Het proces tegen Reza Zarrab begint pas echt in januari 2017 (UPDATE)

2
15

zerrab images

Istanbul – Vandaag vond een volgende zitting plaats in het proces tegen de in Iran geboren goudhandelaar Reza Zarrab. Hij wordt er in de VS van verdacht de boycot tegen Iran te hebben ontweken.

Eind 2013 was Zarrab de centrale figuur in een corruptieschandaal rond de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

De zitting duurde tien minuten en ging uitsluitend over de datum waarop het feitelijke proces gaat beginnen. Zarrabs advocaat, Benjamin Brafman, verzocht rechter Richard Berman een datum begin volgend jaar te prikken, om de zaak niet langer te laten duren dan nodig is. Brafman was zich kennelijk bewust dat eerder niet mogelijk was, mogelijk omdat hij weet dat het dossier erg omvangrijk is.

De rechter bepaalde dat het proces op 23 januari 2017 zal beginnen. Dat wil zeggen, meer dan tien maanden na de arrestatie van Zarrab.

Eerdere zittingen hadden betrekking op een door Brafman ingediend verzoek omtrent borgtocht. Na een bezwaarschrift daarover te hebben ontvangen van aanklager Preet Bharara, die daarin onder andere op vluchtgevaar wees, wees de rechter het verzoek op 16 juni af. Vandaag zei advocaat Brafman te overwegen om tegen deze beslissing in beroep te gaan.

Het proces tegen Zarrab krijgt zowel in de VS als Turkije veel aandacht. Niet in de laatste plaats omdat er over gespeculeerd wordt of Zarrab verklaringen af zou kunnen leggen die belastend zijn voor de AKP en president Erdogan.

Het tijdschrift Foreign Policy plaatste vorige week een artikel van John Hannah, de eerdere veiligheidsadviseur van voormalig vice-president Dick Cheney. Over de zaak tegen Zarrab schreef Hannah:

‘Het is zeker niet onmogelijk dat Zarrab zichzelf tracht te redden door uit de school te klappen over de mate waarin ministers op het hoogste niveau van de Turkse regering, als bereidwillige medeplichtigen, tot over hun nek betrokken waren bij zijn criminele onderneming om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran te ondermijnen. Wat het effect zou zijn van een dergelijke granaatscherf afkomstig uit een Amerikaanse rechtszaal voor Erdogans politieke lot in Turkije, is een kwestie van raden.’

De vrouw van Zarrab, de zangeres Ebru Gündes, zou recentelijk meer expliciet zijn geweest. Ze zei naar verluidt dat ‘Turkije ineen zal storten wanneer haar man gaat praten.’

Update 1: In de VS wordt gezegd dat Zarrab schuld zou willen bekennen.
Update 2: Volgens de naar wordt aangenomen aan de Gülen-beweging verbonden ‘klokkenluider’ Fuat Avni zou de nationale inlichtingendienst van Turkije, MIT, een vals paspoort hebben gemaakt voor Zarrab, waarmee hij de VS had kunnen ontvluchten als hij borgtocht had gekregen.
Update 3: De journalist Razi Canikligil, die verslag deed van het proces tegen Zarrab, is na aankomst in Istanbul aangehouden.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. Beste Peter Edel,

    Even een off topic,
    Op de één of andere manier worden mijn reacties niet geplaatst, of ze verdwijnen om later weer te verschijnen. Onder uw column Armeense genocide had ik een reactie geschreven gericht aan Dekschip. De reactie wordt niet geplaatst.
    Onder uw column vrijheid van religie. Was mijn reactie in eerste instantie zichtbaar om de volgende dag verdwenen te zijn en na een aantal uren weer zichtbaar te zijn.
    Bij Kees zat de Mossad hier waarschijnlijk achter. Ik vraag me af of in mijn geval de Turkse diepe staat betrokken is 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here