Toch een MHP-congres (COLUMN)

1
3

bahceli index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Dat er onenigheid heerst binnen de ultranationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP) beschreef Turksnieuws al eerder. De aanleiding bestaat uit het verlies van de partij tijdens de verkiezingen op 1 november jl. Dissidenten binnen de MHP houden partijleider Devlet Bahceli daar verantwoordelijk voor. Ze wilden via de rechter een buitengewoon partijcongres afdwingen om een nieuwe partijleider aan te wijzen. Ze kregen hun zin, maar Bahceli ging in beroep.

Hoewel verschillende rechtbanken ondertussen een uitspraak deden, was het wachten op die van het Hoger Beroepshof. Daar had men geen haast, wat de ongeduldige dissidenten tot wanhoop dreef. Ze probeerden op 15 mei een spontaan congres te beleggen, maar de gouverneur van Ankara stak daar met behulp van een politieblokkade een stokje voor.

Deze week vond het Hoger Beroepshof eindelijk een gaatje om Bahceli en diens opponenten binnen de MHP uit de spanning te verlossen. Dat wil zeggen, een week nadat het Turkse parlement instemde met de opheffing van de onschendbaarheid van haar aangeklaagde leden. Een speciaal tijdstip, aangezien beide gebeurtenissen verband houden met het voornemen van president Erdogan om Turkije onder een presidentieel systeem te brengen.

Het Hoger Beroepshof stemde toe in een partijcongres, maar alleen om de statuten van de partij te veranderen. De dissidenten gingen daarmee akkoord, omdat ze poas in een latere fase tot het aanwijzen van een nieuwe partijleider wilden komen. Bahceli maakte er vervolgens echter alsnog een congres van waar de MHP een nieuwe leider aan zal wijzen. Ook verklaarde hij daar kandidaat voor te zijn.

Dit leidt tot de vraag waarom Bahceli eerder tegen een congres in beroep ging. De wegen van Bahceli zijn ondoorgrondelijk. Gezien de recentelijk vaak gehoorde veronderstelling dat de MHP het zonder hem een stuk beter zou doen bij verkiezingen, lijkt hij te bluffen.

Of Bahceli leider van de MHP blijft zullen we op 10 juli weten, want het congres van de partij is voor die dag gepland.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. ook wel een interessant detaille, hij noemt zijn opponenten of dissidenten of kanditaten meerdere malen Parallel een veel gebruikt term dezer dagen. zou hij ingefuisterd zijn of het helemaal zelf verzonnen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here