Zaak tegen Reza Zarrab krijgt Nederlands kantje (COLUMN)

0
19

zerrab images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Ik schreef het eerder vandaag al: de zaak tegen de uit Iran afkomstige Reza Zarrab, die er in de VS van verdacht wordt de boycot tegen zijn geboorteland te hebben ontdoken, heeft zowaar een Nederlands kantje gekregen.

Op 21 juli jl. werd op Schiphol het echtpaar Nesteren Zarei Deniz en Bora Deniz aangehouden. Geschiedde op verzoek van de Amerikaanse regering. Nesteren Deniz wordt er in de VS van verdacht Iran te hebben geholpen bij het ontduiken van de boycot in de jaren waarin die nog van toepassing was. Ze staat op een lijst van 351 personen die is opgesteld door Preet Bharara, de aanklager in het proces tegen Zarrab.

Mellat Bank

De vader van Nesteren Deniz, Habibollah Deniz, is samen met familieleden aandeelhouders van de Mellat Bank in Iran, die in de VS op een zwarte lijst staat vanwege het ontduiken van de boycot. Mellat Bank duikt ook op in de tenlastelegging tegen Zarrab.

De Turkse journalist Tolga Tanis sprak met Ine Zwiers, de woordvoerder van justitie in Noord-Holland. Die bevestigde de aanhouding. De volgende dag besloot een rechter het stel echter voorlopig vrij te laten. Volgens een ander woordvoerder van justitie, Sarah-Jane Rose, gebeurde dat op drie voorwaarden. Het echtpaar moest samen 100.000 euro aan borg afdragen, ze moesten hun paspoorten afgeven, een adres opgeven tijdens hun verblijf in Nederland en zich ieder dag op een politiebureau melden.

Dat laatste deden ze voor het laatst op 27 augustus, daarna was het stel gevlogen, waarschijnlijk naar Turkije.

Smeergeld

Woordvoerder Zwiers verklaarde er het volgende over:

‘De Amerikaanse regering is op zoek naar deze personen, maar in Nederland loopt geen aanklacht tegen hen. Dus als ze naar Turkije of een ander land zijn gevlucht, dan moet de Amerikaanse regering de autoriteiten daar maar om hulp vragen.’

Zwiers is kennelijk niet erg goed op de hoogte van de Turkse kant van de zaak tegen Zarrab, die eind 2013 door aanklagers behorend tot de Gülen-beweging werd gearresteerd in Turkije, omdat hij smeergeld betaald had aan vier ministers behorend tot regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Naar wordt aangenomen weet Zarrab veel over illegale praktijken bij de AKP. Daar zou zich ook heel goed de kern van het proces in de VS tegen hem kunnen bevinden. Daarom is het nagenoeg uitgesloten dat Turkije mee zal werken aan de uitlevering van personen die justitie in de VS in verband brengt met Zarrab.

Het zal de AKP dan ook prima uitkomen dat een Nederlandse rechter het echtpaar Deniz de kans bood om op de vlucht te slaan. Daar zal Ankara (voor de verandering) zeker niet over klagen in Den Haag. De Amerikanen zullen aan de andere kant verre van verheugd zijn over deze gang van zaken.

Vraagje

Ik heb nog een vraagje. Als het echtpaar Deniz inderdaad naar Turkije is uitgeweken, dan zou hen dat wel eens zwaar kunnen zijn gevallen zonder paspoorten. Wat tot de veronderstelling leidt dat ze nieuwe reisdocumenten kregen. In dat geval is de vraag van wie. Wellicht zou Washington het aardig vinden wanneer Den Haag daar iets over vraagt in Ankara.

Zie voor eerdere artikelen over het proces tegen Reza Zarrab de rubriek ‘justitie en politie’.

Volg Peter op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politiek biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here