Verse beledigingszaken (COLUMN)

13
6

sukur images

Terwijl de strapatsen van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) de internationale reputatie van Turkije in toenemende mate onder druk zetten, blijven Turken aangeklaagd worden wegens het beledigen van president Erdogan.

De voormalige voetballer Hakan Sükür is nu ook aan de beurt. Sükür zat niet al te lang geleden nog in het Turkse parlement namens de AKP. Hij maakte er geen geheim van een volgeling van imam Fethullah Gülen te zijn. Dat was geen probleem, zolang er de AKP nog hecht met de Gülen-beweging samenwerkte. Toen de goede verstandhouding omsloeg in een bitter conflict kon Sükür zich echter niet meer bij de AKP vertonen en stapte hij uit de partij.

Bij de verkiezingen van 7 juni jl. probeerde Sükür het nog als onafhankelijk kandidaat, maar dat werd geen succesvolle onderneming. Viel ook niet te verwachten, want als politicus stelde Sükür weinig voor. Dat hij een plaatsje in het parlement kreeg was vooral gebaseerd op zijn verdiensten als voetballer. Daar had Erdogan wel iets mee. Hij voetbalde per slot van rekening vroeger ook, al deed hij dat lang niet zo goed als Sükür. Dat Erdogan een tijdje geleden tijdens een showwedstrijd een paar keer wist te scoren verandert daar niets aan. Welke keeper haalt het immers in het hoofd een schot van de president te stoppen? Voordat je het weet wek je zijn toorn heb je een aanklacht aan de broek wegens belediging van de president.

Sükür hoefde daarvoor niet in het veld te staan. Een bericht aan zijn twittervolgers die hem niet in dank werd afgenomen door Erdogan was genoeg. De president liet een klacht indienen tegen de sportheld wegens belediging. Dat kan Sükür op vier jaar gevangenisstraf komen te staan, als de rechter tenminste meegaat in de eis van de aanklager en geen begrip toont voor Sükürs verdediging dat zijn tweet niet over de president ging.

Meer van het sportfront: het ziet er naar uit dat de wereldberoemde bergbeklimmer Nasuh Mahruki, de enige Turk die op de zeven continenten de hoogste berg beklom, ook voor een rechter moet verschijnen. Er loopt in ieder geval een onderzoek naar hem. Mahruki zou Erdogan in een column hebben beledigd.

Ook minder bekende Turken wordt belediging van de president verweten. Er is deze week veel toe doen om de vrachtwagenchauffeur Ali D. uit de provincie Izmir. Hij stoorde zich hevig aan wat zijn echtgenote over Erdogan zei wanneer de president op de TV te zien was. Dus wat deed Ali D.? Hij nam de uitspraken van zijn vrouw op en stapte met de opnamen naar de politie om aangifte te doen tegen haar.

Ali D. moet een overtuigd medestander van Erdogan zijn, want hij zei zelfs zijn vader aan te zullen geven wanneer die de president beledigt.

Dan is er nog het verhaal van de man die bestolen werd en daarvan aangifte wilde doen bij de politie. ‘Ik kom een dief aangeven’, zei hij op het politiebureau. Hij werd onmiddellijk aangehouden wegens het beledigen van de president. Niet echt gebeurd natuurlijk, maar tegelijkertijd tekenend voor de situatie dat je dergelijke grapjes hoort in Turkije.

Met al die beledigingszaken leren de Turken erg op hun woorden te passen, wat uiteraard geheel past in een democratie onder een dictator, die er bovendien zelf niet voor schroomt zijn onderdanen te beledigen als zij het wagen om aan zijn beleid te twijfelen.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

13 REACTIES

 1. Wat een flauw column, vooral het deel waarin je Erdogan met Sukur vergelijkt en daarbij grappig probeert te doen door eraan toe te voegen “Voordat je het weet wek je zijn toorn heb je een aanklacht aan de broek wegens belediging van de president.”….Alle aanklachten zijn meer als terecht. Het beledigen van de president komt neer op het beledigen van het volk, de president vertegenwoordigd immers het volk!!…jij neemt het niet serieus maar het volk denkt daar anders over. Kilicdarogluoglu is ook zo’n respectloze figuur. Zijn zielige en onbeschofte houding gaat hem steeds meer stemmen kosten.

 2. Maho, ben je wel goed bij je hoofd? Hoe kom je er bij te zeggen dat het beledigen van een staatshoofd gelijk staat met het beledigen van het volk dat hij vertegenwoordigt?
  Erdogan vertegenwoordigt absoluut niet de Turkse natie, hooguit een deel daarvan – of om precies te zijn ca. 40%. Bovendien heeft hij zijn presidentschap te danken aan een kieswet die door moordenaars als Evren c.s. is doorgedrukt en volstrekt ondemocratisch is. Zijn belofte om die te veranderen is hij nooit nagekomen.
  Alleen al het feit dat in Turkije een kiesdrempel van 10% wordt gehanteerd, maakt duidelijk dat een fors deel van de bevolking niet is vertegenwoordigd – niet in het parlement, laat staan door een autoritaire president die door de meerderheid van 60% wordt gehaat.
  .
  Over vertegenwoordigers gesproken: jij bent een ‘uitstekende’ vertegenwoordiger van de Ottomaanse en later Turkse (lees: kemalistische) traditie, waarin kritiek wordt verward met belediging, opruiing, insubordinatie en andere vormen van paranoia. Goddank leven wij in Nederland waar mensen als Edel vrij kunnen schrijven en jij vrij kan schelden. Houden zo.

  • Wat een respect zeg, niet alleen zijn jullie verraders van de Turkse republiek maar ben je ook eem verrader van de Nederlandse staat. Rot dan op naar de lemen huis van je in Turkije die in mijn ogen geen Turkije is. Eerder Arabie zou ik zeggen. Ze hebben nog vacatures bij de Daesh dwaas.

   • Ga jij aub terug naar Turkije zeg. Ebru Umar heeft gelijk: de integratie van Turkse Nederlanders is mislukt, jij bewijst het maar weer eens. Zucht..

    • En dat komt door lui als jij, die blijven volharden in hun discriminatie, ook al doen we nog zo ons best.
     We hebben decennia lang geprobeerd erbij te horen. Nu dat we ons uiteindelijk afkeren zou het onze schuld zijn? Mooi niet vriend.
     En jammer voor jou, maar wij gaan niet weg, daarvoor hebben teveel geïnvesteerd. Waarom zouden we dat aan jou achterlaten? Ik heb een Nederlands paspoort verworven, zie het me maar eens af te nemen.

  • Keesje, zeker vergeten dat Erdogan zijn presidentschap te danken heeft aan het volk, niet aan het parlement. Dus het heeft niets met de kieswet te maken dat door Evren is ingevoerd!Erdogan is de eerste president rechtstreeks gekozen door het volk. Erdogan vertegenwoordigt wel degelijk het volk, al is het met 52% van de stemmen, net zoals Rutte het algehele Nederlandse volk vertegenwoordigt. Door 60% gehaat?…je weet niet waar je over praat en overdrijft nogal..zoals altijd! Zeker weer ingelicht door je CHPKK vriendjes!

   • Inderdaad is het waar dat Erdogan met bijna 52% van de uitgebrachte stemmen is gekozen. Maar wel met de kanttekening dat op dat resultaat veel kan worden afgedongen. Zo wijst Wikipedia er op dat de verkiezing is bekritiseerd door zowel de politieke oppositie als internationale waarnemers vanwege beïnvloeding van de media in zijn voordeel, beschuldigingen van corruptie, de onnauwkeurigheid (lees: het manipuleren) van opiniepeilingen en het misbruik van officiële publieke middelen voor Erdo?an’s campagne.
    .
    Bovendien Mahootje, gaat je vergelijking met Rutte geheel mank. Rutte is immers niet ons staatshoofd, maar dat is Willem Alexander. Ofschoon ik geen Oranjefan ben (en ook geen CHP-vriendje – doch dit terzijde) herinner ik mij niet dat de Nederlandse koning de grondwet schendt, naar believen premiers ontslaat en de vrije meningsuiting van zijn tegenstanders (48% van het volk) onmogelijk maakt.

 3. als het westen zegt dat turkije met erdogan slecht bezig is ,dan wilt da zeggen dat ze goed bezig zijn Dank u erdogan dank u AKP

 4. Mensen die over meningsuiting en vrijheid dag en nacht bezig zijn ,Mijn vraag is waarom jullie de 60% van de kiezers niet respecteren die voor akp gestemt geeft

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here