De Turkse president wil meer kinderen

1
20

contraceptive images

Istanbul – President Erdogan moedigt de bevolking van Turkije aan om meer kinderen te krijgen. Het liefst vier per vrouw, als het aan hem ligt. Daar riep hij al eerder toe op, maar deze week benadrukte hij dat nog eens tijdens een bijeenkomst van de door zijn zoon bestierde jeugd- en onderwijsstichting TÜRGEV. Daar zei Erdogan dat islamitische families geen voorbehoedsmiddelen zouden mogen gebruiken.

Erdogan giet het in een religieuze context, maar de achterliggende gedachte is de vrees voor vergrijzing van de bevolking zoals die in West-Europa ervaren wordt. Het veel bekritiseerde advies van de zogenaamde ‘echtscheidingscommissie’ onlangs aan het Turkse parlement, dient in hetzelfde verband begrepen te worden.

Van vergrijzing is in Turkije op dit moment in ieder geval nog geen sprake, want de Turkse bevolking is vergeleken met die in het Europese werelddeel relatief jong.

Vorig jaar kregen Turkse vrouwen gemiddeld 2,14 kinderen. In 1980 lag dat cijfer twee keer zo hoog, maar het zorgt er nog altijd voor dat de bevolking van Turkije groeit, al is het dan niet meer in de mate van voorheen. Wel valt op dat Koerden vaak meer kinderen krijgen dan Turken, wat een gewijzigde bevolkingssamenstelling voor de toekomst impliceert.

Erdogan kan zich dan tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen keren, maar het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties denkt daar anders over. Daar maakt men zich zorgen over het feit dat twintig procent van de Turkse vrouwen abortus gebruikt in het kader van gezinsplanning en ziet men in plaats daarvan liever het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Overigens riep Erdogan, die zelf vier kinderen kreeg, een paar jaar geleden nog op om geen abortus te plegen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van liberale Turken die menen dat hij vrouwen de les niet mag lezen over wat ze met hun lichaam doen. Soortgelijke kritiek is nu hoorbaar over zijn oproep om geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here