Zakenman Reza Zarrab vervolgd in de VS (COLUMN)

9
13

zerrab index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Reza Zarrab wordt in de VS vervolgd. De 33-jarige uit Iran afkomstige goudhandelaar werd op 19 maart in de staat Florida aangehouden. Twee dagen later volgde voorgeleiding, waarbij de rechter bevel gaf tot zijn arrestatie.

Zarrab wordt beschuldigd van financiële transacties voor de regering van Iran, waarmee de ondertussen opgeheven Amerikaanse boycot tegen dit land werd ontweken. Hij kan hiervoor tot 75 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

In de tenlastelegging wordt ook de naam genoemd van een van zijn medewerkers, Kamelia Jamshidy, en van Hossein Najafzadeh, een medewerker van de Mellat-bank in Iran. Beide zijn (nog) op vrije voeten.

Corruptieaffaire

Zarrab kwam eind 2013 in opspraak in Turkije naar aanleiding van een corruptieaffaire in en rond de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Zarrab werd toen door justitie verweten dat hij de leiding had over een op goudsmokkel en witwaspraktijken gerichte organisatie.

Justitie stelde dat AKP-ministers die Zarrab van dienst waren, royaal door hem werden betaald. Zij namen kort na de onthulling van het schandaal ontslag. De AKP-meerderheid in het parlement werd er later door president Erdogan van overtuigd om hen niet door het hooggerechtshof te laten vervolgen.

Zarrab werd gearresteerd, maar nadat de aanklacht tegen hem was ingetrokken kwam hij vrij. Dat kon gebeuren omdat de AKP de (tot de beweging rond imam Fethullah Gülen behorende) aanklagers in deze zaak beschuldigde van een poging tot staatsgreep. Deze aanklagers weken uit naar het buitenland, omdat hen zelf vervolging boven het hoofd hing.

Zanjani

Zarrab werd van alle blaam gezuiverd in Turkije. Erdogan noemde hem een ‘filantroop, wiens zaken het land voordeel brachten.’ In bijzijn van Erdogan, vicepremier Kurtulmus en toenmalig economieminister Zeybekci kreeg Zerrab in juni 2015 zelfs een onderscheiding van een transportorganisatie voor zijn verdiensten als exporteur.

Zarrab kwam eerder deze maand weer in het nieuws toen de eveneens uit Iran afkomstige zakenman Babak Zanjani in dat land ter dood veroordeeld op beschuldiging van corruptie. Zarrab is vaker genoemd als zakenpartner van Zanjani, al ontkent hij dat zelf.

Kort na de veroordeling van Zanjani verschenen berichten waaruit bleek dat Zarrab zijn onroerend goed in Turkije te koop aanbood, waaronder een peperdure villa aan de Bosporus die hij deelde met zijn echtgenote, de popster Ebru Gundes.

Bezoek

De arrestatie van Zarrab zal bij de AKP en in het presidentieel paleis tot nadenken stemmen. Niet alleen omdat ermee onderstreept wordt dat de beschuldigingen door Gülens aanklagers van eind 2013 wel degelijk hout sneden, maar ook omdat er tussen 29 maart en 2 april een bezoek van Erdogan aan de VS op het programma staat.

Erdogan zal daar een door Turkije gefinancierde moskee in de staat Maryland openen en een conferentie over nucleaire veiligheid in Washington bezoeken. Of hij tijdens zijn bezoek een gesprek zal hebben met president Obama is nog onduidelijk, maar het is sowieso heel goed mogelijk dat Erdogan in de VS lastige vragen van journalisten zal krijgen over Zarrab.

Samenzwering

Een van de regeringsgezinde kranten in Turkije liet er geen gras over groeien. Die plaatste direct nadat de arrestatie van Zarrab bekend was geworden een foto waaruit moest blijken dat de aanklager in deze zaak, Preet Bahrara, banden heeft met de Gülen-beweging. Een internationale samenzwering dus…

Dat laatstgenoemde invalshoek rond de arrestatie en vervolging van Zarrab zal naar meer smaken. We weten zo langzamerhand hoe het gaat. Dergelijke akkefietjes geven Erdogans media een extra argument in handen om hard te maken dat de wereld samenzweert tegen de opkomst van het ‘Nieuwe Turkije’ als neo-Ottomaanse supermacht.

Wanneer de met Erdogan bevriende columnisten het over die boeg gooien zal de achterban van de AKP er zeker van smullen, waardoor autocratisch bestuur en beperkingen van vrijheden daar zeker geaccepteerd zullen blijven worden.

Ieder nadeel heeft nu eenmaal een voordeel…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

9 REACTIES

   • Lekker voor jou ook. Wat voor werk doe Amsterdammer dat je Zerrab en Erdo?an steunt. Drugsdealer, vrouwenverkoper, messentrekker, handophouder?

   • Over polariseren gesproken…mijnheer pseudo-Amsterdammer. Een echte Mokumer zou zich de ogen uit zijn kop schamen als die zich zo gedroeg als jij. het is inmiddels 2016 hoor!

    • Uiteraard bedoel ik dat jij recepje niet thuishoort in NL Je hebt net als Erdogan niets begrepen van het hebben van een democratisch gedrag. Sterker nog je leeft nog in de oude eeuw. En je bent een racist pur sang.

  • Haha jij bent in mijn ogen de nazaat van de collabarateurs die de bezettings troepen in Turkije verwelkomden en vrouwen van het verzet stenigden en maar ondertussen bidden in de voorrijen van de moskee zodat je een bruine arm kan halen bij een waarschinlijk niet academisch opgeleide imam. Jou soort is zo laag en hypocriet in mijn ogen jullie zijn lager dan de vijanden van Turkije en Pkk. Jouw soort moet heel snel geeuthaneseerd worden de Nep Turken dat jullie zijn. Dus hup hup kruip in je hol sister fucker. Maak maar nog meer inteelt kindertjes die vervolgens hun hand gaan ophouden.bij dr jullie zo gehaate Nederlandse staat. Toen je de brood van Nederlamd vrat was dat geen haram of wel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here