Russische boycot kost Turkije miljarden aan inkomsten

7
16

boicotDe Russische boycot is een zware slag voor Turkije. De maatregelen, als vergelding voor het neerhalen van een Russische straaljager eind vorig jaar, kosten miljarden aan inkomsten. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De strafmaatregelen schelen Turkije miljarden aan inkomsten en zijn in diverse sectoren te voelen. Zo is er een voetbalboycot waardoor alle Russische voetbalclubs, die normaal tijdens de winterstop aan de Turkse Rivièra komen trainen, weg blijven. Verder mogen Russische bedrijven per 1 januari geen Turkse werknemers mee aannemen en komen zij niet langer in aanmerking voor nieuwe projecten schrijft de krant.

Turkse ondernemers uit de landbouw, tuinbouw en veeteelt lijden merken nu ook de forse schade door het exportverbod van hun producten naar Rusland. En de toerismesector, die voor 12 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product van Turkije, begint al de gevolgen te voelen van de Russische toerismeboycot. Rusland heeft deze week bekendgemaakt dat het de vergunning heeft ingetrokken van zestien Russische touroperators die reizen naar Turkije aanbieden.

7 REACTIES

 1. een westerse journalist zal nooit vertellen dat rusland meer schade heeft aan deze boycot dat Turkije zelf.. maar daar zijn westerlingen voor om alles te verdraaien.. dat er hier en daar Turken zijn die veel verliezen, hoort bij het risico van het bedrijfsleven en deze mensen halen de westerlingen gelijk naar voren in hun onnozele zionistische propaganda media.. wel goed van erdogan om even bij s.arabie langs te zijn gegaan en dat s.arabie zijn oliepomp ineens nog verder hebben opgevoerd waardoor de prijs nog lager valt.. russische economie bestaat 75% uit olie en gas..

  • Dat laatste is dan weer een exacte omschrijving van ‘Verraad’. Dat kan verraad zijn in de zin van het doorspelen van geheime informatie vanuit overheidsinstellingen, maar het kan ook verraad zijn in de zin van dat de functie wordt misbruikt om bepaalde zaken te bewerkstelligen die tegen de door de overheid uitgezette strategie indruist.
   In het ergste geval kan er sprake zijn van een samenzwering, op het moment dat de Gulen-gezinde ambtenaren zich binnen de overheidsinstanties organiseren om gezamenlijk hun doel te bereiken. In het uiterste geval kan dat doel het omverwerpen van de regering zijn. En dat heet juridisch ‘Staatsgreep’.
   .
   Maar er is een nog gewichtigere reden waarom Gulen fouter zit dan de AKP-regering.
   Als de regering iets fout doet, dan heeft het volk iedere vier jaar de mogelijkheid om zo’n regering weg te sturen als het het volk niet bevalt.
   Gulen is een private organisatie, die meent ‘zelfbenoemd overheidje’ te mogen spelen, zonder daarvoor het mandaat van de kiezer te hebben gekregen.
   Een belangrijke reden waarom Gulen vervolgd moet worden. Gulen begrijpt niet dat zij zich met Staatsaangelegenheden heeft mogen bemoeien bij gratie van de goedkeuring van de regering en dat dat spel eindigt op het moment dat de regering die goedkeuring intrekt.
   Natuurlijk voelt Gulen zich op zijn pik getrapt en afgedankt. Maar dan had hij maar een politieke partij op moeten richten in plaats van een private organisatie in de VS. Dan had hij het in het Parlement met Erdogan uit kunnen vechten. Nu is er juridisch geen andere mogelijkheid dan het in de rechtszaal uit te vechten.
   En dat is ook precies wat er nu gebeurd.
   Volgens de regels van de Rechtstaat.

  • derde wereld oorlog zal zowiezo ontstaan doordat westerlingen macht gaan verliezen tegenover de zogenaamde 3e wereld landen.. dat gaat nog blijken.. wat jij over azie en Turkse volkeren praat is klinklare onzin.. die landen waren sovjetlanden en ja, je kan niet van de 1 naar de ander moment dingen veranderen doordat rusland nog een grote vinger in die landen heeft.. die landen leven in zware dictatuur en jij wilt mij wijsmaken dat die mensen liever in dictatuur willen leven dan vrij geheerst door Turks Islamitsche leiders? de enige reden dat Turkije het niet snel kan opzetten komt doordat rusland EN china steeds tegenwerken en een unie even opzetten is niet zomaar gebeurd, Turkije organiseert elke jaar een bijeenkomst om over zo’n unie te praten met al die landen en daar is erg veel belangstelling voor.. enige obstakel is rusland en zijn nuclaire arsenaal.. dat de Akp over ottomaanse tijden heeft, komt doordat erdogan de Turken niet laat vergeten wie Turken zijn en wie onze voorouders zijn, want we leven tegenwoordig in grote westerse/zionistische invloeden die van alles proberen om Turken zo klein mogelijk te houden..

 2. Dit wordt schromelijk overdreven. Als de Russen wegblijven, komen er meer West-Europese toeristen naar Turkije. Het is bekend dat West-Europese toeristen een schurfthekel hebben aan de luidruchtige, asociale en welhaast continu dronken Russische toeristen en steeds vaker dat als argument aanvoerden om niet naar Turkije op vakantie te gaan.
  Die 2 componenten werken als communicerende vaten.
  .
  In het artikel wordt gesuggereerd dat door het wegblijven van de Russen er ineens 12% BBP zou wegvallen. Alsof alle omzet in het toerisme wordt gegenereerd door Russen. Slechts ongeveer 10% van alle toeristen zijn Russen. Het zou dus gaan om maximaal 10% van 12% van het BBP (ongeveer 880 miljard USD). Maximaal 9 miljard USD, dat dus (deels) gecompenseerd wordt door nieuwe groepen toeristen die komen omdat de Russen wegblijven.
  .
  Inderdaad kan gesteld worden dat de export van groente en fruit terug loopt. Maar voor de binnenlandse prijzen en daarmee de inflatie is dat nog helemaal zo slecht niet. Zeker op dit moment niet vanwege de kou, waardoor normaal gesproken de groenteprijzen nog hoger zouden zijn geweest dan ze nu al zijn, want er is simpelweg een binnenlands tekort momenteel.
  Voor de komende zomer zijn de Turkse regering en ondernemers al nieuwe markten aan het aanboren, zoals de Oekraïense.
  .
  Kortom, het Algemeen Dagblad zou natuurlijk graag willen dat het Turkije slecht gaat, maar Turkije is een enorm flexibel land met een slagvaardige regering aan het roer, waardoor de wens van het AD slechts een wens zal blijven.
  .
  Dat men bang is in West-Europa voor de groeiparels uit het Midden-Oosten en Turkije, blijkt wel uit het feit dat Schiphol vandaag aankondigt de luchthaventarieven nog eens 11% te zullen verlagen (!) na de prijsverlagingen van vorig jaar.
  West-Europese bedrijven zoals Schiphol voelen de kracht en de hete adem van de sterke opkomende markten. Men vreest de luchthavens van Dubai, Doha en niet in de laatste plaats de nieuwe luchthaven van Istanbul.
  .
  Het bericht van het AD moet in dit licht gezien worden.
  Voor Turkije betekent dit in dit geval: 2 passen vooruit en 1 terug. Maar netto nog altijd vooruit!

  • Daarnaast moet niet worden vergeten, dat de Russische boycot tot op heden meer pijn doet in Rusland dan in Turkije. De Russische economie is een weinig flexibele op olie en gasinkomsten drijvende economie met weinig alternatieven.
   Inmiddels doet de immer dalende olieprijzen de Russische strategische valuta reserves in rap tempo slinken, en in dit tempo zit er nog geld in voor zo’n 15 a 18 maanden, waarna een direct tekort op de lopende rekening ontstaat. En dan heeft Putin een probleem.
   .
   Bedenk dan ook nog dat een olieprijs van ongeveer 65 US dollar per vat pas voor een evenwicht zorgt van de Russische balans. Dus zelfs als nu de olieprijs zou verdubbelen, dan is er voor Putin slechts sprake van evenwicht en zeker niet van een overschot.
   .
   Het oorlogje voeren in Syrië helpt weliswaar om in eigen land als een ware oorlogsheld te worden gezien en de financiële problemen te verhullen, maar ze helpen zeker niet echt om het tekort te verkleinen.
   .
   En zo is het Rusland dat uiteindelijk in zijn eigen zwaard zal vallen, terwijl Turkije vrolijk verder hobbelt.
   .
   Nu schijnt het poolijs steeds sneller te smelten, en dat biedt voor de Russen dan weer perspectieven, met een veel langere vloeibare kuststrook in het Noorden natuurlijk. Putin zal zijn bevolking vast wijs maken dat daar mooie palmstranden zijn als alternatief voor de Turkse Riviera. En aangezien die Russen best wel goedgelovig zijn, zullen ze dat ook wel geloven… totdat de schatkist leeg is in ieder geval wel.

 3. Toen ik in 2004 mijn eerste Turkse auto kocht, was er een probleempje: het kenteken moest op naam worden gezet. Maar dat kon wel een maand duren, want bij de politie in Izmir hadden ze het heel druk.
  ‘Wat nu?’ vroeg ik mij wanhopig af – want zeker als buitenlander had ik niet het lef om zonder kentekenbewijs de strenge wegcontroles te trotseren. ‘Maar dat is toch gemakkelijk te regelen?’ werd er tegen mij gezegd – ik moest er alleen een beetje geld voor over hebben. En zo kwam ik in een straatje terecht met allemaal kleine kantoortjes die de ruhsat snel en efficiënt konden regelen. Een maand wachten? Welnee, na vijf dagen ontving ik mijn kentekenbewijs. Kostte me omgerekend 30 euro, exclusief een kleinigheid van 10 euro voor de politie. Hoezo, 10 euro voor de politie? Dat is toch corruptie? ‘Ja, bij jullie heet zoiets corruptie, maar hier is rüsvetci normaal. Jij wil toch snel je kentekenbewijs hebben? Nou, dan moet je er voor zorgen dat je aanvraag boven op de stapel terecht komt. Ja, dat kost je een paar tientjes. Maar voor niets gaat de zon op, ook bij de politie!’
  Je hebt dus gelijk Stratenmaker. Sorry, maar het is die typisch Nederlandse mentaliteit die mij dwars zit. Ik moet – om jouw woorden te gebruiken – beter kijken naar het resultaat onder streep. Kees heeft immers zijn kentekenbewijs en het vriendje van de ‘slagvaardige’ Jos van Rey heeft zijn bouwvergunning. Alles is beter dan het Hollandse poldermoeras. Dankzij jouw uitleg begrijp ik nu ook waarom jij niets moet hebben van die zeikerds die Erdogan en zijn entourage op corruptie en zakkenvullerij willen aanpakken. Je hebt gelijk, dat soort lui verdient ontslag of erger.
  Bedankt Stratenmaker, je hebt mij helemaal overtuigd. Na 22 jaar Turkije wordt het hoog tijd dat ik eens probeer om wat Turkser denken.

 4. En nu was de conclusie er: afkomst en criminaliteit hebben niets met elkaar te maken. Niks, nada, noppes. De jeugdcriminaliteit, zo schreven de onderzoekers, moet juist verklaard worden door te kijken naar de buurt waarin jongeren wonen en de vrienden die ze maken. In achterstandswijken zijn autochtone jongeren even vaak crimineel als allochtone.

  Je zou zeggen: groot nieuws. Maar nee, hoewel er een ronkend persbericht de deur uitging, berichtten slechts twee kranten over het onderzoek. NRC Handelsblad-columnist Folkert Jensma was een van de weinigen die het oppikte. ‘Er zijn geen specifieke culturele achtergronden van crimineel gedrag gevonden,’ schreef hij. ‘Criminaliteit is sociaal bepaald en buurtspecifiek.’ En je raadt het al: Jensma werd niet uitgenodigd bij DWDD. Zelfcensuur?

  Afgelopen november verscheen weer zo’n taboedoorbrekend rapport. Het SCP, de WRR en het WODC, drie gerenommeerde onderzoeksbureaus, concludeerden dat ex-asielzoekers drie keer zo vaak verdacht worden van een misdrijf als de gemiddelde, ‘autochtone’ Nederlander. Maar als je corrigeert voor geslacht, leeftijd en sociaal-economische positie, dan blijkt etniciteit geen rol te spelen. ‘Sterker nog,’ schrijven de onderzoekers, ‘er is sprake van een ondervertegenwoordiging van asielmigranten ten opzichte van autochtonen.’ Vooral Afghanen en Irakezen blijken brave jongens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here