Advocaten Reza Zerrab willen rechter Berman wraken

0
1

zerrab images

Istanbul – Het is een tijd stil geweest rond het proces in de VS tegen de uit Iran afkomstige zakenman Reza Zarrab, maar nu is er weer (enig) nieuws over.

Zarrab werd in maart van dit jaar in de VS gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken en het ontduiken van de ondertussen opgeheven Amerikaanse boycotmaatregel tegen Iran. De zaak krijgt in Turkije veel aandacht omdat Zarrab er van verdacht werd vier ministers van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) smeergeld te hebben betaald.

Er is gesuggereerd dat Zarrab tijdens het proces belastende informatie over president Erdogan zou kunnen prijsgeven om aan een lange gevangenisstraf te ontkomen.

Eerder bepaalde rechter Richard Berman dat het feitelijke proces tegen Zarrab in januari 2017 zal beginnen. Zarrab zal echter al op 6 september a.s. in de rechtszaal verschijnen. De reden daartoe is tweeledig. Om te beginnen hebben de advocaten van Zarrab beroep aangetekend tegen Bermans weigering om hem in afwachting van het proces op borgtocht vrij te laten.

Daarnaast hebben de advocaten een verzoek ingediend om de tenlastelegging nietig te verklaren, omdat het justitie in de VS aan jurisdictie zou ontbreken om Zarrab te vervolgen. Met name ten aanzien van het gebruik van Amerikaanse banken in de financiële constructies van Zarrab. Benjamin Brafman, een van Zarrabs advocaten, sprak daar al over tijdens een van de zittingen.

Aanklager Preet Bharara spreekt het ontbreken van jurisdictie tegen en heeft ondertussen een bezwaarschrift ingediend tegen het verzoek om nietigverklaring.

Op 6 september zal rechter Berman zich over deze kwesties buigen. Of Berman rechter in het proces blijft valt overigens te bezien, want Zarrabs advocaten betwisten zijn onpartijdigheid en willen hem wraken.

Een van hun argumenten is dat Bermans als gespreksleider deelnam aan een symposium over ‘onafhankelijke en efficiënte rechtspraak’ dat in 2014 in Istanbul werd gehouden. Daarnaast deed Berman uitspraken over de eind 2013 onthulde corruptieaffaire rond de AKP tegenover Today’s Zaman, de (ondertussen op last van de overheid opgeheven) Engelstalige krant in Turkije die verbonden was aan de beweging rond imam Fethullah Gülen.

Turksnieuws beschreef het bezoek van Berman aan Istanbul al eerder.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here