Erdogan toch niet naar begrafenis Muhammed Ali (COLUMN)

0
24

latuff ali CkWONPHUUAARG7R

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Aanvankelijk verschenen berichten dat president Erdogan zou spreken bij de begrafenis van de vorige week overleden Amerikaanse bokslegende Cassius Clay, die sinds zijn bekering tot de islam en toetreding tot de Nation of Islam begin jaren zestig, als Muhammed Ali door het leven ging.

Vervolgens bleek dat er in de VS geen prijs werd gesteld op Erdogans toespraak. Om onduidelijke redenen, maar het woordje dat koning Abdullah II van Jordanië bij de plechtigheid zou doen werd eveneens van het programma geschrapt, dus hoefde hij het niet persoonlijk op te vatten. Dit weerhield de Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff er niet van om een spotprent te maken waarop Muhammed Ali vanuit zijn kist zegt: ‘Niet uit mijn naam dictator’ en een bokshandschoen naar het hoofd van Erdogan gooit.

Op de avond van 8 juni was het opeens schrikken geblazen. Programma’s van verschillende nieuwskanalen werden plotseling onderbroken voor een presidentiële toespraak. Erdogans tegenstanders wreven zich even in de handen. Zou hij zijn aftreden aankondigen? Er werd de laatste tijd immers weer gespeculeerd over zijn gezondheidssituatie.

Maar niets daarvan, want Erdogan maakte bekend dat hij toch naar de VS zou gaan voor de begrafenis van Muhammed Ali, al was het dan niet om daar een toespraak te houden. Dat nieuws werd kennelijk belangrijk genoeg bevonden om er de reguliere discussieprogramma’s op dat tijdstip voor te onderbreken.

Op de sociale media verschenen ondertussen de wildste veronderstellingen. Zo zou Erdogan na aankomst in de VS gearresteerd worden. Onzin natuurlijk, want er is geen internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Althans, nog niet, want wie weet wat het proces tegen de Iraanse zakenman Reza Zerrab gaat brengen als daar erg vervelende zaken over Erdogan aan het licht komen.

Nog gekker was het bericht dat Erdogans aartsvijand, imam Fethullah Gülen, ook bij de begrafenis aanwezig zou zijn en dat het tot een confrontatie zou komen tussen de bodyguards van beide. Al even onwaarschijnlijk, want Gülens gezondheid is broos en erg ver van zijn onderkomen in Penssylvania vertoont hij zich niet.

Te midden van dergelijk bizarre verhalen vertrok Erdogan alsnog naar de stad Louisville in de staat Kentucky waar Muhammed Ali in 1942 werd geboren, en waar hij ook wordt begraven. De Turkse president ging daar mee in een gebed voor de bokser en had een iftar-maaltijd met een groep in de VS woonachtige Mescheten (uit Georgië afkomstige Turken). Erdogan vertrok echter nog dezelfde dag, zonder op de voor 10 juni geplande uitvaartplechtigheid te wachten waar hij voor gekomen was.

Er waren wat incidentjes. Naar verluidt zou Erdogan een standje hebben gekregen toen hij probeerde een stukje stof van de Kaäba in Mekka op de kist van Mohammed Ali leggen. Verder wordt gezegd dat een verzoek van Erdogan en Mehmet Görmez, het hoofd van het Turkse presidium voor religieuze zaken Diyanet, om samen uit de Koran te lezen, werd geweigerd.

Er viel ook nog een voorvalletje te noteren tussen Erdogans bodyguards en agenten van de Amerikaanse Secret Service. De heren wilden op dezelfde plaats staan toen Erdogan in zijn auto stapte, waarna een korte ruzie ontstond. Het is niet voor het eerst dat Erdogans bodyguards tijdens zijn buitenlandse reizen tegen dat soort problemen oplopen.

Wat de aanleiding ook was, Erdogan gooide de handdoek in de ring en liet Kentucky achter zich. Of hij met een vliegtuig of een vliegende schotel naar Turkije terug vertrok werd niet bekendgemaakt.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here