Kemal Kilicdaroglu herkozen als leider van de CHP

1
12

kilic index

Gedurende het afgelopen weekend hield de Republikeinse volkspartij (CHP) congres in de Ankara Arena, op nog geen vijftig meter van de plaats waar vorig jaar een verwoestende aanslag plaatsvond in de Turkse hoofdstad.

Kemal Kilicdaroglu werd herkozen als partijleider. Dat ging niet zonder slag of stoot, want er was kritiek hoorbaar op het democratische gehalte binnen de partij.

Andere parlementariërs die geïnteresseerd waren in het leiderschap trokken zich vorige week terug. Een van hen, Muharrem Ince, verklaarde niet bij een ‘democratie-spelletje’ betrokken te willen zijn en wilde de antidemocratische opstelling van de partijleiding niet legitimeren.

Een andere kandidaat die zich terugtrok, Umut Oran, liet in een schriftelijke verklaring eveneens weten problemen te hebben met de interne democratie binnen de CHP.

Nadat Mustafa Balbay er niet in slaagde om handtekeningen van tien procent van de gedelegeerden te krijgen (een voorwaarde voor kandidatuur) bleef Kilicdaroglu als enige kandidaat over. Voordat het congres begon kon het leiderschap over de CHP hem dus al niet meer ontgaan. 990 van de 1238 kandidaten kozen voor hem. 248 stemmen (!) werden ongeldig verklaard.

‘Armzalige dictator’

Aan het begin van het congres hield Kilicdaroglu een toespraak waarin hij president Erdogan als een ‘armzalige dictator’ omschreef. Zoals te verwachten viel werd daar verontwaardigd over gereageerd bij Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Een aanklager in Ankara zei een onderzoek te zullen beginnen naar aanleiding van deze uitlating van Kilicdaroglu.

Kilicdaroglu had geen goed woord over voor het beleid van de regering ten aanzien van het geweld in het Zuidoosten van het land:

‘Wat is het verschil tussen foto’s uit het Zuidoosten en die uit Syrië. Ze namen in 2002 een Turkije over dat geen terrorismeprobleem kende. En nu hebben we een Turkije dat in een bloedbad is veranderd. De regering is verantwoordelijk voor de tranen die vloeien.’

Kilicdaroglu veroordeelde de aanhouding van academici die onlangs een petitie ondertekenden waarin werd opgeroepen tot onderhandelingen met de Koerdische PKK en een einde van de uitgaansverboden.

Grondwet

Verder zei de herkozen CHP-leider dat zijn partij bereid is een nieuwe grondwet te steunen zolang die gebaseerd is op vrijheid en democratie. Aan de vier eerste artikelen van de huidige grondwet, waarin de Turkse staat omschreven als democratisch, seculier, sociaal, en geregeerd volgens een rechtstaat, valt voor Kilicdaroglu niet te tornen.

Over Erdogans streven naar een presidentieel systeem zei Kilicdaroglu:

‘We zullen actief betrokken zijn bij ondernemingen om ons land te bevrijden van door de junta [van 1980] gemaakte wetten. We zullen echter niet toestaan dat het land opnieuw vormgegeven wordt op basis van de persoonlijke inzichten van een enkele persoon… We staan een verandering in het systeem niet toe. Jij [Erdogan] verwijst voortdurend naar het Ottomaanse Rijk, maar wist je dat de Ottomanen een parlementair systeem kenden. Vanwaar die verandering?

Kilicdaroglu beloofde ‘een nieuwe pagina’ in Turkije te zullen openen, vrijheid en democratie te brengen en dat de CHP de partij voor de armen wordt.

De CHP is de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement. Bij de verkiezingen van 1 november haalde ze ruim 25 procent van de stemmen. Alleen in de jaren zeventig kreeg de partij aanmerkelijk meer stemmen. Aan het einde van dat decennium voerde de CHP voor het laatst een regering aan.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Wauw…erg democratisch gekozen! Kilicdaroglu die in 2010 doormiddel van chantage aan de macht is gekomen, dwingt nu Muharrem Ince en Umut Oran om zich terug te trekken. Puur dictatoriale gedrag van Kemal Kilicdaroglu. En dan met zijn grote en smerige mond onzin uitkramen en wijzen naar Erdogan. Kemal Kilicdaroglu leidt al vanaf de moment dat hij aan de macht kwam keer op keer een nederlaag tegen Erdogan. Bij elke nederlaag neemt zijn dictatoriale en smerige gedrag toe. Uit wanhoop val hij steeds met zijn leugens en valse beschuldigingen Erdogan aan, geeft steun aan de PKK en iedereen die zich tegen de regering keert. Onlangs zei hij nog vrienden tegen de PKK terroristen. Schaamte komt niet voor in zijn woordenboek.
    Zijn laatste onfatsoenlijke actie tijdens het congres komt hem waarschijnlijk duur te staan. Er is al een gerechtelijke proces tegen deze prutser, die niets anders als onkunde uitstraalt, op gang gezet. Hoe kun je Erdogan dictator noemen als er binnen je eigen partij een dictator zit, zo kom je niet geloofwaardig over, dat kunnen we niet make zei Muharrem Ince onlangs nog. Ook heeft Kilicdaroglu geen houvast, de ene keer zegt hij A en de volgende keer weer B. Houdt zich nooit aan zijn beloftes, is erg kortzichtig en houdt zijn achterban voor de gek. Bij MHP gaat het precies op de zelfde wijze. Devlet Bahceli wilt maar al te graag zijn stoel voor zichzelf houden. Bahceli wil het congres uitstellen tot ergens mei 2018. Het wordt nog spannend als de kandidaten naar het gerechtshof stappen. Gelukkig komen deze dictators niet meer aan de macht. Hun bestuur zou Turkije een klap in het gezicht zijn. Met deze prutsers aan de leiding zouden we zeker 30 jaar de terug de tijd ingaan. Dit soort partijen verdienen niet meer als 25 % , eigenlijk is dat al veelte veel. Zolang deze slordige zielepoten de partijen besturen mogen ze van het volk voorlopig alleen maar fungeren als oppositie en zelfs daar hebben ze enorm moeite mee. In steden als Izmir waar de gemeenten in handen van de CHP zijn, zijn er veel problemen.Ontevredenheid neemt met de dag toe. Nog even en CHP wordt een doorn in het oog. CHP, MHP en HDP hebben alleen maar praatjes, praatjes en nog eens praatjes. We weten allemaal: praatjes vullen geen gaatjes!! Één van de redenen dat AKP goed blijft scoren is dat zijn tegenstanders een stelletje zielige prutsers zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here