gedurende veertien jaar is het bestuurd geweest door lieden die ‘kleine schepen’ voor hun kinderen kopen, die enorme bedragen verkwisten, die in paleizen wonen en daartoe integere gelovigen exploiteren.

Turkije wordt sinds veertien jaar bestuurd door hen die de rijken rijker maken en de armen armer, die het op het brood van de mensen voorzien hebben, die dat brood met de dag vaker stelen en daarbij constant “Koran, religie en geloof” roepen.

Deze koopmannen van het geloof, deze bloedzuigers, waren tot voor kort partners van de Gülen-beweging! Ze zeiden: “Wij (de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling – AKP) hebben alles gegeven wat ze (de Gülenisten) wilden.” Ze zeiden dat “zij die met hun voorhoofd het gebedskleed aanraken niemand kwaad zullen doen.” Samen stolen ze examenvragen, maakten ze zich schuldig aan vriendjespolitiek, kwamen ze tot aanstellingen gebaseerd op lidmaatschap van de beweging in plaats van geschiktheid, en vulden ze de staat op met hun eigen mensen.

Met als doelstelling het creëren van een “waarkzuchtige en religieuze generatie” hebben ze het onderwijssysteem aan stukken gescheurd en alle scholen in [religieuze] imam hatip-scholen veranderd. Ze hebben het lesprogramma gevuld met bijgeloof dat niets te maken heeft met ratio en wetenschap. De onbevangen gedachten van kinderen worden beneveld in de naam van “waardenonderwijs” en er worden religieuze lessen gegeven in plaats van op essentiële wetenschap gebaseerd onderwijs. Omdat ze van toekomstige generaties willoze voorwerpen willen maken in plaats van burgers. Ze willen dat mensen gehoorzamen, zich koest houden, niet voor hun rechten opkomen en geen vragen stellen.

Ze hebben de fabrieken, mijnen, havens, bossen en rivieren in de uitverkoop gegooid. Ze hebben de middelen waar ons land over beschikt aan hun volgelingen gegeven. Ze vinden het prima wanneer arbeiders werk doen zonder veiligheidsvoorzieningen. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de dood van duizenden arbeiders bij bedrijfsongevallen, terwijl ze zelf in luxe leven.

Als gevolg van hun onderlinge machtsstrijd hebben ze het land op 15 juli in brand gestoken. De cemaat [de Gülen-beweging] met wie ze tot voor kort samenwerkten en waar ze zich blind voor hielden, trachtte via haar organisatie binnen de strijdkrachten een staatsgreep te plegen, met als gevolg dat honderden dodelijke slachtoffers vielen en dat het land bijna in een burgeroorlog belandde.

Met de couppoging als excuus pleegden ze vervolgens hun eigen staatsgreep met de noodtoestand. Ze hebben wat er is overgebleven van de rechtsstaat vernietigd, de grondwet opzijgeschoven en het parlement nagenoeg gesloten. Ze hebben het wegzuiveren van de Gülen-beweging uit de staat in hun eigen voordeel toegepast, zijn een heksenjacht begonnen en hebben via hun decreten het werk van duizenden afgenomen. Ze trachten de oppositie te controleren met werkloosheid en honger.

De koopmannen van het geloof hebben niet alleen het geld van dit land gestolen, maar ook de burgers daarvan, de jeugd, het vandaag en het morgen. Ze hebben de hoop onder de bevolking weggenomen om in vrede en soldariteit te leven. Ze hebben het lot van dit land beperkt tot de woorden van een man. Ze hebben Turkije op de rand van de afgrond gebracht.

Maar we hoeven niet machteloos te staan niet tegenover deze ramp!

We moeten dit rampzalige pad verlaten. Voor ons vandaag en voor onze toekomst, voor onszelf en voor onze kinderen.

De werkers waarvan het werk is gestolen, de leraren die niet zijn aangesteld, de jongeren die geen baan konden krijgen door vriendjespolitiek, de slachtoffers van de examens waarvan de vragen werden gestolen, de boeren die hun producten alleen voor weinig kunnen verkopen, de vrouwen die het slachtoffer worden van eerwraak, de burgers waarvan hun geloof is geëxploiteerd, we moeten allen zeggen: tot hier en niet verder.

We moeten strijden voor secularisme ten opzichte van het sultanaat van het religieuze fundametalisme. We moeten secularisme vestigen.

Vandaag is de dag om samen tegen dictatuur te strijden!

Vandaag is de dag om Turkije te veranderen in een land voor arbeiders, vrede, solidairiteit en vrijheid.

De Verenigde juni-beweging!’

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

  1. Goh, ik zou gedacht hebben dat een Gezi Park vereniging een flyer uit zou delen over CO2 doelstellingen of iets dergelijks.
    Dus de gezi park mensen was het niet om bomen te doen, maar gewoon om een omverwerping van de regering, zoals we al dachten.
    Revolutionairen dus.

  2. Doe er maar lacherig over, als een land ten prooi valt aan intolerante bruten. Dan moeten er revolutionairen opstaan. Ga jij maar lekker je vrijheiden genieten in Nederland en ondertussen grote woord over Turkije hebben terwijl jij waarschijnlijk uit midden Anatolie vandaan komt. De streken die de dorps instituten en scholing weigeren en ,met hun hoofd in de middeleeuwen willen blijven leven. Ook al was er zogenaamd onder de Akp meer welvaart gekomen( ik zeg dat het door Ecevit en Dervis komt)het is maar uiterlijke schijn. Bij voorbaat zeg ik al als Kemalist ik heb geen vrouwen met hoofdoeken verbannen of destijds neergekeken op mijn medeTurken. Dat doen jullie wel uit een valse gevoel van superieuriteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here