David Bowie en het Turkse ‘lange leven’ (COLUMN)

11
12

bowie index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Een artikel over de deze week overleden zanger David Bowie op een website over Turkije? Toch is daar reden toe.

Eind jaren zeventig woonde Bowie in Berlijn. In gezelschap van collega’s Iggy Pop en Brian Eno maakte hij daar een van de meest creatieve periodes uit zijn carrière door. Low, Heroes en Lodger ontstonden er.

Laatstgenoemde album verscheen in 1979. Een van de songs heeft als titel Yassassin en klinkt als een combinatie van reggae en funk, met in de verte een vage invloed van Turkse muziek.

Yassassin is een Turks woord dat vertaald neerkomt op ‘een lang leven.’ In interviews zei Bowie dat hij het ergens op een muur had zien staan en besloot het als titel te gebruiken. Dat was echter een typisch Bowie-grapje, want er is wel degelijk een verband tussen titel en tekst.

Bij het schrijven van Yassassin werd Bowie beïnvloed door Turkse arbeiders die hij meemaakte in Neukolln, een wijk in Berlijn. De tekst gaat over een Turk uit de provincie die naar Duitsland kwam, maar niet veel met dat land (‘just sun and steel’) op had. Hij probeerde echter niet op te vallen om een confrontatie uit de weg te gaan (‘I walk without a sound’) in het land waarvan hij wist dat zijn toekomst er lag.

Het is het verhaal van erg veel Turken die hun land van herkomst achter zich lieten om in West-Europa een bestaan op te bouwen.

Op het eerdere album Heroes toonde Bowie ook al geïnspireerd te zijn door Neukolln, want daar staat een naar die wijk genoemde (instrumentale) track op. Die is eveneens geïnterpreteerd als een reflectie van Bowie over de ontheemdheid van Turkse arbeiders. In Yassassin is dat echter stukken duidelijker. Op die manier liet Bowie ook zien gevoelig te zien voor sociale thema’s.

Yassassin verscheen op single, maar alleen in Nederland in Turkije.

Er is overigens nog een verband tussen Bowie en Turkije. In de jaren tachtig maakte de in Turkije geboren multi-instumentalist Erdal Kizilcay deel uit van zijn band. Kizilcay speelde onder andere op de albums Never let me down, The Buddha of Suburbia en 1.Outside. Daarnaast speelde hij tijdens Bowie’s Glass Spider Tour.

Hieronder volgt de tekst van Yassassin:

Yassassin – I’m not a moody guy
Yassassin – I walk without a sound
Yassassin –
Just a working man, no judge of men
Yassassin –
But such a life I’ve never known

We came from the farmlands
To live in this city
We walked proud and lustful
In this resonant world
You want to fight
But I don’t want to leave
Or drift away

Look at this – no second glances
Look at this – no value of love
Look at this – just sun and steel
Look at this – then look at us

If there’s someone in charge
Then listen to me
Don’t say nothing’s wrong
‘Cause I’ve got a love
And she’s afeared
You want to fight
But I don’t want to leave
Or drift away

Yassassin, Yassassin, Yassassin

Wie Yassassin wil beluisteren kan de song hier vinden.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

11 REACTIES

 1. Yasasin, bedoelde hij waarschijnlijk, yassassin klink als een schreuwende griek en maakt geen deel uit de Turkse woorden…lang leven schrijf je toch ook niet als “lan leyfen” (Turks) en zegt hierbij dat het Nederlands is, en vertaald ” cok yasa of uzun omurler betekent…mislukte inspiratie! Verder ken ik het nummer niet en in Bowie lag mijn interrese al helemaal niet.

 2. ammer dat een groot deel van de in Nederland wonende Turken niet ziet dat Turkije in 2 delen is opgesplitst. Je bent vóór of tegen Erdogan en zijn partij. De discussie over politiek slaat in de meeste gevallen over naar een grote ruzie, waarbij zelfs vaders met hun eigen kinderen afstand nemen of andersom, omdat de één vóór Erdogan is en de ander tegen. Het moet toch niet waar zijn dat het lot ligt aan 1 man, een man die denkt dat hij groter is dan het land. Laten we dit niet vergeten; 1 man zal ooit weggaan en na een paar dagen is iedereen hem vergeten. De angst van Erdogan is ook Ataturk, want de grote leider is en zal nooit vergeten worden onder de meeste Turken, ook niet onder het ongeveer 9 procent tijdelijke stemmers op Akp.
  2023 is het honderd jarig bestaan van de door Ataturk opgerichte republiek en het ideale moment voor Akp en Erdogan om een einde te maken aan de republiek. Tenslotte is Akp geweest die zei: republiek heeft gefaald( citaat van de vorige president Abdullah Gül).
  De Akp had 40%, kreeg in de laatste verkiezingen 49,5, waarvan 9-9,5% uit angst op het laatste moment op Akp gestemd hebben, want de andere rechtse partij MHP – soortgelijke rechtse partij als Akp – had geen kans om groter te worden en een klein deel van de Koerden dat op Hdp gestemd had, heeft gestemd op Akp, om de Akp kans te geven om de poltieke belofte waar te maken. De politieke belofte is: ste, op Akp en Akp maakt einde aan terrorisme in het land. Dit werd letterlijk door de op papier functionerende premier Davutoglu meegedeeld.
  Als neutrale volger moeten we als volgt kijken: Akp komt opeens met een economisch paket dat zo goed als identiek is aan het paket van Chp. Chp werd bekritiseerd, omdat er geen geld zou zijn voor dit paket. Opeens komt Akp met hetzelfde paket en er is ineens wel geld. Het volk wordt wederom voor gek verklaard.
  Als Turkije wederom het volk wou samenbrengen, zou de polariserende aanpak van akp afgerekend moeten worden, maar het is niet gebeurd. Men heeft Akp de meerderheid gegeven om een einde te maken aan de chaos in het land. Succes zou ik zeggen! Ik hoop als ieder dat er een einde zal komen, want het is zeer vervelend voor een land en het volk.
  Ik heb niks geschreven over de buitenlandse politiek van Turkije. Te denken aan Syirië-politiek, Midden-Oosten, Eu.
  Tot en met 2010/2011 waren Asad en Erdogan dikke vrienden, zijn ze met familie op vakantie geweest. Nu vijanden.
  Tot eind 2013 hebben Fetullah Gulen en Erdogan alles samengedaan. Nu is Gulen de vijand. Waarom? Gulen en Erdogan konden het land niet delen, wie krijgt de macht.
  Cozum süreci( vredesporces): in Osle heeft de Akp van Erdogan aan tafel gezeten met de Pkk, waarbij ze een deal hebben gesloten. Het volks weet van niks. Begin dit jaat kwam de regering akp met de Hdp tot een deal. Erdogan ziet gevaar voor zijn positie, veegt de deal van tafel en is opeens keihard tegen de mensen met wie hij aan tafel zat. Weer is hij belazerd, volgens Erdogan zelf.
  Nu is Hdp de boosdoener en Erdogan is weer belazerd, aldus Erdogan.
  Kritische journalisten worden opgepakt, omdat ze enkel hun beroep uitoefenen en dat is de functie journalist. Wat doet een journalist? Het volk informeren, waarbij de journalist niet verplicht is om zijn of haar bron te vermelden. Eergisteren al twee topjournalisten opgepakt, Can Dundar en Erdem Gul. De reden: zeer essentiele informatie delen met het volk. Erdogan zei zelf op de tv: ik laat deze mensen niet gaan, ze zullen worden gestraft. Persvrijheid jaja!
  Kortom, het Turkse volk moet goed nadenken. Wat gebeurt er met Turkije, waarom is er een tweedeling in het volk, waarom draait alles om 1 man, terwijl het volk belangrijker is. Waarom heeft Turkije ruzie met heel veel landen. Deels komt het doordat een aantal landen Turkije kapot wil maken. Daar ben ik mee eens, maar de buitenlandse politiek ligt op schroeven en is nog nooit zo slecht geweest.
  Waarom neemt niemand de veratwoordelijkheid op zich? De verantwoordelijke ministers nemen geen ontslag.
  Democratie is meer dan alleen een stembus. Democratie is ook persvrijheid, vrijheid van ideologie, vrijheid voor vrouwen en kinderen, vrijheid van critici, vrijheid van meningsuiting.
  Hier in Nederland zeggen de Aanhangers van Akp alles. Nederland die, Nederland zo, maar ieder die tegen Erdogan is, mag niks zeggen. Dit klopt niet he. De meeste Turken in Nederland maken zich niet eens druk om het land, waarin ze wonen. Nederland dus. Als je ze wat vraagt over politieke beslissingen, hebben ze in de meeste gevallen geen idee waarover het gaat. Zo ook wat er gebeurt in Turkije. Kleppen op en zo kijken naar de wereld. Het is jammer om dit te vermelden, maar het is wel de realiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here