Masturbant geassocieerd met Gülen-beweging (COLUMN)

7
21

metro bus index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Soms bereiken de meest idiote berichten de Turkse media. Neem deze. Een bijrijder op een bus van de onderneming Metro Turizm wordt ervan beschuldigd dat hij op 24 mei staande voor een passagier heeft gemasturbeerd en zijn sperma op haar heeft gedeponeerd.

Op zich heel goed mogelijk. Deze schending van de eerbaarheid sluit aan bij andere berichten over seksuele mishandeling van vrouwen in Turkije, en dat zijn er niet zo heel weinig. Activisten van de organisatie ‘We zullen de moord op vrouwen stoppen’ trokken dan ook naar het kantoor van Metro Turizm in de stad Eskisehir om daar op vervolging van de verantwoordelijken aan te dringen.

De honorair voorzitter en oprichter van Metro Turizm, Galip Öztürk, gaf een bijzondere draai aan het verhaal. Via Twitter beschuldigde hij de ‘parallelle staat’, oftewel de beweging rond imam Fethullah Gülen van het incident:

‘Parallel tuig. We weten dat jullie verraders zijn en proberen Metro Turizm aan te vallen om de Gülen-beweging te redden. Ik verwacht niets anders van jullie.’

Nu kunnen we ons bij een aantal beschuldigingen die Gülen en zijn beweging over zich heen krijgen veel voorstellen, maar dat de in de VS woonachtige imam een masturbant in dienst neemt om een busonderneming in diskrediet te brengen wordt erg bizar. Het onderstreept dat Gülen de ideale zondebok is geworden in Turkije sinds president Erdogan hem tot aartsvijand verklaarde.

Er wordt gezegd dat Turkije deze zomer door een hittegolf zal worden getroffen. Als het inderdaad onhoudbaar heet wordt, weten wij al wie de schuld krijgt…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

7 REACTIES

  • Ik vraag me altijd weer af vanwaar die grote belangstelling van buitenlanders voor Turkije die zichzelf een mening aanmeten over Turken en hun regering.
   Meneer Germano spreekt geeneens Nederlands maar bemoeit zich er ook tegenaan om duistere redenen.
   Hetgeen Erdo?an steeds zegt, dat er duistere buitenlandse krachten op de vernietiging van Turkije uit zijn kloppen echt wel. Als er figuren als Germano opduiken met negatieve uitspraken over Turkije in het engels, dan zegt dat veel.

 1. Ik heb die Germano eerder gezien negatieve reacties geven en alleen over Turkije.
  En deze nieuwssite geeft ook alleen maar negatieve nieuws. Waarom schrijf je niet over Hoe Erdogan heel afrika en Somalie hulp biedt,
  Laast nog heeft die zoveel miljoen fietsen uitgedeelt aan schoolkinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here